SiolNET. Posel danes Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Umar: Razmere na trgu dela in v bančnem sektorju se še naprej zaostrujejo

4

termometer

V območju evra se nadaljuje nizka gospodarska aktivnost, kazalniki so podobni za Slovenijo. V zadnjih mesecih so se nekoliko izboljšali, zaostrene razmere ostajajo na trgu dela in v bančnem sektorju.

Število delovno aktivnih se aprila ni bistveno spremenilo, medletno pa je bilo za 3,2 odstotka manjše. Na podobni ravni kot pretekli mesec je aprila ostala tudi stopnja registrirane brezposelnosti, in sicer po sezonsko prilagojenih podatkih pri 13,2 odstotka, v Ekonomskem ogledalu ugotavlja Umar.

Povečanje brezposelnosti manj izrazito kot v preteklih mesecih Število registriranih brezposelnih se je sicer povečalo, a manj izrazito kot v preteklih mesecih, tako da je bilo v evidenci brezposelnih konec maja prijavljenih 118.576 oseb.

Povprečna bruto plača v zasebnem in javnem sektorju je aprila ostala nespremenjena. V zasebnem sektorju stagnira od konca leta 2011, v državnem pa ostaja na ravni, doseženi ob znižanju po uveljavitvi zakona o uravnoteženju javnih financ sredi lanskega leta.

Obseg kreditov nebančnim sektorjem manjši za 200 milijonov evrov Razmere v slovenskem bančnem sistemu so se maja dodatno poslabšale. Kreditna aktivnost se še naprej znižuje, saj se je maja obseg kreditov nebančnim sektorjem zmanjšal za okoli 200 milijonov evrov, predvsem zaradi nadaljnjega razdolževanja podjetij, nedenarnih finančnih inštitucij in gospodinjstev.

V prvih petih mesecih letos se je tako obseg kreditov domačim nebančnim sektorjem znižal že za okoli 850 milijonov evrov. Pritiski, povezani z zapadanjem tujih obveznosti, so se maja nekoliko povečali, še naprej ostajajo tudi likvidnostni pritiski, povezani z odlivom vlog gospodinjstev.

Obseg vlog države pa se je maja precej povečal, kar je povezano z izdajo dolarskih obveznic. Kakovost bančne aktive se še naprej poslabšuje, navaja Umar.

V evrskem območju sta se aprila povečala obseg industrijske proizvodnje v predelovalnih dejavnostih in obseg opravljenih gradbenih del, nadaljevalo pa se je zmanjševanje prihodka v trgovini na drobno in zaostrovanje razmer na trgu dela. "V zadnjih mesecih so se vrednosti kazalnikov razpoloženja za evrsko območje sicer nekoliko izboljšale, še vedno pa kažejo na nadaljevanje nizke gospodarske aktivnosti tudi v drugem četrtletju letos," so zapisali na Umarju.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin