Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 10. 2018,
10.03

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

poslovanje dobiček Telekom Slovenije

Četrtek, 25. 10. 2018, 10.03

5 let, 5 mesecev

Skupina Telekom Slovenije v tretjem četrtletju bolje kot lani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Telekom SLovenije | Foto Siol.net

Foto: Siol.net

Skupina Telekom Slovenije je v devetih mesecih letošnjega leta ustvarila 542,2 milijona evrov poslovnih prihodkov, čisti prihodki od prodaje pa so dosegli 538,1 milijona evrov. V primerjavi s koncem leta 2017 je družba število fiksnih širokopasovnih priključkov povečala za štiri odstotke, število priključkov mobilne in fiksne telefonije pa za dva odstotka. Bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA) je v tretjem četrtletju letošnjega leta dosegel 52 milijonov evrov, kar je za deset odstotkov več kot v tretjem četrtletju lanskega leta.

Skupina Telekom Slovenije je v tretjem četrtletju letošnjega leta ustvarila 178,1 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je za dva odstotka več kot v tretjem četrtletju leta 2017, je družba dan po objavi poslovnih rezultatov na seji nadzornega sveta objavila na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Dobiček iz poslovanja pred obrestmi, amortizacijo in davki (EBITDA) je v tem obdobju dosegel 52 milijonov evrov, kar je za deset odstotkov več kot v tretjem četrtletju lanskega leta. V primerjavi s tretjim četrtletjem leta 2017 je Skupina Telekom Slovenije dosegla tudi višji čisti poslovni izid, ki je v tretjem četrtletju letošnjega leta dosegel devet milijonov evrov. V primerjavi s tretjim četrtletjem lanskega leta je Skupina Telekom Slovenije v letošnjem tretjem četrtletju število fiksnih širokopasovnih priključkov povečala za tri odstotke, število priključkov mobilne telefonije pa za odstotek.

Večji prihodki v segmentu novih storitev ter fiksnih širokopasovnih in IT storitev

Skupno je Skupina Telekom Slovenije v devetih mesecih letošnjega leta ustvarila 542,2 milijona evrov poslovnih prihodkov, čisti prihodki od prodaje pa so dosegli 538,1 milijona evrov. Pri tem Skupina Telekom Slovenije, v primerjavi z enakim obdobjem lani, povečuje prihodke v segmentu novih storitev ter fiksnih širokopasovnih in IT storitev. V primerjavi s koncem leta 2017 je Skupina Telekom Slovenije število fiksnih širokopasovnih priključkov povečala za štiri odstotke, kar je več od načrtovanega, prav tako je povečala število priključkov mobilne in fiksne telefonije, in sicer za dva odstotka, kar je prav tako več od načrtovanega. Na prihodke sicer vpliva EU-regulacija, v letu 2017 pa so prihodki vključevali tudi prihodke iz naslova izvajanja projekta elektronskega cestninjenja.

V devetih mesecih letošnjega leta je Skupina Telekom Slovenije dosegla dobiček iz poslovanja pred obrestmi, amortizacijo in davki (EBITDA) v višini 152,9 milijona evrov, v čistih prihodkih od prodaje pa je imel EBITDA 28,4-odstotni delež. Dobiček iz poslovanja (EBIT) je dosegel 27,8 milijona evrov, nanj pa je vplivala sprememba regulacije na ravni Evropske unije glede gostovanja v mobilnih omrežjih, zaradi česar se povečujejo stroški poslovanja.

Poslovni odhodki Skupine Telekom Slovenije so v devetih mesecih letošnjega leta znašali 514,4 milijona evrov, kar je na ravni enakega obdobja lani. Po obračunu davka iz dobička z odloženimi davki je Skupina Telekom Slovenije devetmesečje leta 2018 končala s čistim poslovnim izidom v višini 23,5 milijona evrov.

Za naložbe predvsem v modernizacijo ter krepitev in nadaljnji razvoj optičnih omrežij in mobilnega omrežja je Skupina Telekom Slovenije v devetih mesecih letošnjega leta skupno namenila 79,4 milijona evrov.

Ne spreglejte