Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
30. 11. 2021,
17.52

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06

Natisni članek

Mercator Gorenjska banka AIK Banka Miodrag Kostić

Torek, 30. 11. 2021, 17.52

2 leti, 4 mesece

Se MK Group umika iz agrobiznisa?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06
Miodrag Kostić | Miodrag Kostić je v zadnjih letih v Sloveniji kupil hotel Kempinski Palace v Portorožu, portoroško letališče in družbo Heta. | Foto MK Group

Miodrag Kostić je v zadnjih letih v Sloveniji kupil hotel Kempinski Palace v Portorožu, portoroško letališče in družbo Heta.

Foto: MK Group

Družba MK Group srbskega poslovneža Miodraga Kostića je v zadnjem letu prodala šest kmetijsko-živilskih podjetij, med drugim tudi največjega srbskega proizvajalca soje. Po pisanju srbskega časnika Politika naj bi se osredotočili na bančništvo in turizem, v MK Group pa zatrjujejo, da prehrambena industrija ostaja eden izmed ključnih stebrov skupine.

Ustanovitelj in lastnik srbske MK Group Miodrag Kostić je poslovno pot začel prav v kmetijsko-živilsko predelovalnem sektorju. Prijel se ga je vzdevek Kralj sladkorja. Močno je vpet tudi v Sloveniji. Leta 2015 je MK Group postala lastnica prenovljenega hotela Kempinski Palace v Portorožu. Leta 2017 je njegova AIK banka od prezadolženega holdinga Sava kupila del Gorenjske banke, ki jo je dve leti kasneje v celoti prevzela. Leta 2019 je MK Group postala večinska lastnica portoroškega letališča. Letos novembra je Gorenjska banka podpisala pogodbo o nakupu banke Sberbank v Sloveniji, s čimer bo postala tretja največja banka v Sloveniji. Lani je MK Group prevzela tudi družbo Heta Asseta Resolution, ki je veljala za slovensko podružnico slabe banke avstrijskega Hypa, ob tem pa pridobila lastništvo nad 70 milijonov evrov vrednim nepremičninskim portfeljem.

Kot piše srbska Politika, je Kostić najprej prodal eno najsodobnejših tovarn olja v Šidu, sredi leta pa še podjetja Granexport, Luka Bačka Palanka, Žito Bačka in Agroglobe. Ta se ukvarjajo z odkupom in prodajo žit in olja, logistiko, skladiščenjem, proizvodnjo pšenične in koruzne moke, hrane za živali, prodajo umetnih gnojil ... Novosadski Agroglobe je celo največji izvoznik žit in olja v Srbiji. Nazadnje je ameriški multinacionalki prodal še največjega srbskega proizvajalca soje, podjetje Sojaprotein iz Bečeja.

Miodrag Kostić
Novice Namesto Jankovićevih sinov bi v Ljubljani 500 stanovanj zgradil srbski tajkun

Na drugi strani pa je Gorenjska banka v začetku meseca podpisala pravno zavezujočo kupoprodajno pogodbo za nakup banke Sberbank v Sloveniji. To predstavlja del skupne pogodbe med Sberbank Europe (evropska veja ruske banke s sedežem na Dunaju) in AIK banko, Gorenjsko banko in Agri Europe Cyprus (AEC) za nakup hčerinskih družb Sberbank tako v Sloveniji kot tudi v Srbiji, Bosni in Hercegovini, na Hrvaškem in Madžarskem. Njihova bilančna vsota znaša 7,33 milijarde evrov.

Sberbank se namerava umakniti tudi iz Fortenove

Sberbank se bo v prihodnjih dveh letih po lastnih napovedih umaknila tudi iz lastništva skupine Fortenova, naslednice propadlega hrvaškega Agrokorja, v kateri je skupaj z rusko banko VTB največja lastnica. V sklopu Fortenove deluje slovenski Mercator.

Vse to pa po pisanju Politike v javnosti sproža ugibanja, da se želi najbogatejši Srb na ta način dokopati do nekdanjih trgovskih podjetij Ivice Todorića, predvsem do slovenskega Mercatorja. A v MK Group tovrstna namigovanja odločno zanikajo. Pojasnili so, da to sploh ni izvedljivo, saj ima Mercator posojila najeta v matični Sberbank s sedežem v Moskvi in ne v Sberbank Europe, ki jo kupuje Gorenjska banka.

Zatrdili so, da kmetijstvo oziroma prehrambena industrija v MK Group ostajata eden izmed ključnih stebrov skupine. V prihodnjih treh letih nameravajo v razvoj in digitalizacijo vložiti 50 milijonov evrov.

Ljubodrag Savić, profesor na beograjski ekonomski fakulteti, je za časnik Politika dejal, da je Kostić spoznal, da se je v tem trenutku bolje osredotočiti na finančni in turistični sektor. Poslovanje v kmetijsko-živilskem sektorju je namreč zaradi podnebnih sprememb in nihanja cen surovin zelo negotovo. Ne bo pa ga presenetilo, če bo Kostić čez nekaj let ponovno kupoval zemljišča in gradil proizvodne obrate za prehrambno industrijo.

Ne spreglejte