SiolNET. Posel danes Novice
0,59

termometer

  • Messenger
  • Messenger
pred

Še druga prenova predora Golovec: dva meseca po le eni cevi

0,59

termometer

DARS - prenova predora Golovec

V teh dneh bodo na vzhodni ljubljanski obvoznici v sklopu celovite obnove vzhodne cevi predora Golovec stekla pripravljalna dela, napovedujejo na Darsu. Od 15. marca naprej bo predorska cev v smeri od razcepa Malence proti Bizoviku zaprta, promet bo preusmerjen v lani poleti temeljito prenovljeno zahodno cev.

Že danes ponoči bodo zaradi pripravljalnih del na vzhodni ljubljanski obvoznici zaprli odsek od Bizovika proti razcepu Malence. V nedeljo bo promet ob 8. uri stekel po dveh prometnih pasovih, tako bo vse do 12. marca, je na Twitterju danes zapisal Prometno-informacijski center za državne ceste, poroča STA.

Sanacijska dela bodo predvidoma trajala dva meseca. Sprva je bila obnova predvidena za letošnje poletne mesece, a bo Dars izkoristil še vedno manjšo prometno obremenjenost zaradi epidemije covid-19 in se del lotil prej.

predor Golovec Avtomoto To se dogaja v zaprti cevi predora Golovec #foto

Zaprta bo za ves promet

Vzhodna cev predora Golovec bo v času sanacije zaprta za ves promet. Skozi sosednjo cev bo dovoljen dvosmerni promet za osebna vozila in druga vozila do 3,5 tone največje dovoljene mase. Obvoz za vozila nad 3,5 tone največje dovoljene mase in izredne prevoze bo po severni, zahodni in južni ljubljanski obvoznici.

Na Darsu napovedujejo, da bo v času obnove predora promet vozil urejen dvosmerno skozi zahodno cev po sistemu 2+1, ki bo prilagojen času prometnih konic. To pomeni dva pasova v smeri povečanega prometa in en prometni pas v nasprotni smeri.

Gre za enak režim, ki je veljal med celovito prenovo zahodne predorske cevi, torej iz smeri Bizovika proti Malencam. Ta je potekala lani poleti, delavci so med dvomesečno obnovo temeljito obnovili voziščno konstrukcijo in beton zamenjali z asfaltom, istočasno pa so celovito sanirali tudi razpoke v oboku in na portalih predorske cevi v skupni dolžini več kot 1.400 metrov, uredili odvajanje vode iz predora, ga prebarvali in vgradili razsvetljavo LED ter termalno detekcijo prometa, ki lahko natančneje določi izredne dogodke, poroča STA.

Prva sanacija po več kot dveh desetletjih

Zdaj takšna prepotrebna obnova čaka še vzhodno cev. Predor Golovec je bil namreč odprt leta 1999 in tokratna sanacija v dveh delih je prva po več kot dveh desetletjih. Dela za sanacijo je Dars oddal Kolektorju CPG. Vrednost pogodbenih del znaša 8,56 milijona evrov brez DDV.

predor Golovec Dars Foto: DARS Hkrati z obnovo vzhodne cevi predora Golovec Dars načrtuje tudi začetek izvedbe rekonstrukcije avtocestnega priključka na Letališko cesto v ljubljanskem BTC. Dela bo skladno s konec januarja sklenjeno pogodbo v vrednosti dobra dva milijona evrov (brez DDV) izvajal litijski Trgograd skupaj s hrvaškim partnerjem GP Krk.

Promet zaradi del bo na avtocesti na območju priključka Letališke, če bo to dovoljevala tehnologija izvajanja del, urejen po dveh zoženih pasovih, v zadnji fazi del bo promet preusmerjen na polovico avtoceste, kjer bo urejen po dveh zoženih pasovih v vsako smer. Priključek bo v času rekonstrukcije zaprt, poroča STA.

Poleti, predvidoma od sredine junija do sredine avgusta, Dars načrtuje sanacijo močno dotrajanega cestišča severne ljubljanske obvoznice na odsekih Šmartinska-Tomačevo-Dunajska ter priključkov krožišč Tomačevo. Dela v vrednosti 5,2 milijona evrov bo izvajalo ljubljansko podjetje Mapri proasfalt. Predvidoma v drugi polovici letošnjega leta bi medtem lahko stekla tudi obsežnejša rekonstrukcija priključka Leskoškova na območju BTC.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 24
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin