Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 2. 2015,
13.07

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

sony

Petek, 6. 2. 2015, 13.07

7 let, 2 meseca

Prvi realni stroški vdora v Sony Pictures

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Računalniški vdor v Sony Pictures dobiva prve oprejemljive posledice. Odstopila je prva dama Sonyjevega filmskega posla Amy Pascal, direktna škoda pa naj bi znašala 13 milijonov evrov.

Izguba Japonski tehnološki velikan Sony je pred dnevi objavil zadnjep poslovne rezultate, ki niso vzpodbudni. Fiskalno leto bo podjetje zaključilo z 1,2 milijarde evrov izgube, po poročanju časnika The Guardian pa naj bi prvič od vstopa na borzo leta 1958 znižala dividende delničarjem. Izguba je sicer nižja od napovedane 1,7 milijarde evrov, a končni izid se zaradi spremembe izračnov stroškov vdora lahko še spremeni. Ta je bila doslej izračunana na 13 milijonov evrov - stroški preiskave in odprave napak.

Odhod Amy Pascal Naj spomnimo, da je novembra lani Sony doživel enega najhujših informacijskih zlorab v koroporativni zgodovini, v katerem so bili na spletu objavljeni osebni podatki, plačilne liste ter eleketronska komunikacija vodilnih zaposlenih. Med njimi je bila najbolj izpostavljena Amy Pascal - prva dama Sonyjevega filmskega posla, katere sporočila so bila začinjena z idejami, da ima predsednik Obama raje filme s temnopoltimi igralci ter z dvomi o lastni sposobnosti. Pascalova je prva kadrovska žrtev vdora, ki sicer uradno - kot poroča Wall Street Journal - po desetih letih v Sonyju odhaja samostojno.

Skromna tolažba Vsled vdoru je bilo zaradi groženj odpovedano predvajanje kontroverznega filma The Interview, k je sicer kasneje prisšel do uporabnikov preko spleta in omejenega števila kino dvoran, ter Sonyjyu ustvari zdravih 34 milijonov evrov prihodka - veliko za odpovedan film. Prodaja Sonyjevih filmov je sicer po poročanju navedenega časnika na letni ravni upadla za skoraj 12 odstotkov, predvsem posledica manjšega števila novih izdelkov.

Sony sicer še večje izgube uravnava na klasičen korporativni način, z odpuščanjem. Na segmentu mobilnih telefonov tako odpoved čaka preko 1.000 zaposlenih, prav toliko jih je na istem segmentu Sony odpustil lani. Še večje izgube je preprečila tudi še vedno uspešna prodaja ogralne konzole Playstation 4.

Ne spreglejte