Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 12. 2011,
16.39

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

gotovina OZS Durs

Četrtek, 22. 12. 2011, 16.39

7 let, 2 meseca

S torkom nove omejitve pri gotovinskem poslovanju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V torek začnejo veljati spremembe pravilnika o izvajanju zakona o davčnem postopku, ki uvajajo dodatne omejitve gotovinskega poslovanja.

Spremenjeni pravilnik določa, da se dohodkov iz delovnega razmerja fizični osebi ne sme več izplačevati v gotovini. To velja tako za plače kot tudi regres, povračilo stroškov v zvezi z delom in podobna izplačila, so pojasnili na Davčni upravi RS (Durs).

Izplačati bo mogoče le še pokojnine in nadomestila Fizičnim osebam bo mogoče v gotovini izplačevati le še pokojnine ter nadomestila in druge dohodke iz naslova vseh oblik pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Pri dividendah se možnost izplačila v gotovini znižuje s 125 na 50 evrov, prav tako pri prejemkih od kmetijskih pridelkov, gozdnih plodov ter izdelkov domače in umetne obrti.

Podjetja bodo lahko med seboj v gotovini poslovala le še do višine 50 evrov Na Dursu posebej poudarjajo, da od torka ne bodo več mogoča plačila v gotovini za dobavljeno blago in opravljene storitve med poslovnimi subjekti, če presegajo 50 evrov. Doslej je bila ta meja določena pri 420 evrih.

Obrtno-podjetniška zbornica spremembam nasprotuje V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) znižanju te meje nasprotujejo. Tovrstne spremembe bi bile sprejemljive in smiselne, če bi bile posledica sprejetja novih sistemskih predpisov in če bi predlagatelj utemeljil, da je ukrep nujen za zagotavljanje učinkovitega davčnega nadzora, plačilne discipline ali iz drugih razlogov, so zapisali. Kot pravijo na zbornici, pravilnik prinaša uporabnikom dodatne stroške in administriranje, kar je v tem gospodarskem položaju težko opravičljivo. Poleg tega s spremembami pravilnika niso bili predhodno seznanjeni, česar pri organih izvršilne oblasti doslej niso bili vajeni.

Križaniča pozivajo k zadržanju izvajanja pravilnika Ministra za finance Franca Križaniča zato pozivajo k zadržanju izvajanja pravilnika, s čimer bi uporabnikom omogočili, da izrazijo svoje pripombe in predloge.

"Spremembe so potrebne zaradi zagotovitve večje preglednosti transakcij" Na Dursu pa pojasnjujejo, da so spremembe namenjene večji učinkovitosti nadzora nad izplačevanjem plačil in prejemkov na transakcijske račune, predvsem osebnih prejemkov. S tem naj bi zagotovili tudi večjo učinkovitost davčne izvršbe na tako prejeta sredstva. Tudi s finančnega ministrstva so sporočili, da so omenjene spremembe potrebne zaradi zagotovitve večje preglednosti transakcij. Doslej se je namreč dogajalo, da so poslovni subjekti anonimno prejemali gotovino in je niso položili na račun, da bi jo zatajili, pa zatem svoja večja naročila razdrobili na več manjših v vrednosti do 420 evrov. Uporabljali so jo denimo za anonimen prevzem blaga po pošti ali plačilo opravljenega dela na črno. Če bo zavezanec uporabljal poslovni račun ali sproti dvigoval gotovino z njega, bodo takšne transakcije sledljive, pravijo na ministrstvu.

Vsa navedena izplačila morajo izplačevalci po novem prejemnikom nakazovati na tekoče račune. Davčni inšpektorji bodo spoštovanje omenjenih sprememb intenzivno preverjali in zoper kršitelje dosledno izrekali globe. Te se lahko za pravne osebe povzpnejo vse do 30.000 evrov, za odgovorne osebe pa do 4000 evrov.

Ne spreglejte