SiolNET. Posel danes Novice
0,52

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Swiss Airlines spet vzpostavil povezavo med Ljubljano in Zürichom

0,52

termometer

Swiss Airlines | Swiss Airlines bo polete z ljubljanskega letališča v Zürich sprva ponujal petkrat na teden. | Foto: Reuters
Swiss Airlines bo polete z ljubljanskega letališča v Zürich sprva ponujal petkrat na teden. Foto: Reuters

Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana so danes pozdravili prvi polet na novi povezavi letalskega prevoznika Swiss Airlines med Zürichom in Ljubljano. Tako je spet vzpostavljena prva v vrsti letalskih povezav, ki so bile prekinjene s stečajem Adrie Airways. Kmalu prihajajo tudi druge povezave.

Windrose Posel danes Prihaja še en letalski prevoznik: od decembra z Brnika v Ukrajino

Polete med Letališčem Jožeta Pučnika Ljubljana in vozliščem v Zürichu prevoznik, ki je član Lufthansa Group, vzpostavlja tik pred zimskim voznim redom. Swiss Airlines bo polete z ljubljanskega letališča v Zürich sprva ponujal petkrat na teden. Z zimskim voznim redom od 27. oktobra bo letenje razširil na vsak dan. Letel bo z letali embraer 90 in airbus A220.

"Veseli smo, da so se pri Swiss Airlines tako hitro odzvali na potrebo trga in prej kot v mesecu dni vzpostavili letenje iz Ljubljane do Züricha," je poudaril Janez Krašnja iz Fraport Slovenija in pojasnil, da so kot upravljavec letališča že ob pojavu Adrijinih težav začeli aktivno nagovarjati tuje letalske družbe, od katerih so realno pričakovali, da bi lahko vzpostavile polete.

Adria Airways letališče Novice Stroški stečaja Adrie presegajo pol milijona evrov

Poleg Swissa prihajata tudi Lufthansa in Brussels Airlines

Za zimski vozni red letenja sta nove letalske povezave napovedala tudi Lufthansa in Brussels Airlines, ki bosta nadomestila še tri izpadle povezave Adrie Airways. Lufthansa Group Airlines bo tako vzpostavila tudi polete do vozlišč v Frankfurtu, Münchnu in Bruslju. Lufthansa bo iz Ljubljane v Frankfurt začela leteti 27. oktobra, v München pa 1. novembra. Sledil bo še Brussels Airlines s poleti v Bruselj od 4. novembra.

S stečajem Adrie Airways so na ljubljanskem letališču izgubili osem od 29 rednih destinacij. V Fraportu Slovenija pričakujejo, da bo mreža poletov popolnoma obnovljena v letu in pol. Krašnja je prepričan, da hiter odziv tujih letalskih prevoznikov kaže na veliko zanimanje za potovanje z ljubljanskega letališča in na moč trga. Zato se lahko nadejajo nadaljnje krepitve povezljivosti.

S stečajem Adrie Airways so na ljubljanskem letališču izgubili osem od 29 rednih destinacij. | Foto: STA , S stečajem Adrie Airways so na ljubljanskem letališču izgubili osem od 29 rednih destinacij. Foto: STA ,

Od petih najpomembnejših destinacij, ki so jih izgubili s propadom Adrie, se po hitri nadomestitvi poletov v Zürich, Frankfurt, München in Bruselj nadejajo še čimprejšnje vzpostavitve povezave z Dunajem. Kot je povedal Krašnja, je tu po prvih informacijah še težava pri floti. Upa pa, da bo tudi družba Austrian Arlines v doglednem času vzpostavila letenje v Ljubljano.

WizzAir Posel danes Wizzair snubi Adrijine stevardese: mamljivo za mlade, za starejše ne toliko #video

Povečali število poletov v Pariz, Varšavo in Beograd

Hkrati so tisti letalski prevozniki, ki že letijo z ljubljanskega letališča, okrepili svojo pristnost in povečali zmogljivost. Tako se je povečalo število poletov za Pariz, Varšavo in Beograd. Tako bo tudi prek preostalih evropskih letališč mogoče priti do destinacij, ki jih je Adria Airways neposredno povezovala z Ljubljano. "Kaže se, da tuji prevozniki zaznavajo povečanje povpraševanja in temu primerno povečujejo zmogljivosti," je poudaril Krašnja.

O voznih redih Krašnja meni, da bodo prevozniki hitro optimizirali tudi te, saj jim je v interesu, da ponujajo takšne vozne rede, ki jih trg potrebuje. "V letalskem prevozništvu ni mogoče na kratek rok zagotoviti takih zmogljivosti in urnikov, kot bi si jih trg sicer želel, tako da smo veseli, da je bil ta odzivni čas tako kratek. Prepričani pa smo, da bo s poletjem tudi vozni red že bistveno boljši, kot je zdaj," je povedal Krašnja.

letališče Frankfurt, Lufthansa, Fraport Posel danes Nova prevoznika na Brniku: prihajata Lufthansa in Swiss

Zaradi propada Adrie na Brniku opažajo precejšen upad prometa

Na vprašanje o smiselnosti oživljanja Adrie oziroma vzpostavitve novega nacionalnega letalskega prevoznika je Krašnja odgovoril, da v Fraportu o tem ne bi radi špekulirali: "Naša želja je, da ponujamo s tega letališča čim boljše povezave. Predlagamo pa, da se najprej preveri, kakšen bo tržni odziv, in se glede kakšnih drugih možnosti počaka vsaj šest mesecev, ko bo v resnici jasno, kakšna bo mreža poletov z ljubljanskega letališča."

Na ljubljanskem letališču sicer zaradi propada Adrie opažajo precejšen upad v prometu, saj je Adria pred stečajem imela kar 50-odstotni delež. Zato letos v Fraportu Slovenija pričakujejo za sto tisoč potnikov manj kot lani, torej 1,7 milijona. "Glede na najave, ki jih imamo, in optimizem, ki nam ga vlivajo hitri prihodi prevoznikov Lufthansa Group, pa računamo, da bomo prihodnje leto imeli na letališču vsaj 1,5 milijona potnikov," je še povedal Krašnja.

Kot so sporočili iz Fraporta Slovenija, švicarski letalski prevoznik, ki je danes spet vzpostavil letalsko povezavo Slovenije s Švico, pomembno dopolnjuje ponudbo rednih letov z ljubljanskega letališča. Iz svojih središč v Zürichu in Genevi opravlja lete na več kot sto destinacij v 44 držav po celem svetu. Njihova mreža poletov je od danes naprej spet dostopna tudi slovenskim potnikom.

Letalska družba Swiss International Air Lines je naslednica nekdanjega Swissaira, ki je v preteklosti že bila dolgoletna partnerica takrat še Aerodroma Ljubljana, in sicer od leta 1989 do leta 2003. V Slovenijo je za krajši čas letela tudi leta 2015. "Prav Swissair je bila prva tuja letalska družba, ki je po razglasitvi slovenske neodvisnosti, nemirih v nekdanji Jugoslaviji in posledično zaprtju zračnega prostora, spet uvedla redne polete v Slovenijo oziroma na Brnik. Izkazalo se je, da je bil Swissair znanilec prihodnjih pozitivnih sprememb, kmalu pa so mu sledile še druge družbe," se spominjajo na ljubljanskem letališču.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin