Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 8. 2015,
12.45

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Krka Matej Pirc

Sreda, 26. 8. 2015, 12.45

5 let, 3 mesece

To je glavni nadzornik dve milijardi evrov vrednega slovenskega podjetja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Krka je v prvem letošnjem polletju prodala za 600 milijonov evrov zdravil, kar je približno na ravni prvega lanskega polletja. Dobiček je skupina povečala za pet odstotkov na 112,3 milijona evrov.

Glede na količino prodanih izdelkov se je prodaja skupine Krka povečala za pet odstotkov, vendar pa so prihodki praktično stagnirali zaradi zniževanja cen zdravil in razvrednotenja nekaterih ključnih valut. Prodaja na trgih zunaj Slovenije je predstavljala 94 odstotkov celotne prodaje skupine.

Krka povečala prodajo v Rusiji Vodilna prodajna regija skupine Krka je z 31-odstotnim deležem v skupni prodaji vzhodna Evropa. V njej je Krkin največji posamični trg Rusija, kjer se je prodaja, izražena v rubljih, povečala za 13 odstotkov, izraženo v evrih pa je bila za 15 odstotkov nižja in je znašala 134 milijonov.

Tečaj rublja je močno vplival na izid poslovanja skupine. Rubelj se je v prvih mesecih letošnjega leta glede na evro sicer krepil, toda njegova vrednost v prvem polletju je bila v povprečju še vedno za slabih 26 odstotkov pod povprečjem enakega lanskega obdobja. Hkrati pa so zaradi krepitve rublja glede na konec leta 2014 nastale neto pozitivne tečajne razlike, ki so povečale finančne prihodke in s tem čisti dobiček skupine.

S poslovnimi rezultati se je v torek na konstitutivni seji seznanil tudi novi nadzorni svet Krke. Za predsednika nadzornega sveta je bil izvoljen prvi mož Slovenskega državnega holdinga (SDH) Matej Pirc.

Lani zabeležili 144,4 milijona evrov dobička Po podatkih poslovnega imenika bizi.si je imela Krka lani 1,1 milijarde evrov prihodkov, 144,4 milijona evrov dobička, 296,7 milijona evrov dolgov in slabe pol milijarde evrov terjatev.

Delnica Krke je na Ljubljanski borzi danes vredna 60 evrov, kar pomeni, da je celotna družba vredna okoli dve milijardi evrov.

Ne spreglejte