Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
17. 1. 2019,
15.36

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,37

8

Natisni članek

IKEA BTC gradnja MOL

Četrtek, 17. 1. 2019, 15.36

4 leta, 1 mesec

Tako bo videti ljubljanska Ikea #foto

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,37

8

Ikea | Ikea naj bi v Ljubljani vrata odprla leta 2020. | Foto Elea iC

Ikea naj bi v Ljubljani vrata odprla leta 2020.

Foto: Elea iC

Nekaj ovir na poti do gradnje trgovskega centra švedske Ikee v nakupovalnem središču BTC še vedno obstaja, je pa že znano, kako bo videti njena podoba.

Trgovski objekt Ikee bo zasnovan po tipskem modelu kot preostale prodajalne skandinavskega trgovca, razprostirala pa se bo na 121 x 184 metrih.

"Vključuje značilen vhod, razstavni salon pohištva, restavracijo in kavarno, skladišče, blagajne, nakupovalni predel, prostor za prevzem blaga ter dodatne prostore za kupce ter prostore za zaposlene, pisarne, tehnični predel in parkirišče," so zapisali pri inženirskem podjetju Elea iC, ki sodeluje s Švedi.

Trgovina švedskega pohištvenega ponudnika bo v nakupovalnem središču BTC. | Foto: Elea iC Trgovina švedskega pohištvenega ponudnika bo v nakupovalnem središču BTC. Foto: Elea iC

Objekt bo zgrajen iz prefabriciranih betonskih elementov in jeklene strehe, poseben poudarek pa so namenili izbiri najustreznejšega konstrukcijskega sistema, da bi se kar najbolj povečala funkcionalnost objekta in tudi zmanjšali stroški izvedbe in vzdrževanja, so še zapisali na svoji spletni strani. Vrednost celotnega projekta je skoraj 90 milijonov evrov.

Odprli naj bi jo že leta 2018, vendar se je zapletlo

Skandinavski pohištveni gigant Ikea je prihod v Slovenijo napovedal pred nekaj leti. Lokacijo za svojo trgovino so izbrali v nakupovalnem središču BTC, kjer so v začetku leta 2015 podpisali predpogodbo za nakup zemljišča in takrat napovedali, da bodo trgovino odprli leta 2018.

Projekt je vreden 30 milijonov evrov, so na spletni strani zapisali pri inženirskem podjetju Elea iC. | Foto: Elea iC Projekt je vreden 30 milijonov evrov, so na spletni strani zapisali pri inženirskem podjetju Elea iC. Foto: Elea iC

Napovedi so hitro padle v vodo, saj se je začelo zapletati že pri pripravi na začetek gradnje, ki naj bi se zamaknila za dve leti. Težavo je predstavljala gradnja ceste, ki bi povezovala Kajuhovo in Ameriško ulico in bi s tem razbremenila druge vpadnice do nakupovalnega središča BTC, gradnja te ceste pa je bila tudi pogoj za pridobitve uporabnega dovoljenja.

Vladislav Lalić, Zoran Janković
Novice Ikea z novo napovedjo: Trgovino v Ljubljani odpiramo leta 2020

Sporna zemljišča, za katera ima Mol nov načrt

Zemljišča bi morala pridobiti Mestna občina Ljubljana, vendar so uradno v lasti podjetja Protect GL v stečaju, občina pa z lastnikom ni našla skupne besede glede cene.

Ikea | Foto: Elea iC Foto: Elea iC

"TSmedia d.o.o. skladno s sodno poravnavo umika izjave, da je Aleksander Jereb odgovoren za zamujanje z odprtjem Ikee, da je povezan s številnimi nepremičninskimi posli, s katerimi je poizkušal iztržiti visoko ceno na temelju svojega položaja, da obvladuje zemljišča, na katerih je predvidena dovozna pot do nove Ikee, da deluje iz ozadja, da je lastnik podjetja Kompas Shop oziroma, da je to njegovo podjetje ter da je v eni največjih investicij v državi videl priložnost za lahek zaslužek in se zanje opravičuje."

Na Mol so pred meseci ubrali drugo pot. Po spremenjenem prostorskem načrtu povezovalna cesta ne bi bila več pogoj za pridobitev uporabnega dovoljenja, ampak bi jo zgradili šele pozneje, ko bi Mol odkupil oziroma razlastil sporna zemljišča. V vmesnem času bi lahko Ikea že začela gradnjo trgovine, saj je nepremičninski mogotec Aleksander Jereb, ki obvladuje zemljišča, ne bi mogel več blokirati.

Odprli naj bi jo leta 2020

Gradnje pri Ikei ne želijo začeti, dokler ne bodo prepričani, da jim bo uspelo izpolniti vse pogoje za pridobitev uporabnega dovoljenja.

Ikea | Foto: Elea iC Foto: Elea iC

Ko se gradnja začne, običajno traja leto dni, je pred mesecem za Siol.net dejal Vladislav Lalić, regionalni direktor za nepremičnine in razvoj družbe IKEA SEE. Ob predpostavki, da bi gradnjo začeli sredi prihodnjega leta, bi pohištvena trgovina svoja vrata kupcem odprla v letu 2020.

Ikea
Novice Ikea pri sosedih že s sedmimi milijoni obiskovalcev, v Sloveniji pa je še nekaj časa ne bo
Ne spreglejte