SiolNET. Posel danes Novice
0,19

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Evropi cene plina še navzgor

0,19

termometer

plin, plinovod
Cene energije so se, po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat, septembra na letni ravni povečale za 17,4 odstotka. Foto: Thinkstock

Cene plina v Evropi so še porasle in dosegle nove rekordne vrednosti. Čez dan so se na nizozemskem vozlišču TTF povzpele nad 1.300 dolarjev (1.121 evrov) za 1.000 kubičnih metrov, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Prvi rekord je padel že zjutraj, ko je bilo treba za 1.000 kubičnih metrov plina v Evropi odšteti 1.228,8 dolarja. Čez dan pa so novembrske terminske pogodbe presegle tudi ceno 1.300 dolarjev oz. na borzi ICE 108,4 evra za megavatno uro.

Strma rast cen energije, ki je pomemben dejavnik rasti inflacije, meče senco na okrevanje evropskega gospodarstva, ki se izvija iz primeža pandemije covid-19. Cene energije so se, po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat, septembra na letni ravni povečale za 17,4 odstotka.

Slovenski policisti Novice Danes in jutri omejitev gibanja, veljala bo na teh območjih #video s Novice Podatek, ki nas uvršča med najboljše v Evropi

Španija predlaga skupne zaloge

Španija in Francija sta zaradi strme rasti cen v ponedeljek na zasedanju finančnih ministrov držav v območju evra v Luksemburgu pozvali k ukrepanju na ravni EU. Španija predlaga skupne evropske zaloge plina in odločno držo do manipulacij mednarodnih dobaviteljev plina.

Francija pa je položaj izkoristila za nove pritiske za naložbe v jedrsko energijo, ki bi po besedah francoskega gospodarskega ministra Bruna Le Maira pomagale pri spoprijemanju s problemom odvisnosti od tujih dobaviteljev plina.

Koronavirus. Cepljenje. PCT. Covid-19 Novice Kaj se dogaja v Sloveniji? To so novi podatki.

Velika energetska odvisnost od ruskega plina

V Evropski komisiji izpostavljajo, da je rast cen energije povezana zlasti z rastjo globalnega povpraševanja po plinu po sprostitvi primeža pandemije, predvsem v Aziji, z neobičajnim upadom ponudbe in s sezonskimi dejavniki ter manj z evropskimi politikami za zmanjšanje izpustov.

A položaj sproža bojazen, da bodo visoke cene energije revne družine pahnile v energetsko revščino in sprožile ljudski upor proti evropskim zelenim ciljem, ter odpira tudi občutljivo politično vprašanje odvisnosti od ruskega plina.

Ograje Novice Ukrepi kot ob Miloševićevem mitingu resnice, v Ljubljani že stojijo ograje #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin