Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 5. 2017,
11.26

Osveženo pred

6 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

naftna podjetja gorivo Petrol OMV Hofer

Petek, 12. 5. 2017, 11.26

6 let, 11 mesecev

Prikaz nasprotnih navedb: Analiza, ki spodkopava "razbijaške" načrte ministra Počivalška

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Minister Zdravko Počivalšek | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

V zvezi s člankom "Analiza, ki spodkopava "razbijaške" načrte ministra Počivalška", ki je bil 11. maja 2017 objavljen na spletnem mediju Siol.net, smo od Agencije za varstvo konkurence prejeli popravek. Objavljamo ga v obliki, v kakršni smo ga prejeli, brez uredniških in lektorskih posegov. 

"Popravek članka "''Analiza, ki spodkopava ''razbijaške'' načrte ministra Počivalška''" - Agencija za varstvo konkurence

V članku novinarke Andreje Lončar z naslovom ''Analiza, ki spodkopava ''razbijaške'' načrte ministra Počivalška'', ki je bil dne 11. 5. 2017 objavljen na spletni straniwww.siol.net, so bile objavljene zavajajoče informacije in netočna interpretacija posameznih izsekov Raziskave trga pogonskih goriv, ob tem pa tudi novinarka ni pridobila odziva oziroma stališča glede zapisanih dejstev avtorjev navedene raziskave, t. j. Javne agencije RS za varstvo konkurence, zato v skladu s 26. členom in naslednjimi Zakona o medijih zahtevamo popravek omenjenega članka.

Agencija uvodoma pojasnjuje, da so omenjeni podatki in navajanja, ki so predstavljena v omenjenem članku, povzeta iz Raziskave trga pogonskih goriv, ki je bila opravljena na podlagi 26. člena Zakona o preprečevanju omejevanja konkurence. Namen omenjenega instituta je, da Agencija v primerih, kadar togost cen ali druge okoliščine na trgu kažejo na verjetnost omejevanja ali izkrivljanja konkurence, opravi poglobljeno raziskavo posameznega sektorja in v primeru ugotovljenih sumov ukrepa v skladu z njenimi pristojnostmi. Postopki v zvezi z omenjeno raziskavo so stekli že v začetku leta 2016, še preden so bile začete aktivnosti v zvezi z liberalizacijo trga pogonskih goriv. Namen raziskave je torej pridobiti poglobljeno razumevanje posameznega sektorja na podlagi zbranih podatkov, ter preučiti možnosti in potrebe za ukrepanje Agencije ob ugotovljenih verjetnostih kršitve. Glede na navedeno je torej neprimerna in neresnična povezava omenjene raziskave z načrti Vlade RS glede liberalizacije trga pogonskih goriv. Ob tem Agencija opozarja še posebej na povsem neprimeren in zavajajoč naslov omenjenega članka, ki insinuira nasprotovanje Agencije postopku liberalizacije in namerno spodkopavanje načrtov ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, kar je popolnoma neresnično, takšen senzacionalističen naslov in sklepanje brez preverjanja stališč nasprotne strani pa je tudi v nasprotju z novinarskimi standardi.

Glede vsebine same raziskave pa Agencija izrecno zavrača namigovanja novinarke v članku, da nasprotuje liberalizaciji trga pogonskih goriv. To namreč ne drži in to tudi ne izhaja iz same raziskave. V raziskavi so se ugotavljali pomisleki in hipotetični problemi ter rešitve ob morebitni liberalizaciji trga pogonskih goriv, kar sicer predstavlja izredno majhen del same raziskave, saj je raziskava odraz dejanskega (ex post) stanja na upoštevnem trgu in ni namenjena ugotavljanju hipotetičnih stanj in premikov na trgu v prihodnosti. Pri tem je Agencija v raziskavi identificirala več dejavnikov, ki jih je pri liberalizaciji treba upoštevati in morebiti tudi izvesti posamezne spremembe. Tako so dolgoročne koncesije na najbolj elitnih in frekventnih lokacij ovira pri vstopu novih konkurentov na trg prodaje pogonskih goriv, to dejstvo pa ni neposredno vezano na samo liberalizacijo, temveč služi zgolj za identifikacijo vstopnih ovir, glede katerih bi bile dobrodošle spremembe po vzoru postopkov za oddajo koncesij za lokacije za bencinske črpalke po letu 2000. Nenazadnje so te ugotovitve sprejete tudi na podlagi odzivov zainteresiranih subjektov s trga, zato je sklep novinarke o nasprotovanju Agencije liberalizaciji nepravilen in neresničen. Agencija tako podpira vstop novih subjektov na upoštevni trg in s tem povečanje konkurence, kar se nenazadnje tudi dogaja na slovenskem trgu, kot to ugotavlja tudi sama novinarka (primer Leclerc). Agencija ob tem dodaja še, da bi novinarka pred objavo lahko zaprosila za stališče Agencije glede navedb v raziskavi, s čemer bi se izognila nepravilnim in neresničnim sklepom. Ob tem je tudi podnaslov v članku ''Varuh konkurence dvomi o ministrovih načrtih'' neprimeren in predvsem neresničen, saj Agencija ne dvomi o načrtih Vlade RS in Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo glede liberalizacije trga pogonskih goriv in tega ni nikjer izjavila. Pomisleki Agencije so generalni in so vezani na obstoječe stanje in predvsem usmerjeni v spodbujanje novih vstopov na trg in zmanjševanje vstopnih ovir, kar pa ni povezano z liberalizacijo, saj so pomisleki in predlogi Agencije neodvisni od poteka liberalizacije. Ponovno poudarjamo, da predstavlja analiza Agencije poročilo o izsledkih raziskave, torej gre za pregled preteklega stanja na trgu.

Zaradi navajanja neresničnih dejstev, kot tudi zaradi opustitve pridobitve pojasnil s strani Agencije, in nenazadnje tudi ker navedbe v članku posegajo v dobro ime Agencije, zahtevamo objavo popravka in ustrezne prilagoditve omenjenega članka v najkrajšem možnem času v skladu z Zakonom o medijih.

Andrej MATVOZ
v.d. DIREKTORJA"

Ne spreglejte