Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sreda,
6. 2. 2019,
10.43

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,30

11

Natisni članek

Prevent&Deloza Boštjan Marolt

Sreda, 6. 2. 2019, 10.43

5 let, 2 meseca

Majica, ki hladi

Slovenska inovacija, ki si jo želi tudi ameriška policija

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,30

11

Prevent&Deloza | Majica, ki hladi, je plod slovenskega in nemškega sodelovanja. Na sliki direktor podjetja Prevent&Deloza Boštjan Marolt. | Foto Prevent&Deloza

Majica, ki hladi, je plod slovenskega in nemškega sodelovanja. Na sliki direktor podjetja Prevent&Deloza Boštjan Marolt.

Foto: Prevent&Deloza

V celjskem podjetju Prevent-Deloza so razvili majico, ki ob stiku s kožo oziroma perspiracijo (po domače potenju) hladi. Najbolj znani in množični produkti hladijo na meji zaznavnega (0,6 stopinje Celzije), njihov izdelek SWEAR pa telo ohladi za tri do devet stopinj Celzija. Prisotni so bili tudi na svetovnem nogometnem prvenstvu.

Inovacijo celjskega podjetja uporabljajo slovenski policisti, nosili so jo varnostniki na nogometnem svetovnem prvenstvu v Braziliji in pa švicarska nogometna reprezentanca.

"Zadnjih 10, 15 let ob klasičnem tekstilu razvijamo tudi materiale in aplikacije iz materialov, kako človeka pasivno ohladiti oziroma t. i. zero energy solutions. Hladiti ni nobena težava, če imaš elektriko, mi pa se moramo znajti drugače," razlaga direktor podjetja Boštjan Marolt.

Začeli v športu, zdaj so se prebili tudi v policijske vrste

Trenutno izdelek testirajo tudi ameriški policisti. | Foto: Getty Images Trenutno izdelek testirajo tudi ameriški policisti. Foto: Getty Images Idejo so začeli razvijati skupaj z nemškim partnerjem, najprej pa so se usmerili v šport oziroma natančneje v nogomet, do zdaj pa je njihovo največje naročilo v Sloveniji prišlo s strani policije. Leta 2017 so zmagali na razpisu in policiji izdelali pet tisoč kompletov balističnih zaščit.

"Balistična zaščita, ki jo policisti nosijo pod majico, je za tri stopinje hladnejša od kateregakoli konkurenta že po 30 minutah nošenja," pravi Marolt. Zdaj majice SWEAR testirata tudi ameriška in nizozemska vojska.

"Razvijamo številne stvari, vendar jih seveda tudi skrivamo, saj ideje hitro dobijo noge. Včasih smo na sejme in kongrese nosili vse, kar znamo, zdaj pa le tisto, kar hočemo," je previden direktor podjetja s 50-letno tradicijo, ki je v svojih začetkih izdelovalo klasični tekstil in delovno zaščito.

Električno skiro MikMik
Novice Novost v Sloveniji: po kolesih še sistem za najem skiroja

Temperaturo kože lahko zniža za od tri do devet stopinj Celzija

Majica je sestavljena iz treh različnih materialov, ki skupaj s fizikalnimi učinki ob perspiraciji hladijo telo, nekatere vrste pa se lahko polijejo tudi z vodo. Na primer policijsko balistično majico polijejo z 0,3 decilitra vode.

"Gre seveda za umetne materiale, ki zelo učinkovito odvajajo vlago in toploto od telesa, hkrati pa poskrbijo, da hladnejši zrak obkroži telo. Majico nosiš na golo kožo, ker tako najboljše deluje. Pletenine začnejo prek perspiracijskega učinka zagotavljati hladnejši zrak, ki se dotika kože. Koža ima med 35 in 36,5 stopinje Celzija.

S tem, ko si del oblačila polil z vodo, si lahko za tri do devet stopinj Celzija znižaš temperaturo na koži. Razlika je odvisna od vlage in kaj (kako intenzivno) človek takrat dela. Najbolj učinkuje pri kolesarju, ki ga julija ob 14. uri vidimo, kako se vozi v najbolj vročem delu dneva. Najslabši modeli delujejo šest ur, najboljši pa do 24 ur," pojasnjuje Marolt.

Dolgo časa iskali dobavitelja, ki bi lahko izdelal, kar so si zamislili

Razvijanje je trajalo dolgo časa, veliko težav pa so imeli tudi ob iskanju ustreznega dobavitelja, ki jim je lahko naredil to, kar so njihovi fiziki in tekstilci izračunali. Zdajšnji dobavitelj prihaja iz tujine, prizadevajo pa si, da bi enega imeli tudi lokalnega.

Razvoj so začeli po pogovorih z nemškim distributerjem, ko so iskali ideje za prihodnost. Ena od teh je bila ideja, da bi športnikom omogočili boljšo regeneracijo po treningih.

Prvi uporabniki majic, ki hladijo, so bili nogometaši. | Foto: Reuters Prvi uporabniki majic, ki hladijo, so bili nogometaši. Foto: Reuters

"Ko smo spraševali trenerje, fizioterapevte in kineziologe, kaj bi morali narediti, so odgovarjali: treba je hladiti. In tako smo začeli razvijati takšno majico," se začetkov spominja Marolt.

Njihove prve stranke so bili nemški nogometni klubi, zdaj pa največ izdelkov prodajo kolesarjem. "Oni se bolj družijo s športniki, mi pa z uniformiranci (policijo, vojsko, gasilci)," pove, kako so si z Nemci razdelili trg.

Jezero Jasna
Novice Na prestižni lokaciji v Kranjski Gori odpirajo osem luksuznih apartmajev #foto

"Trenutna težava je le visoka cena. Vsak začetek je takšen."

Primer balistične zaščite, ki jo uporabljajo tudi slovenski policisti. | Foto: Prevent&Deloza Primer balistične zaščite, ki jo uporabljajo tudi slovenski policisti. Foto: Prevent&Deloza Cene majic niso nizke in se začnejo pri 150 evrih. "Če gledamo z gledišča povprečnega Slovenca, so majice drage. Če pa pogledamo iz zornega kota kolesarja, ki je dal za kolo tri ali pet tisoč evrov, pa je kontekst čisto drug. Program hlajenja ima velik potencial, saj nam je vsako leto bolj vroče, ob tem pa je še brez energetsko, kar predstavlja še večji potencial. Trenutna težava je le visoka cena. Vsak začetek je takšen," glede cene pravi Marolt.

Za zdaj program hlajenja ne predstavlja velikega dela celotne proizvodnje podjetja, vendar precej hitro raste. Letno skupaj proizvedejo 400 tisoč kosov, od tega jih program hlajenja predstavlja 15 tisoč kosov.

Velika podjetja se zanimajo, vendar ...

Ob zanimanju ameriške in nizozemske vojske ter sodelovanju s slovensko policijo pa Marolt ne verjame, da bi se dogovorili s kakšnim od velikanov med športnimi oblačili.

"Nekatere stvari pri tem produktu je možno patentirati, nekaterih pa ne. Njih zanimajo samo odkupi patentov, zato ne verjamem v kakšen dogovor. Če ti določene tehnike, ki obstajajo na trgu, združiš, jih lahko le s težavo patentiraš," glavno težavo opisuje Marolt.

Podjetje skupaj zaposluje 150 ljudi, svoj vzpon pa so začeli pred 14 leti, ko so začeli kupovati podjetja iz stečaja. Zdaj so sestavljeni iz štirih podjetij, s kupovanjem zdravih jeder pa so po besedah Marolta v "hišo dobili znanje."

Združenje Manager menedžer
Novice "Zavedamo se, da nismo skupaj samo zato, da pridemo do naslednje plače" #foto #video #intervju
Ne spreglejte