Sporna maketa: nesojen zmagovalec razpisa vseeno dobil del pogače

Pri izbiri ponudnika za izdelavo makete na drugi tir je bil zaradi napake izbran dražji ponudnik, ki bi moral na razpisu dobiti manj točk. Nesojeni zmagovalec, podjetje RPS, se na odločitev ni pritožilo, so pa kot podizvajalec dobili posel in za Art Rebel 9 izdelali del makete.

Foto: Gregor Pavšič

Ministrstvo za infrastrukturo je pri razpisu za izdelavo makete drugega tira naredilo napako in izbralo ponudnika, ki bi v resnici moral dobiti manj razpisnih točk. Zaradi tega so maketo preplačali za več kot 73 tisoč evrov.

Kljub napaki pa se drugi ponudnik za izdelavo makete, podjetje RPS, na odločitev o izvajalcu ni pritožil.

"Na odpiranju ponudb se je izkazalo, da sta bila oddana predloga zastavljena na povsem različnih ravneh. Naša rešitev je bila klasična. Izbrani ponudnik pa je podal rešitev, ki je omogočala dodatne funkcionalnosti. Take makete za našo ponujeno ceno ni mogoče izvesti. V podrobnosti izbora se zato nismo več spuščali in nimamo želje po reviziji postopka," je razloge, zakaj se niso pritožili, navedel Branko Filipič, direktor RPS.

Čeprav na razpisu niso bili izbrani za izdelavo makete, za izdelavo katere so ponudili ceno 60.851 evrov, pa so vseeno sodelovali pri izdelavi.

Art Rebel 9, ki ga je izbralo ministrstvo, je pri njih naročil delno izdelavo makete.


Direkcija: Pri izbiri izdelovalca makete drugega tira se je zgodila napaka 


Napaka zaradi napačnih formul v excelu

"Komisija je uporabila program excel oziroma predlogo, ki se uporablja za ocenjevanje ponudb. V tej predlogi niso bile ustrezno korigirane formule, ki zadevajo to javno naročilo, tako se je zgodil napačni izračun," je napako na razpisu pojasnil Damir Topolko, prvi mož direkcije za infrastrukturo.

Komentarji

10
  • fiona / 13.03.2018. ob 18:19

    hehehe...torej je bistvo, da se nekdo "zmoti" in dobiš posel, ki ga daš izdelat podizvajalcu, ki bi pravzaprav moral dobiti naročilo. In ta je lahko na koncu celo vesel, da mu kakšna drobtina pade z mize, smetano pa poberejo drugi. Mi res živimo v Butalah...

  • Nichiren / 13.03.2018. ob 19:39

    no pa gremo še enkrat; 2x2= ?,30:6= ?, 11+7= ?

  • triglav... / 13.03.2018. ob 19:11

    100,000 evrov; pa to vendar ni noben denar. Pa tak cirkus. Pa še odstopil naj bi zaradi take revščine! Saj nismo v Nemčiji, bog vas nima rad.

Prikaži vse

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.