SiolNET. Posel danes Novice
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Primer dobre prakse: kako so v Leku z idejami zaposlenih prihranili 20 milijonov evrov

0

termometer

Zaposleni v farmacevtski družbi Lek ustvarijo 35 odstotkov vseh idej za izboljšave v skupini Sandoz, ki je v Nemčiji prejel nagrado za najboljše upravljanje idej.

Farmacevtska družba Sandoz je osvojila prvo nagrado za najboljše upravljanje idej v Nemčiji, ki jo podeljuje Nemško združenje za upravljanje idej. Nagrado so prejeli za projekt zbiranja idej med zaposlenimi Th!nk Sandoz, ki so ga leta 2012 najprej vpeljali prav v Sloveniji in zdaj poteka že po vsem svetu. V Leku skupno dela več kot štiri tisoč ljudi.

Ideje so zelo raznolike "V zbirki idej najdemo majhne in velike predloge vseh vrst, za izboljšave procesov, izdelkov, storitev, kakovosti, varnosti, notranjih postopkov in delovnega okolja. Naše ideje in izboljšave so dobro priznane tudi v svetovnem merilu znotraj Sandoza," je povedala Darja Ferčej Temeljotov, vodja inovacij v Leku.

Kakšne so ideje zaposlenih?

Ena od večjih idej, zelo pomembna za proizvodnjo, je bila optimizacija cikla pri izdelavi zdravila za injiciranje. Enega izmed postopkov je izumitelj skrajšal z 22 na 18 ur. To je za podjetje pomenilo, da lahko enako kakovostno zdravilo naredijo učinkoviteje in v določenem času proizvedejo več.

Zaposleni so za idejo nagrajeni "Višina nagrade je odvisna od tega, ali je izboljšava zelo močno vezana na delo posameznika ali ne. Bolj kot presega opis njegovih del in nalog, višja je nagrada. Drugi kriterij pa je velikost prihranka, dobrobit za podjetje," pravi Ferčej Temeljotova.

Če se zaposleni spomni nečesa izrednega, česar se od njegovega delovnega mesta ne pričakuje, dobi pet odstotkov od vrednosti svoje izboljšave. Če gre za zadevo, ki je pričakovana, lahko prejme tudi desetkrat manj ali morda celo ničesar, odvisno od izboljšave.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin