SiolNET. Posel danes Novice
0,85

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenski izvoz julija dosegel rekord

0,85

termometer

izvoz slovenija
Foto: STA

Slovenija je v prvih sedmih mesecih letos izvozila za 20,77 milijarde evrov blaga, kar je 14,6 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Uvoz se je povečal za 12 odstotkov na 19,83 milijarde evrov, je sporočil statistični urad. Julij je bil rekorden - v letni primerjavi se je izvoz okrepil za 46,3 odstotka na 3,96 milijarde evrov.

Uvoz se je julija povečal za 16,4 odstotka na 3,025 milijarde evrov. Presežek v blagovni menjavi s tujino je bil julija z 937 milijonov evrov najvišji mesečni presežek v zadnjih dvajsetih letih. Največji del tega presežka je bil presežek, ustvarjen v trgovanju z državami zunaj EU. Pokritost uvoza z izvozom je bila julija 131-odstotna.

V sedemmesečju je presežek znašal 945,6 milijona evrov. Pokritost uvoza z izvozom je bila v tem obdobju 104,8-odstotna.

Slovenija z državami izven EU julija rekordno

Pri trgovanju z državami zunaj EU je Slovenija julija zabeležila rekordno mesečno vrednost izvoza (1,752 milijarde evrov). Izvoz v letošnjem juliju je bil od izvoza v lanskem višji za 185,4 odstotka.

Tudi slovenski uvoz iz te skupine držav se je julija letos glede na lanski julij zvišal, vendar v manjši meri (za 62,3 odstotka na 864,4 milijona evrov). Pri trgovanju s to skupino držav je tako Slovenija zaradi precej večje rasti izvoza kot uvoza v juliju ustvarila presežek v vrednosti 887,4 milijona evrov.

Tudi pri trgovanju z državami članicami EU je Slovenija julija na obeh straneh blagovne menjave s tujino izkazovala rast. V te države je izvozila za 5,6 odstotka več blaga kot julija lani, iz teh držav pa je uvozila za 4,6 odstotka več blaga kot julija lani.

Izvoženo blago je bilo vredno 2,21 milijarde evrov, uvoženo blago pa 2,16 milijarde evrov. Tudi s to skupino držav je Slovenija ustvarila največji julijski presežek v zadnjih dvajsetih letih; znašal je 49,7 milijona evrov.

Nemški izvoz julija nepričakovano okreval

Nemčija je po junijskem osemodstotnem padcu izvoza julija nepričakovano zabeležila njegovo rast. Skupna vrednost izvoženih dobrin je dosegla 115,2 milijarde evrov, kar je 0,7 odstotka več kot junija in 3,8 odstotka več kot julija lani, kažejo podatki državnega statističnega urada Destatis.

Za rast izvoza je bila zaslužna trgovina z nečlanicami EU, kamor so nemška podjetja julija izvozila za 9,8 odstotka več kot mesec prej. Izvoz v članice EU se je medtem zmanjšal.

BMW serija 5 proizvodnja Posel danes Pešanje nemškega gospodarstva za Slovenijo ni tako nedolžno

Uvoz je Nemčija julija zmanjšala za 1,5 odstotka. Njen zunanjetrgovinski presežek se je tako povečal za 3,3 milijarde evrov na 21,4 milijarde.

Analitiki, ki so na mesečni ravni napovedovali 0,8-odstotni padec, rast izvoza vidijo kot pomemben pozitivni podatek v luči vse več znakov bližajoče se recesije.

Nemški BDP se je po prvi oceni v letošnjem drugem četrtletju glede na predhodne tri mesece skrčil za 0,1 odstotka. Mnogi analitiki krčenje napovedujejo tudi v tretjem četrtletju, kar bi kot dve zaporedni četrtletji krčenja BDP pomenilo tehnično recesijo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin