Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Četrtek,
23. 2. 2017,
10.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

Natisni članek

podjetništvo podjetje Slovenci v tujini Finska

Četrtek, 23. 2. 2017, 10.54

6 let, 6 mesecev

Andreja Valtanen, slovenska podjetnica na Finskem

Slovenska podjetnica s Finske: Kot priseljenka moram narediti več

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28
Andreja Valtanen | Foto Osebni arhiv

Foto: Osebni arhiv

S Finci ni težko poslovati, zelo se držijo dogovorov. A za priseljence je težje, ker se morajo nenehno dokazovati, da posel res obvladajo, pravi Slovenka Andreja Valtanen, ki ima na Finskem že 20 let svoje podjetje.

Andreja Valtanen, po izobrazbi grafična oblikovalka, je podjetnica, ki ima v finskem mestu Lahti skupaj z možem že 20 let registrirano podjetje IDUS za grafično oblikovanje, trženje in konzultacije.

Čeprav nimata zaposlenih, njuno podjetje ni majhno. Na Finskem namreč podjetnik registrira osebno ali običajno podjetje, in sicer glede na naravo in organizacijo dela. Tako velikost podjetja ni odvisna od števila zaposlenih, ampak bolj od obsega dela.

Na Finskem imate že 20 let registrirano podjetje, skoraj ves čas, odkar živite v tej skandinavski državi. Kako je okolje naklonjeno podjetništvu?
Finci niso navdušeni nad ustanavljanjem svojih podjetij, raje so zaposleni v večjih podjetjih. A veliko velikih tovarn, sploh iz lesno-predelovalne in papirne industrije, ki so na podeželju in so zaposlovala tudi po več kot tisoč ljudi, je v zadnjem obdobju svojo proizvodnjo preselilo v Južno Ameriko, kjer les raste hitreje.

Ogromno ljudi v majhnih krajih je tako ostalo brez dela in da bi rešila to težavo, je država zelo začela spodbujati podjetništvo, saj je to pogosto edina možnost, da sploh dobijo delo.

Finska zakonodaja je bila doslej bolj ali manj prilagojena velikim podjetjem, šele zdaj se bolj osredotočajo tudi na manjša. | Foto: Reuters Finska zakonodaja je bila doslej bolj ali manj prilagojena velikim podjetjem, šele zdaj se bolj osredotočajo tudi na manjša. Foto: Reuters Kako?
Z nepovratnimi sredstvi za zagon podjetja, in sicer 32 evri na dan. Sredstva je mogoče dobiti pod določenimi pogoji, in sicer za pol leta, z možnostjo podaljšanja na eno leto. V tem času naj bi se postavili na svoje noge.

Država je trenutno zelo naklonjena ustanavljanju novih podjetj. Finska, ki vsaj zame leži na koncu sveta, je zelo odvisna od izvoza in ker ta v zadnjem obdobju iz različnih razlogov ne cveti, morajo iskati druge načine, kako dobiti več denarja in delovnih mest.

Ves finski sistem je bil doslej bolj ali manj prilagojen velikim podjetjem, šele v zadnjem obdobju se prilagajajo tudi manjšim.

Ukvarjate se s trženjem in grafičnim oblikovanjem, konkurenca je verjetno kar velika.
Da, konkurenca je velika, posebno v mestih, kot sta Lahti in Helsinki, kjer so tovrstne izobraževalne ustanove. Nekoč sta bili na tem področju dve šoli, danes jih je bistveno več. Panoga je zelo modna, novi mediji pritegnejo veliko mladine, nad tem je navdušena.

Zakonca Valtanen se morata boriti z veliko konkurenca, ki je v panogi marketinga in grafičnega oblikovanja je v Lahtiju in Helsinkih iz leta v leto močnejša. | Foto: Reuters Zakonca Valtanen se morata boriti z veliko konkurenca, ki je v panogi marketinga in grafičnega oblikovanja je v Lahtiju in Helsinkih iz leta v leto močnejša. Foto: Reuters Le grafično oblikovanje je še zdaleč premalo, ta poklic se je močno spremil in zagotovo se moraš razširiti še na druga področja. V zadnjih letih sem se sama tako morala precej izobraževati na področju izdelave spletnih strani.

S konkurenco se bojujeva tako, da poskušava ponuditi celostno reševanje težave, česar tukaj ni toliko. Najina prednost so konzultacije, po katerih moj mož naredi celostno raziskavo podjetja, s čimer dobiš vpogled v podjetje, ne le zunanjo podobo. Tako veliko lažje ustvariš kakovostno delo.

Prednost je tudi ta, da imava certifikat za sodelovanje z ELY-centri, to so centri, ki po vsej državi malim in srednje velikim podjetjem zagotavljajo storitve, ki jih potrebujejo pri svojem delovanju, med drugim trženje. To nama prinese kar nekaj strank.

Poleg tega moraš biti zelo prilagodljiv. Dejstvo je, da v manjših podjetjih najprej poskrbijo za svoje stranke, potem šele za svoje trženje. Kar pomeni, da mora biti najin delovnik zelo raztegljiv, časovno se jim zelo prilagajamo, prav tako ne sme biti težava, da se odpeljeva več sto kilometrov daleč na sestanek.

Veliko poslujete z drugimi podjetji, kar je lahko precej zahtevno.
Je lahko in težko. Lahko zato, ker se Finci zelo držijo dogovorov, časovnih rokov, pravil. Zelo so resnicoljubni in jim tako lahko zaupaš, ko se kaj dogovoriš.

"Finci se zelo držijo dogovorov, so pa zato zelo zahtevne stranke, še posebej veliko zahtevajo od tujcev."  | Foto: Reuters "Finci se zelo držijo dogovorov, so pa zato zelo zahtevne stranke, še posebej veliko zahtevajo od tujcev." Foto: Reuters So pa zato zelo zahtevne stranke. Poleg tega imam občutek, da so še posebno zahtevni do mene kot tujke. Finci do tujcev niso najbolj odprti. Sicer kot priseljenka nikoli nisem imela kakšnih težav, a lahko pa rečem, da moram narediti malce več, kot bi zahtevali od Finca. Ves čas se moraš dokazovati, da res znaš to narediti.

Omenili ste, da se Finci zelo držijo dogovorov. Potem ni težav z neplačniki?
Rokov za plačilo se zelo držijo. Ni tako, kot se, kakor sem slišala od kolegov, to pogosto dogaja v Sloveniji. Se pa tudi na Finskem najdejo kakšni neplačniki, še posebno zdaj, ko se še nismo izkopali iz kriznega obdobja, gospodarska rast je na repu Evrope. Pozna se, da v teh časih ljudje račune plačujejo manj redno, a glede na njihovo mentaliteto mora obstajati za to res tehten razlog.

So proti neplačnikom kakšni posebni ukrepi?
Teh sistemov je več. A mi kot manjši podjetniki nimamo veliko možnosti, saj so postopki na sodišču za te nižje vsote predragi. So pa podjetja, ki od tebe odkupijo dolžnike, nato pa od njih terjajo plačilo.

V podjetju nimate drugih zaposlenih, je razlog morda tudi v stroških dela? Kakšni so sicer stroški poslovanja?
Država veliko zahteva, še posebno če imaš zaposlene. Stroški delavca so tako zelo visoki, da številni podjetniki, posebno s področja trgovine, delajo sami od jutra do večera, saj si ne morejo privoščiti zaposlenih.

Stroške poslovanja si znižujemo tudi na druge načine, pri nas na primer tudi s tem, da ne najemamo prostorov, temveč imamo podjetje v sklopu hiše, v kateri stanujemo. Se pa na drugi strani ne ukvarjava z administrativnimi zadevami, to raje zaupava računovodskemu podjetju.

 

Ne spreglejte