Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 3. 2020,
8.55

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17

3

Natisni članek

Koronavirus Vlada Republike Slovenije samostojni podjetnik ukrepi

Nedelja, 29. 3. 2020, 8.55

4 leta

omiliti posledice epidemije novega koronavirusa

To je prvi paket ukrepov za pomoč gospodarstvu, ki je že v veljavi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17

3

delavci, proizvodnja, Revoz | Veljati je začel prvi paket zakonov, s katerimi poskuša država vsaj nekoliko omiliti posledice epidemije novega koronavirusa za gospodarstvo. | Foto STA

Veljati je začel prvi paket zakonov, s katerimi poskuša država vsaj nekoliko omiliti posledice epidemije novega koronavirusa za gospodarstvo.

Foto: STA

Veljati je začel prvi paket zakonov, s katerimi poskuša država vsaj nekoliko omiliti posledice epidemije novega koronavirusa za gospodarstvo. V podjetjih opozarjajo, da to ne bo zadoščalo, vlada medtem pripravlja dodatne ukrepe, t. i. mega zakon, poroča STA.

Janez Janša, vlada
Novice Vlada pod streho spravila tri milijarde težak protikoronski megapaket

V skladu z zakonom o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov bo država pomagala delodajalcem, ki zaradi epidemije ne morejo zagotavljati dela vsaj 30 odstotkom zaposlenim hkrati in jih bodo napotili na začasno čakanje na delo, piše STA.

V tem času bodo delavci upravičeni do nadomestila plače v višini 80 odstotkov povprečne plače v zadnjih treh mesecih, pri čemer bo del tega zneska poravnala država. V primeru, da delavec ne bo prišel na delo zaradi odrejene karantene, bo država delodajalcu povrnila celotno izplačano nadomestilo.

Odlog prispevkov se bo izvršil avtomatično

Upravičenci po tem zakonu so gospodarske družbe, zadruge in samostojni podjetniki, ki zaposlujejo delavce. Samozaposleni pa bodo lahko socialne prispevke za naslednje tri mesece poravnali z dvoletnim zamikom. Odlog prispevkov se bo izvršil avtomatično.

Dohodnina
Novice V naslednjih dneh na pošto prvi izračuni dohodnine za lani

Davčni obračuni za lansko leto dva meseca pozneje

Zakon o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju bo zavezancem omogočil, da bodo lahko davčne obračune za lani oddali dva meseca pozneje, to je do 31. maja. Na konec maja se prestavlja tudi rok za oddajo letnih poročil za leto 2019 Ajpesu.

Vladi pa ta zakon omogoča, da lahko v času epidemije začasno zadrži izvrševanje posameznih proračunskih izdatkov ter si vzame neomejena pooblastila za prerazporejanje denarja znotraj proračuna.

Možnost odloga odplačevanja posojil za leto dni

Med prvimi uveljavljenimi ukrepi je tudi možnost odloga odplačevanja posojil za leto dni. Tu so upravičenci poleg gospodarskih družb, samostojnih podjetnikov in kmetov tudi društva, zadruge in ustanove, pa tudi samozaposleni in fizične osebe, če so državljani Slovenije. Vlogo bodo morali na svojo banko nasloviti sami.

Denar | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Eden od ukrepov sega tudi na področje preskrbe s hrano. V skladu z zakonom o interventnih ukrepih na področju kmetijstva, gozdarstva in prehrane bo mogoče omejiti promet z živili, kot tudi prepovedati njihov izvoz ali uvoz, po potrebi pa tudi uravnavati cene.

Zaradi omejenega gibanja in poslovanja posameznih državnih organov in drugih nosilcev javnih pooblastil je v prvem paketu ukrepov še zakon o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami, po katerem v obdobju epidemije roki v sodnih, prekrškovnih in upravnih postopkih ne tečejo.

Vlada je sicer v soboto zvečer potrdila t. i. mega zakon, ki bo nekatere od navedenih ukrepov bistveno nadgradil, še dodaja STA.

Preberite še:

Lovro Lončar
Novice Vlada potrdila nove kadrovske spremembe
delavci, gradbeništvo
Novice Inšpektorat za delo od razglasitve epidemije prejel okoli 70 prijav
Ne spreglejte