Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 1. 2012,
15.35

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

delodajalci sindikati

Četrtek, 5. 1. 2012, 15.35

5 let, 5 mesecev

Srečanje delodajalcev in sindikatov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Delodajalci in sindikati so si na pogovoru o izhodiščih za nov socialni sporazum izmenjali poglede na gospodarsko in socialno stanje Slovenije.

Sestanek je potekal brez večjih zapletov, je povedal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič. Generalni sekretar ZDS Jože Smole pa je izpostavil, da je problem predvsem čas.

"Do skupne ocene bomo prišli relativno hitro" Kot je pojasnil, pri oceni položaja Slovenije med delodajalsko in delojemalsko stranjo ni pričakovati večjih konfliktov. Prepričan je, da bodo pri tem poglavju do skupne ocene prišli relativno hitro.

Podrobneje pogleda sindikatov na gospodarsko in socialno stanje v državi Semolič ni želel predstaviti. Dokler bodo namreč delali na dokumentu in platforma ne bo dokončno vzpostavljena, konkretnih informacij ne nameravajo razkrivati javnosti.

Pohiteli bodo z delom na prioritetnih temah Da so se na delodajalski strani dogovorili, da o pogovorih na srečanjih ne bodo podrobno razpravljali v medijih, saj naj bi na ta način lahko škodili usklajevanjem okoli socialnega sporazuma, je v sredo dejal tudi generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole.

Danes pa je navedel, da so se delodajalci in sindikati dogovorili, da bodo upoštevali tako trenutne gospodarske razmere kot vse relevantne napovedi. Prav tako bodo vzeli v obzir zaveze, ki jih je Slovenija dala kot članica območja evra, je dodal.

Pohiteli bodo z delom na prioritetnih temah Semolič je sicer napovedal, da bodo pohiteli z delom na prioritetnih temah. Skladno s tem bodo na naslednjem srečanju obravnavali "problematiko oživljanja gospodarstva, gospodarske rasti, investicijskega ciklusa".

Semolič je sicer napovedal, da bosta strani v prihodnje pohiteli z delom na prioritetnih temah. Skladno s tem bodo na naslednjem srečanju obravnavali "problematiko oživljanja gospodarstva, gospodarske rasti, investicijskega ciklusa".

Enotni so si, da je čas največji nasprotnik Ta vprašanja so ključna tudi za reševanje ostalih problemov, verjame Smole. Kot je še pojasnil, pa glede na dogovor s sindikati predmet dialoga v prihodnje ne bodo le teme, o pomembnosti katerih se strinjata obe strani, temveč tudi vprašanja, ki se zdijo pomembna zgolj eni ali drugi strani.

Generalni sekretar ZDS je povedal še, da bodo skušali do sestave nove vlade rešiti čim več vprašanj in opozoril, da se socialnega sporazuma ne da zaključiti brez tretjega partnerja. Vlada je namreč tista, ki bo podajala predloge reform. V tej luči so si delodajalci in sindikati po Smoletovih besedah enotni, da je čas največji nasprotnik.

Sporazum treh partnerjev - sindikatov, delodajalcev in vlade Tudi Semolič je izrazil upanje, da se bo nova vlada delodajalcem in sindikatom pridružila takoj, ko bo konstituirana. "Vse je namenjeno temu, da bi socialni sporazum pomenil sporazum treh partnerjev - sindikatov, delodajalcev in vlade. V tem je smisel socialnega sporazuma. Gre za neko pogodbo, kjer se vsi trije partnerji dogovorimo o nekih razvojnih ciljih, za katere se bomo zavzele vse tri strani," je poudaril.

Ob tem je prvi mož ZSSS izpostavil še, da se bodo delodajalci in sindikati na pogovorih o izhodiščih za nov socialni sporazum odslej dobivali dvakrat tedensko - ob torkih in petkih. "To je jasno znamenje, da socialni sporazum nujno potrebujemo," je intenziviranje pogovorov oz. sestankov komentiral Smole.

Ne spreglejte