Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 7. 2018,
8.01

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

coaching mojazaposlitev PR članek zaposlitev

Petek, 6. 7. 2018, 8.01

5 let, 10 mesecev

Trenerji iz vodilnih in zaposlenih izvabijo najboljše

Oglasno sporočilo
Služba. Zaposlovanje. Razgovor. Intervju. Izbira delavca. | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Prav na vseh področjih, na vseh delovnih mestih sedaj in v prihodnosti je potrebnih veliko znanj, ki jih nismo pridobili v času šolanja – tudi tisti, ki imajo doktorat ne.

Zaposleni velikokrat ne vedo, kje in kako črpajo svoje znanje njihove vodje, znajo le povedati, ali so zadovoljni z njimi ali ne. Uspešen podjetnik Harvey Mackay je dejal: "Povprečen človek pove. Dober človek razloži. Nadpovprečnež prikaže. Velik človek navdihne ostale, da vidijo s svojimi očmi." Zavedal se je, kako pomembno je v podjetju imeti motivirane zaposlene. Zato je njegova misel lahko iztočnica za razmišljanje vsem tistim, ki se kot vodje sprašujejo, kako spodbuditi zaposlene k večji zavzetosti za delo.

Vsi se zavedajo, da je podjetje uspešno in konkurenčno le, če ima motiviran in zavzet kader. Pomembno pa je tudi, kako bodo vodilni iz zaposlenih poskušali izvabiti njihov maksimum. V poslovnem svetu so dobro znane klasične oblike pridobivanja znanja. V zadnjem času pa vse bolj v ospredje stopajo trenerji, ki zaposlene na poseben način »trenirajo«, da bi postali najboljši.

Trener je več kot učitelji in motivator

Coaching je metoda, ki jo v svetu uporabljajo že štiri desetletja in na svojevrsten način motivira zaposlene. Coach trener ni le motivator ali učitelj, njegovo področje uporabe je širše in sega globlje. Besedo coach lahko razumemo kot nekoga, ki nekaj prenaša na drugega in mu tako pomaga, da pri sebi odkrije svoje skrite potenciale. Deluje v podjetjih, kjer vlada visoka kulturna klima in vodilni razumejo, da so zaposleni njihova naložba in ne le strošek – zavedajo se, da je naložba v človeški kapital največja naložba. V Evropi uporabljamo približno trideset različnih oblik coachinga, v osnovi ga lahko delimo na osebni in poslovni coaching. Kako pomembna je zavzetost za zaposlene tudi na portalu mojazaposlitev.si, vsakodnevno obveščamo naše delodajalce, ki pri nas objavljajo zaposlitvene oglase, saj želimo vzpostaviti boljšo komunikacijo in sodelovanje v podjetjih.

Razgovor služba | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Opuščanje neučinkovitih navad, iskanje učinkovitih rešitev

Coach trenerji se pogosto znajdejo sredi problemov in velike zmešnjave. Ukvarjajo se s čustvi in odnosi med zaposlenimi in njihovimi vodji, prepoznavajo njihove strahove in predvsem razmišljajo, kako zaposlene naučiti ciljno usmerjenega mišljenja. Trener zaposlenemu omogoča uvide in spoznanja o sebi. Pomaga mu, da opusti neučinkovite oblike razmišljanja in vedenja ter poskuša odkriti uporabne strategije, ki vodijo k učinkovitim rešitvam.

Danes v poslovnem svetu dober delavec ni dovolj, postati mora odličen. S tem namenom trenerji učijo, kako pri sebi ozavestiti in razvijati ključne prednosti. Ker se med trenerjem in zaposlenim vzpostavi interaktiven odnos, so potrebni zaupanje, varnost ter poštene povratne informacije. Coaching ne pomeni delati za druge ali namesto njih, ampak pomaga drugim, da bodo delo čim bolj učinkovito opravili; tudi ni instant rešitev za nemotiviranost zaposlenih in reševanje vsake problematike v podjetju. Vsak med nami ve, kako težko se je znebiti slabe razvade: da se je znebimo in jo nadomestimo z učinkovitejšo traja kar nekaj časa.

S coachingom spreminjamo delovanje možganov in preusmerjamo neučinkovite navade k učinkovitim rešitvam. Ta daljši proces zahteva motivirane zaposlene, ki želijo resno delati na sebi in svoji karierni rasti.

Naročnik oglasnega sporočila je mojazaposlitev.si

Ne spreglejte