SiolNET. Posel danes Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenci in varčevanje: za hude čase je treba ustvariti zlato rezervo

1

termometer

Varčevanje je velik izziv za slovenskega potrošnika, saj so po podatkih Sursa za dobro tretjino gospodinjstev že redni stroški preveliko breme. A tudi majhni prihranki lahko pomenijo veliko.

Episcentrova anketa je pokazala, da varčuje dobra polovica Slovencev. Velika večina varčuje v evrih, manjši odstotek vprašanih pa tudi v delnicah, nepremičninah in zlatu.

Na vprašanje, za kaj varčujejo, je večina odgovorila, da za prihodnost oziroma finančno stabilnost na splošno. Takšnih je bilo 57 odstotkov, medtem ko za pokojnino varčuje 21 odstotkov vprašanih. Med cilji varčevanja se nato pojavljajo še nenačrtovani izdatki, potomci, hiša, šolanje, avto in bolezen.

Najbolje je varčevati v evrih Boštjan Krisper iz Zveze potrošnikov Slovenije je ob tem opozoril, da je pri varčevanju pomembno, da se zavarujemo pred nepotrebnimi tveganji, predvsem pred tistimi, ki jih težko predvidimo. "Valutno tveganje zagotovo spada med tveganja, ki jih potrošniki težko ocenijo," je dejal in na podlagi tega svetoval, da bo za potrošnike praviloma najbolje, da varčujejo v evrih.

"Kljub nizkim obrestnim meram je še vedno koristno primerjati banke, tudi zato ker varčevalci banke tako lahko prisilijo, da bodo pri ponudbi varčevanj manj skoparile, kot to počnejo zdaj," je pojasnil.

Velik izziv, a se je vredno potruditi 44 odstotkov vprašanih, ki so dejali, da ne varčujejo, so med razlogi za takšno odločitev navedli premajhne dohodke, drugi so se za to odločili zavestno, tretji pa so nezadovoljni s premajhnimi obrestmi.

Da je varčevanje za velik del potrošnikov velik izziv, potrjujejo tudi podatki Sursa. Kar dobra tretjina gospodinjstev na primer poroča o tem, da jim že redni stroški bivanja pomenijo težko breme, polovica gospodinjstev pa pravi, da iz lastnih sredstev ne bi mogla poravnati nepričakovanega izdatka v višini 600 evrov, je navedel Krisper.

A ne glede nato je po njegovih besedah varčevanje izrednega pomena še posebej za tiste z nizkimi dohodki, saj jim lahko že manjši nepričakovani izdatek (na primer visok račun za telefon, okvara avtomobila, nujno popravilo) povzroči težave pri plačevanju rednih stroškov.

"Tudi majhni prihranki, recimo v višini zneska nujnih mesečnih položnic, povečajo našo finančno varnost. Vsako varčevanje, pa četudi gre za zneske v višini nekaj evrov, je zato pomembno," je poudaril.

Ustvarite si zlato rezervo Tistim, ki bi želeli varčevati za hude časa, pa se za to mesečno ne želijo odpovedati prevelikemu znesku, na ZPS priporočajo, da si najprej ustvarijo tako imenovano zlato rezervo.

Da boste vanjo lahko skoraj vsak mesec nekaj prispevali, boste najbolje poskrbeli tako, da naredite pregled svojih dohodkov in izdatkov ter presodite, ali se kakšnim izdatkom lahko odpoveste. "Za takšno varčevanje so primerni preprosti bančni varčevalni računi, na katerih je denar donosen takoj," še svetuje Krisper.

S takšno rezervo boste poskrbeli za svojo varnost danes in potem boste lahko razmišljali tudi o dolgoročnejših varčevanjih. "Potrošnike pa posebej opozarjamo na to, naj se izogibajo zapletenim produktom za varčevanje, ki jih pogosto tržijo banke, zavarovalnice in druga podjetja. Velikokrat ima od njih korist le prodajalec, še posebej pri zelo optimističnih obljubah prodajalcev. Odločajo naj se le za produkte, ki jih razumejo, če tveganih produktov ne marajo, pa naj se ne pustijo prepričati, da je to nujno," je opozoril Krisper.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin