Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 3. 2019,
10.00

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

1

Natisni članek

Telekom Slovenije

Četrtek, 28. 3. 2019, 10.00

5 let

Skupina Telekom Slovenije lani s 33,3 milijona evrov čistega dobička

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

1

Telekom Slovenije | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Skupina Telekom Slovenije je lani ustvarila 715,05 milijona evrov čistih prihodkov, kar je na enaki ravni kot v letu pred tem. Čisti dobiček skupine je dosegel 33,3 milijona evrov, potem ko je bil leto pred tem pri devetih milijonih. Telekom je ob tem izpostavil lansko poravnavo z družbo T2, ki je zmanjšala izpostavljenost do tožbenih zahtevkov.

"V letu 2018 je družba Telekom Slovenije s sklenitvijo sodne poravnave z družbo T2 pomembno zmanjšala izpostavljenost do tožbenih zahtevkov. Navedena poravnava je vplivala na načrtovani dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) in čisti poslovni izid skupine," je Telekom sporočil prek spletnih strani Ljubljanske borze. Podrobnosti poravnave, ki je zaključila večletno pravdanje zaradi očitka o zlorabi prevladujočega položaja, sicer v Telekomu ne razkrivajo.

Z rezultati so se sicer že v sredo seznanili nadzorniki, ki so skupaj z upravo družbe pripravili tudi predlog uporabe lanskega bilančnega dobička, in sicer, da se za izplačilo dividend uporabi 29,27 milijona evrov čistega dobička, kar je 4,5 evra bruto na delnico. Lani so sicer delničarji podprli nasprotni predlog Slovenskega državnega holdinga (SDH), naj dividenda namesto predlaganih 6,30 evra znaša 14,30 evra bruto.

EBITDA skupine je na letni ravni narasel za deset odstotkov na 185,5 milijona evrov. Dobiček iz poslovanja (EBIT) je dosegel 17,9 milijona evrov, kar je 293 odstotkov več kot v letu 2017, ko so bile oblikovane rezervacije zaradi zagotavljanja stabilnega in razvojno usmerjenega prihodnjega poslovanja.

Poslovni prihodki so se povečali

Medtem ko so čisti prihodki na letni ravni stagnirali, so se poslovni prihodki povečali za en odstotek na 731,2 milijona evrov. V primerjavi z letom 2017 je skupina Telekom Slovenije za osem odstotkov povečala prihodke fiksnih in IT-storitev, prav tako se povečujejo prihodki na področjih energetike ter zavarovalniških in finančnih storitev.

S prihodki iz teh novih virov v Telekomu Slovenije nadomeščajo nižje prihodke mobilnih naročnikov, ki prehajajo na nove, ugodnejše pakete, ter pričakovano zniževanje prihodkov klasične, fiksne govorne telefonije. V tujini pa so na nižje prihodke vplivali tudi nižji prihodki dohodnih klicev na Kosovu zaradi vedno večje uporabe brezplačnih spletnih govornih aplikacij.

Družba Telekom Slovenije pa je lani imela 639,67 milijona evrov čistih prihodkov, kar je odstotek manj kot v letu 2017. Čisti dobiček je znašal 34,03 milijona evrov, potem ko je bil v predhodnem letu pri 1,72 milijona evrov.

Lani je skupina za naložbe namenila 133,9 milijona evrov

"Po zaključenem prvem obdobju uresničevanja petletne strategije transformacije, v katerem smo se osredotočali na inoviranje osnovne dejavnosti, smo v letu 2018 v Telekomu Slovenije vstopili v drugo fazo aktivnosti," je ob objavi poslovnih rezultatov zapisal predsednik uprave Rudolf Skobe. Letos se bodo tako osredotočili predvsem na ustvarjanje vrednosti z digitalizacijo, in sicer za enostavno, udobno in prijazno uporabniško izkušnjo. Predsednica nadzornega sveta Lidija Glavina pa je ob tem dodala, da je uprava po oceni nadzornikov lani uspešno vodila posle in uresničevala zastavljene cilje.

Lani je skupina za naložbe namenila 133,9 milijona evrov. Največji delež naložb je bil namenjen širitvi dostopovnega optičnega omrežja, modernizaciji mobilnega omrežja in razvoju storitev.

V letošnjem letu sicer skupina načrtuje za 711,9 milijona evrov poslovnih prihodkov, 211,9 milijona evrov investicij, 216 milijonov evrov EBITDA in 30,3 milijona evrov čistega dobička.

Ne spreglejte