Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 7. 2018,
15.33

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

1

Natisni članek

Letališče Jožeta Pučnika Fraport sindikati kolektivna pogodba

Torek, 31. 7. 2018, 15.33

5 let, 8 mesecev

Sindikat brniških gasilcev zadovoljen z novo kolektivno pogodbo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

1

Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana Brnik | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Aneks h kolektivni pogodbi, ki sta ga sindikata Aerodroma Ljubljana minuli teden podpisala s poslovodstvom družbe Fraport Slovenija, po besedah sekretarja Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije Davida Švarca prinaša boljšo kolektivno pogodbo od prejšnje. Sindikata sta z doseženim zadovoljna, opozarjata pa na preostale težave.

Sindikat poklicnega gasilstva Aerodrom Ljubljana in Svobodni sindikat Aerodrom Ljubljana sta aneks k podjetniški kolektivni pogodbi s poslovodstvom družbe Fraport Slovenija podpisala minuli teden, potem ko je aprila v veljavo stopila nova pogodba.

To je marca podpisal Sindikat družbe Aerodrom Ljubljana, vendar brez soglasja prej omenjenih sindikatov, ki sta bila ustanovljena lani. Predstavniki obeh sindikatov so zato konec aprila pripravili protestni shod, ki so mu sledila pogajanja, minuli teden pa so podpisali aneks

protest
Novice Na brniškem letališču protest nezadovoljnih delavcev #video #foto

Aneks zaposlenim prinaša jubilejne nagrade, skrajševanja odpovednih rokov ne bo

Po njegovih določilih zaposlenim pri Fraportu Slovenija med drugim ne bodo skrajševali odpovednih rokov, poleg tega bodo imeli pravico do solidarnostne pomoči ob daljši bolniški odsotnosti tudi v primeru elementarnih nesreč ali požara, je pojasnil sekretar Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije David Švarc.

Zaposlenim na aerodromu bodo pripadle jubilejne nagrade za skupno delovno dobo, ne le za delovno dobo, pridobljeno v času dela na aerodromu. Polurni odmor med delom bodo delavci lahko izkoristili v enem delu.

Znova je vzpostavljena tudi delovnopravna zaščita sindikalnega zaupnika, ki mu delodajalec brez soglasja sindikata tako ne more poseči v delovnopravni položaj. Pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi so spet zavarovani tudi član sveta delavcev, delavski zaupnik, član nadzornega sveta, ki predstavlja delavce, ter sindikalni zaupnik, ki je član izvršnega odbora.

letališče Brnik
Novice Širitev terminala na brniškem letališču v začetku prihodnjega leta

Sindikati zadovoljni z novo kolektivno pogodbo

Po novem aneksu iz omejitve letnega dopusta na 35 dni ne bodo izvzeti delavci, ki imajo individualne pogodbe. Dosegli so tudi odstranitev določbe, na podlagi katere delodajalec v postopku redne ali izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga ne bi vodil dokaznega postopka in delavcu ne bi bil dolžan omogočiti vpogleda v zbrano dokazno gradivo.

Aneks zaposlenim prinaša tudi jubilejne nagrade že od prvega aprila letos in zavezo, da marca prihodnje leto začnejo pogajanja še za tisti del tarifnega dela kolektivne pogodbe, ki ga tokrat niso dokončno izpogajali. Zaposleni v operativnih službah bodo v drugi polovici letošnjega leta prejeli tudi nagrado za poslovno uspešnost, izplačano v enkratnem znesku.

Član Svobodnega sindikata Aerodrom Ljubljana Matevž Bodlaj je izrazil zadovoljstvo, da se je vodstvo Fraporta začelo odzivati in da so prve spremembe tukaj. "Tako so v podjetniško kolektivno pogodbo vrnili tiste stvari, ki so bile ob uvedbi nove izbrisane, a so za delavce ključnega pomena," je povedal Bodlaj.

potovanje, letališče
Novice Turizem je v razcvetu, zakaj na Brnik ni novih prevoznikov?

Nekatere težave z delovnim časom in pogoji za delo ostajajo nerešene

Bodlaj je poudaril, da kljub pozitivnim spremembam ostaja veliko težav zaradi delovnega časa in pogojev za delo. Kljub določenemu 40-urnemu tedenskemu delavniku nekateri po njegovih besedah včasih delajo tudi do 56 ur na teden. "Gre za kršitve, ki imajo velik vpliv tako na zasebno življenje kot zdravje delavcev," je opozoril Bodlaj.

Predsednik Sindikata poklicnega gasilstva Aerodrom Ljubljana Branko Poljanšek je poudaril, da pričakujejo izpolnitev obljub vodstva, ob tem pa spomnil, da gasilsko delo zahteva stalno izobraževanje in veliko vaj.

Posebej problematične so nove stavbe, ki so z vidika požarne varnosti zelo zahtevne. "Pričakujemo pravilno ovrednotenje gasilskega dela in potrebne gasilske opreme," je še dodal.

Ne spreglejte