SiolNET. Posel danes Novice
1,50

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V torek občutno nižje cene goriv

1,50

termometer

Bencin črpalka dizel | Nove cene bodo veljale do vključno 4. decembra. | Foto: Gregor Pavšič
Nove cene bodo veljale do vključno 4. decembra. Foto: Gregor Pavšič

Cena 95-oktanskega bencina na servisih zunaj avtocest se bo opolnoči znižala za 2,6 centa na 1,508 evra, cena dizla za 6,4 centa na 1,544 evra in cena kurilnega olja za 6,3 centa na 1,132 evra za liter. Trošarine bodo ostale nespremenjene, je sporočilo ministrstvo za okolje, podnebje in energijo.

Trošarina za 95-oktanski bencin je trenutno določena pri 0,49051 evra na liter, za dizelsko gorivo pa pri 0,42267 evra. Če cen ne bi regulirali, bi bilo po oceni ministrstva treba za liter bencina po novem odšteti okoli 1,546 evra, za liter dizla pa okoli 1,595 evra.

Za liter kurilnega olja je trošarina postavljena pri 0,11577 evra. Če ne bi regulirali cen kurilnega olja in bi upoštevali vse v preteklosti veljavne davke in prispevke, bi bilo treba za liter kurilnega olja odšteti okoli 1,269 evra.

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov izven območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter.

Cene na servisih zunaj avtocest in hitrih cest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto.

Škoda karoq Avtomoto Avtomobil stare šole: dobri stari bencinar zmore veliko #foto

Cenejša goriva tudi na Hrvaškem

Hrvaška vlada je na današnji dopisni seji določila nove cene pogonskih goriv, ki bodo veljale od torka. Cena 95-oktanskega bencina se bo znižala za dva centa na 1,44 evra za liter, dizel pa se bo pocenil za šest centov na 1,46 evra za liter. Nove cene bodo veljale naslednjih 14 dni, so sporočili iz tamkajšnje vlade.

Bencinski servis Mol na Madžarskem Posel danes To se je zgodilo na bencinskih črpalkah

 

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin