Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 9. 2018,
19.46

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,96

17

Natisni članek

trg dela

Sreda, 19. 9. 2018, 19.46

5 let, 7 mesecev

Vinarji in sadjarji ne najdejo delavcev. Vpoklicali so celo upokojence. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,96

17

Kljub koncu krize in visoki gospodarski rasti je še vedno brezposeln vsak 12. Slovenec. Kljub temu pa vinarji in sadjarji v Radgonskih goricah ne najdejo sezonskih delavcev za trgatev. Čeprav bi z obiranjem grozdja lahko zaslužili tudi 70 evrov na dan oziroma povprečno slovensko mesečno plačo, se na oglase pogosto ne odzove nihče. Zato so morali vpoklicati celo upokojence, ki z zaslužkom pomagajo svojim mladim.

V Radgonskih goricah 70 redno zaposlenim pri trgatvi pomaga še 50 sezonskih delavcev. V nasprotju z večino drugih večjih vinarjev v teh vinogradih ni tuje delovne sile. "Gre večinoma za starejše ljudi, mlajši se težje odločajo za trgatve, za pomoč v vinogradništvu oziroma za na splošno v kmetijstvu," je dejal Gorazd Kovačič, tehnolog iz Radgonskih goric.

Dela, da bi dodatno zaslužila in pomagala mlajšim

Grozdje tako obira tudi več upokojencev, ki pa svoj zaslužek namenjajo mlajši generaciji. "Zato sem se odločila, da bi dobila nekaj še zraven in malo pomagala otrokom," je povedala Marija. V Radgonskih goricah so za sezonske delavce organizirali celo avtobusni prevoz. Poskrbijo tudi za malico in vodo, za vsak kilogram nabranega grozdja pa plačajo sedem centov.

vinograd | Foto:

Že tri tedne iščejo dodatno delovno silo

Težave z iskanjem sezonskih delavcev imajo tudi sadjarji. Na zavodu za zaposlovanje že tri tedne visi obvestilo za štiri prosta delovna mesta v sadjarstvu Novak, a se nanj ni odzval še nihče. "Iskanje ni ravno spodbudno. Težko jih je dobiti. Dobili smo okoliške delavce, da smo jih zaposlili pogodbeno," pravi sadjar Adam Novak. Deset sezonskih delavcev bo na sedmih hektarjih obralo več kot 300 ton jabolk.

Nekateri po boljši zaslužek tudi v Avstrijo

Nekateri sezonski delavci, tudi brezposelni, se v sadovnjake vračajo že več kot 10 let. Plačilo pet evrov bruto na uro, prehrana in pijača, tudi kakšen zaboj jabolk za ozimnico so očitno za številne brezposelne premalo. "Ne vem, zakaj ne pridejo, mislim, da jim manjka malo volje do dela. Veliko pa jih ne pride zaradi Avstrije, tam zaslužijo nekaj več," je dejal Novak.

Ne spreglejte