SiolNET. Posel danes Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Strokovnjaki proti noveli zakona o kmetijskih zemljiščih

1

termometer

Skupina strokovnjakov s področja urejanja kmetijskih zemljišč in prostorskega načrtovanja nasprotuje noveli zakona o kmetijskih zemljiščih.

S to bi odpravili odškodnine za spremembo namembnosti kmetijskih zemljišč. Menijo, da bo takšna sprememba povzročila nadaljnjo izgubo kmetijskih zemljišč ter ogrozila prehransko varnost.

Namen: Odvrniti pritiske urbanizacije na kakovostna rodovitna tla Kot opozarja skupina strokovnjakov (Marina Pintar, Helena Grčman, Jelka Hudoklin, Leon Kobetič, Aleš Mlakar, Izidor Jerala, Maja Simoneti in Franc Lobnik), je finančna odškodnina bistvena sestavina koncepta varstva kmetijskih zemljišč. Njen namen je namreč odvrniti pritiske urbanizacije na kakovostna rodovitna tla, ki so dolgoročno pomembna za zagotavljanje prehranske varnosti države.

Zakonska novela, ki so jo vložili poslanci SDS, DL, DeSUS in NSi, pa po njihovem mnenju ruši celovitost veljavnega zakona oziroma mu jemlje ostrino pri varovanju najkakovostnejših kmetijskih zemljišč. Stroko ob tem skrbi nenehno spreminjanje zakonodaje, ki je nedomišljeno, parcialno in ni skladno s strateški nacionalnimi in mednarodnimi izhodišči.

"Slovenija nujno potrebuje sistem plačila odškodnine za spremembo rabe prostora" Menijo, da bo predlagana sprememba povzročila spreminjanje koncepta varstva kmetijskih zemljišč in nadaljnjo izgubo kmetijskih zemljišč ter ogrozila prehransko varnost in posledično tudi stvarno udejanjanje vzdržnega prostorskega razvoja.

Stroka tudi ocenjuje, da Slovenija nujno potrebuje sistem plačila neke vrste odškodnine za spremembo rabe prostora. Predlagatelje zato pozivajo, da predlog umaknejo oz. spremenijo tako, da pristojnim resornim ministrstvom in vladi naložijo izdelavo predloga spremembe načina obračunavanja odškodnine.

Prepričani so, da je spremembo načina obračunavanja treba povezati v enoten sklop zakonodajnih sprememb predpisov na področju urejanja prostora, graditve objektov in javnih financ.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin