SiolNET. Posel danes Novice
4,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Rusija blokira uvoz blaga nekaterih hrvaških podjetij

4,73

termometer

Perutnina Ptuj
Foto: Marko Vanovšek

Zaostrovanje rusko-hrvaških odnosov je nekaterim hrvaškim podjetjem onemogočilo poslovanje na ruskem trgu. V hčerinski družbi Perutnine Ptuj zatrjujejo, da začasni ukrep zanje ne velja več.

Hrvaški premier Andrej Plenković, ki je eden od glavnih zagovornikov pravic Ukrajine in vodi diplomatsko ofenzivo proti Rusiji, je razjezil Vladimirja Putina. Ta je v začetku leta številnim hrvaškim podjetjem prepovedal izvoz njihovih izdelkov na 145-milijonski trg.

Natančen seznam blokiranih podjetij sicer ni znan, saj hrvaško zunanje ministrstvo zadeve ne želi komentirati. Hrvaški mediji pa po navedbah gospodarske zbornice in poslovnežev poročajo, da sta od velikih prehrambnih podjetij dovoljenje za izvoz obdržala le Podravka iz Koprivnice in Sardina z Brača.

Perutnina Ptuj znova z dovoljenjem za izvoz

Nov korak nazaj v hrvaško-ruskih odnosih zadeva tudi podjetja iz Slovenije, ki imajo hčerinske družbe na Hrvaškem. Perutnina Ptuj ima v Čakovcu hčerinsko družbo PP – Pipo, hrvaška Atlantic Grupa, ki ima v lasti Drogo Kolinsko, pa ima na Hrvaškem več podjetij.

Hrvaškim podjetjem, ki zadnja tri leta niso izvažala v Rusijo, med njimi je tudi Pipo Čakovec, so dovoljenje za izvoz začasno odvzeli. A kot so nam sporočili iz Perutnine Ptuj, ukrep ne velja več. "Podjetje Pipo je znova uvrščeno na seznam podjetij z dovoljenjem za izvoz v Rusijo," so nam sporočili.

Odgovor Atlantic Grupe še čakamo.

Neaktivnost hrvaških podjetij v Rusiji je mogoče pripisati sankcijam EU, ki še vedno prepovedujejo izvoz v Rusijo. A kljub temu nekatera podjetja, ladjedelnice in farmacevtska podjetja uspešno poslujejo na ruskem trgu ne glede na sankcije. Lanska blagovna menjava med Rusijo in Hrvaško je znašala manj kot milijardo evrov, kar je za polovico manj kot v letu pred tem.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin