Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
18. 2. 2015,
11.10

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

1

Natisni članek

HSBC Švica Ženeva pranje denarja preiskava

Sreda, 18. 2. 2015, 11.10

4 leta, 2 meseca

Švicarska policija v ženevskih prostorih banke HSBC

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

1

V ženevski podružnici banke HSBC se pravkar mudijo policisti, ki tam iščejo nove dokaze v zvezi z obtožbami o domnevnem pranju denarja.

Švicarsko tožilstvo je v izjavi za javnost potrdilo, da so na podlagi pred kratkim objavljenih odkritij sprožili uradno preiskavo proti banki HSBC Private Bank (Suisse) SA in za zdaj še neimenovanim osebam. Obtožujejo jih pranja denarja ali sodelovanja pri pranju denarja.

Mediji so pred kratkim odkrili, da je švicarska podružnica banke HSBC dopuščala nezakonite dejavnosti trgovcev z orožjem in pomagala premožnim pri izogibanju davkom. Odkritja so se nato kar vrstila, med drugim ta, da so na seznamu tistih, ki so se tako izogibali davkom, tudi slovenski državljani in osebe, povezane s Slovenijo.

Associated Press poroča, da švicarska podružnica banke HSBC danes še ni dosegljiva medijem za morebiten komentar ali odziv. Prejšnji teden je njihov glavni izvršni direktor Franco Morra dejal, da so zaprli račune vsem strankam, ki "niso dosegle njihovih visokih poslovnih standardov", in da odkritja o "zgodovinski poslovni praksi" opozarjajo na to, da stari poslovni modeli švicarskega zasebnega bančništva niso več sprejemljivi.

Pod drobnogledom preiskovalcev in tožilcev tudi drugod

Banko HSBC sodno preganjajo tudi v Franciji in Belgiji. Francoskim davčnim oblastem je nekdanji zaposleni v banki HSBC Herve Falciani leta 2008 izročil podatke, ki razkrivajo organizirano pranje denarja, v Belgiji pa je švicarska podružnica na zatožni klopi zaradi sumov davčnih utaj – strankam naj bi pomagali pri izogibanju davkom v domovinah z naložbami v davčnih oazah.

Franciji je na ta način uspelo obračunati okrog 255 milijonov evrov utajenih davkov in kazni od približno tri tisoč strank, Španija pa je od približno enakega števila strank izterjala skoraj 300 milijonov evrov. Velika Britanija je bila manj uspešna, od približno šest tisoč kršiteljev so izterjali okrog 182 milijonov evrov. Kršitelji so se večinoma pogodili za mile kazni v višini desetine utajenega davčnega dolga, odnesli so jo pa tudi z imuniteto pred pregonom in zagotovljeno neobjavo imen.

Slovenija nima podatkov o tovrstnih dosežkih, vemo pa, da bodo slovenske davčne oblasti zahtevale podatke in nato ustrezno ukrepale.

Ne spreglejte