SiolNET. Posel danes Novice
0,49

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Velik upad BDP: letos osemodstotni, prihodnje leto znova rast

0,49

termometer

Slovenija. Rast. BDP. |  | Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Mednarodni denarni sklad (IMF) je v najnovejšem poročilu o svetovnih gospodarskih obetih za Slovenijo napovedal, da se bo letos obseg bruto domačega proizvoda (BDP) zaradi posledic novega koronavirusa skrčil za osem odstotkov. Prihodnje leto bo država znova zabeležila rast, po pričakovanjih IMF bo ta 5,4-odstotna, povzema STA.

IMF ob tem Sloveniji za letos napoveduje 0,4-odstotno inflacijo, za prihodnje leto pa 1,4-odstotno. Stopnja brezposelnosti, merjena po anketni metodi, naj se letos dvignila na devet odstotkov, prihodnje leto pa upadla na šest odstotkov, poroča STA.

Komentarja o Sloveniji v danes objavljenem poročilu ni. Je pa v močno spremenjenih okoliščinah zaradi novega koronavirusa IMF, ki je lansko jesen državi za letos napovedal 2,9-odstotno gospodarsko rast, konec marca napovedoval upad obsega BDP ter državi ponudil pomoč.

Največji gospodarski upad po veliki depresiji leta 1929

IMF je danes, dva dneva pred začetkom spomladanskega zasedanja s Svetovno banko, objavil svetovno gospodarsko napoved. Ta bo za vse popolnoma drugačna od predhodne. V IMF so že pretekli teden opozorili, da bo svetovna pandemija koronavirusa povzročila največji gospodarski upad po veliki depresiji leta 1929.

Vse analitske hiše bodo zaradi koronavirusa spremenile ocene v negativne. Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je konec marca ocenil, da bo Slovenija letos beležila od šest- do osemodstotno krčenje BDP. Tudi Banka Slovenije je napovedala globok upad slovenskega BDP.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 13
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin