SiolNET. Posel danes Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Trboveljska termoelektrarna bo najverjetneje pristala v likvidaciji

2

termometer

Skupščina Termoelektrarne Trbovlje, na kateri naj bi odločali o likvidaciji družbe, bo predvidoma jutri. Da je likvidacija edina rešitev, je že pred časom poudaril prvi mož HSE Blaž Košorok.

Potem ko je prodaja Termoelektrarne Trbovlje (TET) padla v vodo, se 81,3-odstotni lastnik TET, Holding Slovenske elektrarne (HSE), nagiba k likvidaciji.

HSE je namreč na začetku oktobra odstopil od pogajanj o prodaji svojega deleža v TET družbi Edelweiss Investment, ki je v lasti Rusa Olega Burlakova. Potencialni kupec – pogovori z njim so potekali več kot dve leti– je namreč tik pred morebitno sklenitvijo prodaje začel postavljati nove pogoje, ki pa za HSE niso bili sprejemljivi.

Likvidacijo družbe, ki ima okoli 160 zaposlenih, mora potrditi skupščina, ta bo predvidoma v ponedeljek. Likvidacija bo poskrbela tudi za zamenjavo v vrhu termoelektrarne – časnika Delo in Dnevnik sta ta teden poročala, da je direktor Franc Blaznek naslednji na seznamu generalnega direktorja HSE Košoroka za odstrel iz krivdnih razlogov, po informacijah STA pa je Blaznek podpisal sporazumno razrešitev.

Delavci TET pričakujejo program njihove prezaposlitve Delavci TET, ki so ta teden le prejeli oktobrske plače, sicer nasprotujejo likvidaciji družbe in se zavzemajo za energetsko ohranitev lokacije v Trbovljah. V primeru likvidacije pričakujejo podroben program njihove prezaposlitve.

Na ponedeljkovi seji odbora za razvoj energetike v Zasavju so se dogovorili, da HSE, vodstvo TET in Slovenski državni holding v tednu dni poiščejo kratkoročne rešitve za TET, v okviru katerih bi se preučila možnost nadaljnjega obratovanja TET.

"Če to ni mogoče, pa morajo omenjene družbe pripraviti podroben načrt likvidacije termoelektrarne in o tem pisno obvestiti pristojno ministrstvo, vlado in delavce TET," je takrat povedal infrastrukturni minister Peter Gašperšič. Po njegovih besedah je treba poiskati hitre rešitve, ki so izvedljive.

Košorok je na vprašanje, ali so še kakšne možnosti za ohranitev TET, odgovoril, da se časovni okvir z vsakim dnem zožuje, zato prihaja na vrsto neizbežno – likvidacija družbe.

V četrtek je bila sicer predvidena skupščina TET, ki bi morala odločati o zmanjšanju kapitala in vzpostaviti kapitalske ustreznosti, a ta ni bila izvedena.

Po navedbah HSE skupščina ni bila izvedena, ker za to niso bili izpolnjeni vsi pogoji. Neuradno se skupščine niso udeležili predstavniki Factor banke, ki ima v TET 18,6-odstotni delež.

Časnik Delo je ta teden poročal, da se češki Carbo Tech iz Ostrave zanima za polletni najem TET in začasno zaposlitev 80 delavcev od 160 zaposlenih v termoelektrarni, ki so trenutno na čakanju doma.

Na HSE pa pravijo, da še ne razpolagajo z nobeno konkretno ponudbo in da je prenagljeno komentirati informacije, ki se pojavljajo v medijih, o potencialnih kupcih oziroma najemnikih TET.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin