SiolNET. Posel danes Novice
1,54

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Visoke številke: tako zelo so se lani podražila stanovanja

1,54

termometer

Ljubljana stanovanja stanovanje naselje trnovo drama šumi mesto nepremičnine | Glede na povprečje leta 2015 so bile stanovanjske nepremičnine konec leta 2022 dražje za več kot 78 odstotkov, pri tem so bile rabljene nepremičnine dražje za dobrih 82 odstotkov. Cene rabljenih stanovanj v Ljubljani so bile višje za okoli 85 odstotkov, v preostali Sloveniji pa za približno sto odstotkov. | Foto: Bojan Puhek
Glede na povprečje leta 2015 so bile stanovanjske nepremičnine konec leta 2022 dražje za več kot 78 odstotkov, pri tem so bile rabljene nepremičnine dražje za dobrih 82 odstotkov. Cene rabljenih stanovanj v Ljubljani so bile višje za okoli 85 odstotkov, v preostali Sloveniji pa za približno sto odstotkov. Foto: Bojan Puhek

Cene stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji so se lani v letni primerjavi zvišale za 11,3 odstotka. Najbolj so porasle cene rabljenih stanovanj, za 12 odstotkov. Prodanih je bilo za desetino manj stanovanjskih nepremičnin kot leto prej, najbolj je upadla prodaja rabljenih stanovanj v Ljubljani, je danes objavil državni statistični urad.

Cene stanovanjskih nepremičnin so se lani zvišale najbolj po letu 2021, ko je bila rast s 15,8 odstotka najvišja v zadnjih nekaj letih.

Lani so se najbolj zvišale cene rabljenih stanovanj, za 12 odstotkov. Sledile so podražitve rabljenih družinskih hiš (za 11,9 odstotka), novih stanovanj (za 5,7 odstotka) in novih družinskih hiš (za 2,4 odstotka).

Skupna vrednost vseh v letu 2022 prodanih stanovanjskih nepremičnin je znašala okrog 1,6 milijarde evrov, kar je podobno kot leto prej. Skupno je bilo prodanih 12.509 stanovanjskih nepremičnin oz. za približno desetino manj kot leto prej.

Povprečna rast cen stanovanjskih nepremičnin v štirih lanskih četrtletjih je znašala 14,7 odstotka. Pri tem je bila rast cen rabljenih stanovanjskih nepremičnin 15,5-odstotna.

Stanovanjski sklad Novice Cirmanova: Čudi me lahkotnost operiranja s številkami glede potrebnih stanovanj

Rabljena stanovanja so se v četrtletni primerjavi najbolj podražila v Mariboru

V zadnjem četrtletju lani so se cene stanovanjskih nepremičnin na četrtletni ravni zvišale za en odstotek. Pri tem so bile cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin višje za 1,3 odstotka, od tega rabljenih stanovanj za 1,9 odstotka, rabljenih hiš pa za 0,2 odstotka.

Rabljena stanovanja so se v četrtletni primerjavi najbolj podražila v Mariboru (za 2,7 odstotka), sledile so podražitve v preostali Sloveniji (za 2,5 odstotka). Na drugi strani so cene rabljenih stanovanj v Ljubljani po dveh letih rasti ostale nespremenjene.

Nove stanovanjske nepremičnine so se na četrtletni ravni pocenile za 2,3 odstotka. Pri tem so se cene novih družinskih hiš znižale za 16 odstotkov, cene novih stanovanj pa zvišale za 1,1 odstotka.

V zadnjem četrtletju je skupna vrednost vseh prodanih stanovanjskih nepremičnin znašala 361 milijonov evrov, kar je okoli šest odstotkov manj kot v tretjem četrtletju in za petino manj kot v zadnjem četrtletju leta 2021.

Skupno je bilo prodanih 2.717 stanovanjskih nepremičnin, kar je za okoli desetino manj kot četrtletje prej in približno četrtino manj kot v zadnjem četrtletju 2021.

IKEA, pohištvo, raziskava, Life at home Dom To razkriva vpogled v domove Slovencev

Glede na 2015 stanovanja konec leta 2022 dražja za več kot 78 odstotkov

Število prodaj rabljenih stanovanjskih nepremičnin se je zmanjšalo četrto četrtletje zapored. Prodanih je bilo 2.656 rabljenih stanovanjskih nepremičnin, skupna vrednost prodaj je bila 345 milijonov evrov.

Novih stanovanjskih nepremičnin je bilo prodanih 61, s skupno vrednostjo prodaje okrog 16 milijonov evrov. To je bilo za okoli 60 odstotkov več kot četrtletje prej in za tretjino manj kot pred enim letom.

Glede na povprečje leta 2015 so bile stanovanjske nepremičnine konec leta 2022 dražje za več kot 78 odstotkov, pri tem so bile rabljene nepremičnine dražje za dobrih 82 odstotkov. Cene rabljenih stanovanj v Ljubljani so bile višje za okoli 85 odstotkov, v preostali Sloveniji pa za približno sto odstotkov.

Rezidenca Carpe Diem Posel danes Stanovanje kot v vili, storitev kot v hotelu: vrhunsko opremljena stanovanja v Ljubljani
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin