SiolNET. Posel danes Novice
0,09

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Švica pristala v recesiji

0,09

termometer

Švica, švicarska zastava, Ženeva |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Švica je po zgodovinskem 8,2-odstotnem padcu bruto domačega proizvoda (BDP) v drugem četrtletju pristala v recesiji, je objavilo tamkajšnje ministrstvo za gospodarstvo. Kot so dodali, gre za največji padec od leta 1980, ko so začeli spremljati gibanje gospodarstva po četrtletjih. V prvem četrtletju je bil padec BDP 2,5-odstoten.

Švicarsko ministrstvo za gospodarstvo je sicer malenkost popravilo podatke o gibanju BDP za prvo četrtletju, poročanje francoske tiskovne agencije AFP povzema STA. Junija so namreč sporočili, da je bil padec v prvem trimesečju 2,6-odstoten.

Na ministrstvu so poudarili, da Švica glede na trenutne okoliščine ni nobena izjema, saj je pandemija novega koronavirusa v hudo recesijo spravila celotno svetovno gospodarstvo.

Do danes se je po svetu z novim virusom okužilo okoli 24 milijonov ljudi, 820 tisoč pa jih je umrlo, najnovejše podatke povzema AFP. V Švici so za zdaj našteli nekaj več kot 40 tisoč okužb, covid-19 pa je terjal 1.700 smrtnih žrtev, pa navaja STA.

Gospodarsko ministrstvo je še izpostavilo, da je padec švicarskega BDP v drugem četrtletju v mednarodni primerjavi ostal omejen. Proizvodnja se je v bogati alpski državi v drugem četrtletju znižala za devet odstotkov, večji padec BDP pa je preprečila rast farmacevtske industrije. Izvoz blaga je padel za 9,4 odstotka, uvoz pa za 14,3 odstotka, še poroča STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin