Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
4. 1. 2024,
9.30

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,74

Natisni članek

T-2 Planet TV

Četrtek, 4. 1. 2024, 9.30

3 mesece, 3 tedne

T-2: Bili smo prisiljeni umakniti programe Planet TV

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,74
Planet TV mikrofon |  V družbi T-2 verjamejo, da jim bo v nadaljevanju pogajanj s Planet TV uspelo doseči dogovor. | Foto STA

V družbi T-2 verjamejo, da jim bo v nadaljevanju pogajanj s Planet TV uspelo doseči dogovor.

Foto: STA

V T-2 so bili, kot trdijo, "po neuspelih pogajanjih z medijsko hišo Planet TV in posledično izklopom njihovih treh programov Planet TV, Planet TV 2 in Planet Eva, s 3. januarjem 2024 prisiljeni spremeniti T-2 TV programsko shemo".

S Planet TV so včeraj sporočili, da njihovi kanali na omrežju T-2 zaradi poteka pogodbe o sodelovanju ne bodo več vidni. S podjetja so še sporočili, da si prizadevajo za sklenitev novega dogovora, da bi naročniki T-2 še naprej lahko spremljali njihov program. 

"Obveščamo vas, da smo bili v T-2 po neuspelih pogajanjih z medijsko hišo Planet TV in posledično izklopom njihovih treh programov Planet TV, Planet TV 2 in Planet Eva, s 3. januarjem 2024 prisiljeni spremeniti T-2 TV programsko shemo. V družbi T-2 smo ves čas verjeli v pravočasno sklenitev nove pogodbe, vendar je skušal Planet TV s svojim zahtevkom pomembno dvigniti cene in pogoje sodelovanja spremeniti do mere, ki je v družbi T -2 ne moremo sprejeti," so glede poteka pogodbe zapisali v družbi T-2, katerega lastnik je poslovnež Jurij Krč.

T-2: Ne moremo pristajati na tovrstne pritiske

"Pri pogajanjih z medijsko hišo Planet TV in njenimi madžarskimi lastniki smo si v družbi T-2 kljub njihovim drugačnim izhodiščnim zahtevam prizadevali za uveljavitev realnih cen za retransmisijo njihovih programov. V družbi T-2 sicer podpiramo njihove prihodnje razvojne in poslovne načrte, ki izražajo ambicije po večji gledanosti programov, vendar v razumnih in objektivno dogovorjenih okvirih ob realnih zmožnostih trga," so še izpostavili in dodali:

"Posledični izklop programov Planet TV tako izkazuje naše trdno stališče, da kot operater ne moremo pristajati na tovrstne pritiske izdajateljev televizijskih programov. V primeru sprejetja novih pogojev bi morali v družbi T-2 občutno dvigniti tudi cene mesečnih naročnin televizije v naših obstoječih paketih, kar pa nikakor ni v skladu s pričakovanji naših uporabnikov. V družbi T-2 verjamemo, da bomo v nadaljevanju pogajanj s Planet TV uspeli doseči dogovor, s katerim bi našim naročnikom tudi v prihodnje omogočili spremljanje njihovih TV programskih vsebin."

Na vprašanje, kakšne je zahteval Planet TV in kakšne bi bili pripravljeni sprejeti sami, so nam na T-2 odgovorili, da so cene pravic za predvajanje posameznih programov poslovna skrivnost. "Edini razlog za nastalo situacijo je nestrinjanje glede pogojev ob podpisu nove pogodbe s Planet TV. Trenutno vse svoje napore usmerjamo v nadaljevanje pogajanj s Planet TV. Trdno verjamemo, da bomo v nadaljevanju pogajanj s Planet TV uspeli doseči dogovor, s katerim bi našim naročnikom tudi v prihodnje omogočili spremljanje njihovih TV programskih vsebin," so še pojasnili.

"Ker so pogajanja še vedno v teku, zaradi poslovnih razlogov konkretnih cen in naslednjih korakov ne razkrivamo. Ko bodo pogajanja zaključena, vas o tem pravočasno obvestimo," pa so zapisali na Planet TV.

Leta 2022 27 tisoč evrov dobička in 194 milijonov evrov dolga

T-2 je imel po podatkih poslovnega imenika bizi.si v letu 2022 27 tisoč evrov čistega dobička ter 40,4 milijona evrov dolgoročnih in 153,6 milijonov evrov kratkoročnih dolgov. Podatki za leto 2023 še niso znani.

T-2
Novice Revizor opozarja na negotovost poslovanja T-2

Kako deluje sistem plačevanja pravic za predvajanje programov?

Poznavalec razmer na trgu telekomunikacij, ki ni želel biti imenovan, nam je neuradno pojasnil, da so komercialne televizije pred leti sprejele poslovno odločitev, da njihovi programi ne bodo več brezplačno dostopni preko antenskega signala. To pomeni, da morajo od takrat naprej s telekomunikacijskimi operaterji, ki so tudi ponudniki televizijskih paketov, skleniti pogodbe za mesečno nadomestilo, ki jim ga operaterji plačujejo za predvajanje njihovih programov.

Višina nadomestila je po njegovih besedah odvisna od razpleta pogajanj med televizijami in operaterji, pri čemer imajo televizije z višjo gledanostjo načeloma boljše pogajalsko izhodišče, vendar to ni pravilo, saj so športni programi na splošno slabše gledani, a je ob športnih vrhuncih za operaterje pomembno, da imajo v svojih shemah tudi te programe. Pojasnil je še, da so nekatere televizije zaradi visoke gledanosti tako močne, da si operaterji ne morejo privoščiti, da bi jih vrgli iz svojih shem, pri drugih pa si to lažje privoščijo.

Konkretno glede T-2 in Planet TV je dejal, da so trenutno v situaciji, v kateri izgubljata obe strani. T-2 je po njegovem mnenju ocenil, da bodo z umikom Planet TV iz programske sheme in posledično morebitnim odhodom naročnikov izgubili manj denarja, kot če bi sprejeli pogoje Planet TV, čeprav je omenjena televizija četrta ali peta najbolje gledana v Sloveniji in bi lahko njihov umik iz programske sheme tudi za T-2 pomenil poslovno težavo.

Melani Mekicar, Blaž Švab
Trendi To je srčna izbranka Blaža Švaba
Poroka na prvi pogled: Avstralija
Planet TV Gledalci zgroženi nad nevesto, sestra jo brani
RTV Slovenija
Novice RTVS 15 zaposlenih napotil na čakanje

 

 

Ne spreglejte