SiolNET. Posel danes Novice
0,53

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šempetrska Mahle Letrika si želi več slovenskih možganov

0,53

termometer

Mahle Igor Papič Thomas Kohlbauer Branko Širok

Mahle Letrika krepi povezavo z ljubljansko strojno in elektrotehniško fakulteto. Že utečeno sodelovanje na področju raziskav in razvoja širijo na področje izobraževanja in usposabljanja študentov, ki naj bi tako hitreje in lažje našli pot na trg dela.

Šempetrski proizvajalec električnih motorjev, pogonskih in mehatronskih sistemov Mahle Letrika je od konca leta 2014 v lasti nemške skupine Mahle, enega največjih avtomobilskih dobaviteljev.

Mahle, ki zaposluje 75 tisoč ljudi in letos naskakuje cilj 12 milijard evrov prometa (približno pet odstotkov več kot lani), je šempetrski hčeri dodelil status enega od 15 razvojnih centrov. Hkrati je Mahle Letrika ena osrednjih enot letos ustanovljene divizije mehatronike, ki jo vodi Thomas Kohlbauer (na fotografiji spodaj) in ki naj bi letos ustvarila med 300 in 400 milijoni evrov prihodkov.

Most na trg dela

Mahle Thomas Kohlbauer Ob ambicioznih načrtih Mahle Letrika krepi tudi povezavo z izobraževalno in razvojno sfero. Danes so tako podpisali namero o sodelovanju z elektrotehniško in strojno fakulteto v Ljubljani, ki se bo nanašala na raziskave in razvoj, šolanje študentov na vseh stopnjah študija in skupno sodelovanje na razpisih za razvojni denar. Vse to s ciljem, da izobraževanje in raziskovalno delo na fakulteti približajo potrebam podjetja in industrije nasploh.

"Sodelovanje z univerzami je vedno korak naprej," je ob podpisu sporazuma dejal Kohlbauer. Vodja kadrovskega sektorja v Mahle Letrika Miloš Požar je poudaril, da bodo poleg strojnikov in elektrotehnikov potrebovali tudi druge profile kadrov. "Če upoštevamo naše razvojne cilje, ne moremo mimo matematikov, fizikov, metalurgov," je dejal.

Tako lahko najboljše obdržimo doma

Dekana elektrotehniške in strojne fakultete Igor Papič in Branko Širok sta izrazila upanje, da je podpis namere o sodelovanju le začetek intenzivnega sodelovanja z Mahlejem.

"To je priložnost, da naši mladi ostanejo doma in da jim ponudimo delo na tehnično zahtevnih projektih," je dejal Širok. 

Tesno sodelovanje Letrike s fakulteto za elektrotehniko sicer sega desetletje nazaj. Že takrat so ustanovili skupno razvojno podjetje Letrika Lab (solastnik je profesor na fakulteti za elektrotehniko Janez Trontelj), ki ima od lani laboratorij na fakulteti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin