Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 6. 2015,
12.31

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ljubljanska banka tožba Hrvaška Strasbourg

Četrtek, 4. 6. 2015, 12.31

3 leta, 4 mesece

Sodišče v Strasbourgu ni pristojno za tožbo LB proti Hrvaški

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Evropsko sodišče za človekove pravice je razsodilo, da ni pristojno za tožbo nekdanje Ljubljanske banke proti Hrvaški za poplačilo dolga, ki ga ima do banke hrvaška tovarna sladkorja IPK Osijek.

Kot je zapisalo sodišče v Strasbourgu v soglasno sprejeti končni odločitvi, ki jo je objavilo danes, za primer ni pristojno, ker poslovnik sodišča določa, da vladne organizacije ali javna podjetja ne morejo vlagati tožb. V primeru LB pa gre za državno banko, kar je že ugotovilo v primeru Ališić.

Sodniki so tako tožbo zavrnili na procesni podlagi, vsebinsko pa o tožbi niso odločali.

Po ocenah LB ji tovarna dolguje 422 milijonov hrvaških kun, kar bi bilo tedaj 57,5 milijona evrov Glavna podružnica LB v Zagrebu je 21. junija 2007 na sodišču v Strasbourgu vložila tožbo proti Hrvaški, ker s pravnimi sredstvi v okviru hrvaškega pravnega reda ni uspela izterjati terjatev do tovarne IPK Osijek.

Po ocenah LB ji tovarna dolguje 422 milijonov hrvaških kun, kar bi bilo tedaj 57,5 milijona evrov.

Za tožbo se je odločila, ker je postopke za izterjavo terjatev do IPK Osijek na Hrvaškem zaključila in sodba je postala tudi pravnomočna, a je ni mogla izvršiti zaradi intervencije hrvaške politike. Takrat naj bi posredoval tedanji hrvaški finančni minister Slavko Linić, ki je dejal, da izvršbe ne bo, dokler LB ne bo poplačala hrvaških varčevalcev.

Slovenija vztraja pri poplačilu terjatev LB na Hrvaškem V sporočilu za javnost so v uradu vlade za komuniciranje (Ukom) zapisali, da je Slovenija, ki kot članica Sveta Evrope na eni strani odpravlja kršitev človekovih pravic in izpolnjuje svoje mednarodne obveznosti, na drugi strani upravičena do poplačila terjatev Ljubljanske banke do hrvaških podjetij.

Po današnji odločitvi sodišča v Strasbourgu bodo pristojni resorji temeljito preučili nadaljnje možne korake. "Vlada bo izkoristila vse možnosti, tudi pravne, da se doseže pravična rešitev glede tega vprašanja. Ta pa je lahko samo takšna, da se dolgovi do Ljubljanske banke poplačajo, še zlasti, ker je ESČP naložilo Sloveniji poplačilo njenih varčevalcev," so zapisali.

Ne spreglejte