Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 6. 2013,
14.31

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

rebalans proračun vlada opozicija

Sreda, 19. 6. 2013, 14.31

7 let, 2 meseca

Šircelj: Rebalans ni investicijsko-razvojno naravnan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Čeprav rebalans proračuna vlada predstavlja kot dokument, ki naj bi zagotovil nadaljnjo rast, se to ne bo zgodilo, je prepričan poslanec SDS Andrej Šircelj. Kritični so tudi v SLS in NSi.

"Veliko več je treba narediti na področju javnega sektorja, ne samo s splošnim zniževanjem plač in s tem z večjo uravnilovko, ampak s povečanjem kakovosti storitev javnega sektorja," je dejal Šircelj v izjavi za medije. Rebalans tudi ni investicijsko-razvojno naravnan, saj največ denarja največ jemlje naložbam, zato ne bo zagona gospodarstva in večjega razvoja.

Ne le reševati enkrat eno, drugič drugo podjetje Šircelj je zadržan še do "parcialnih ukrepov", ki ne prinesejo preglednosti in učinkovitosti. "Ko enkrat eno, drugič drugo podjetje dobi državni denar ali poroštvo brez natančnega prestrukturiranja, to ne pomeni dolgoročnega razvoja, ampak le gašenje trenutnega požara."

Kje so ciljni ukrepi za vlagatelje? V največji opozicijski stranki v rebalansu pogrešajo tudi ukrepe za spodbujanje neposrednih vlaganj v državo. Za vlagatelje bi morali pripraviti ciljne ukrepe, ki bodo pokazali, katere investicije so tiste, ki bodo na razpolago brez administrativnih bremen in ob boljših finančnih pogojih, je še dejal Šircelj.

Klonil bo še zdravi del gospodarstva Predsednik in poslanec SLS Franc Bogovič je za Planet Siol.net ocenil, da bo zaradi rebalansa proračuna, o katerem se je včeraj uskladila koalicija, klonil še tisti del gospodarstva, ki kljubuje krizi. Vlada uvaja nove davke in ne sledi napovedim, da bo dve tretjini pri izravnavi proračuna prispevala z omejevanjem izdatkov, opozarja predsednik opozicijske ljudske stranke.

Bogovič presenečen, da se Bratuškova čudi Bogovič je tudi presenečen, da je premierka Alenka Bratušek začudena nad položajem v javnih financah. "Vsi vemo, da je recesija in da je zato treba ukrepati. Tudi naša vlada je podedovala nerealen proračun, a smo sprejeli zakon za uravnoteženje javnih financ, spremenili zakon o izvrševanju proračuna in tudi rebalans, tako da smo primanjkljaj z 1,8 milijarde evrov spravili na dobro milijardo."

Kaj bode v oči v NSi? Jožef Horvat (NSi) pa pravi, da je prva zadeva, ki "bode v oči", govorjenje, da je bil proračun Janševe vlade nerealen, a zdajšnja vlada odhodke zmanjšuje le za 25 milijonov evrov. "To je drobiž glede na celotne odhodke."

"Vztrajam, da je bil naš proračun realen, poudarjam pa tudi, da je bil prvič v zgodovini samostojne države sprejet tudi s pomočjo opozicije." Za proračun je sicer lani glasovalo 56 poslancev od 76 navzočih, deset jih je bilo proti.

Rekli so, da bo gospodarstvo rastlo s povečevanjem naložb Opozicijska Nova Slovenija nasprotuje zmanjšanju sredstev za okoljevarstvene projekte kmetijskega ministrstva in za povečanje konkurenčnosti, ki jih načrtuje gospodarsko ministrstvo. "Ministrstvo za infrastrukturo pa bo dobilo 100 milijonov evrov manj za investicije. To ne gre skupaj z napovedano politiko koalicije, da je treba povečati sredstva za ta namen za zagon gospodarstva," nam je še povedal Hrovat.

Ne spreglejte