SiolNET. Posel danes Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pri zamenjavi dobavitelja elektrike v ospredju cena

3

termometer

 | Foto:
Pri razmisleku o zamenjavi dobavitelja električne energije je v ospredju cenovni vidik, najmanj pa na odločitev vplivajo slabe izkušnje s prejšnjim dobaviteljem, je pokazala anketa.

Anketo je izvedlo podjetje RM Plus.

Anketirani so kot najpomembnejši razlog za zamenjavo dobavitelja električne energije navedli ceno električne energije in garancijo nižje ravni cen za daljše časovno obdobje.

Sledila je možnost obračunavanja porabljene energije po različnih tarifah, za nekoliko manj pomembne pa so se izkazali nekateri drugi vidiki, kot so preglednost evidence porabe, možnosti vpliva na porabo, dodatni popusti in plačilni pogoji.

Najmanj bi vprašane pri zamenjavi dobavitelja vodile slabe izkušnje s prejšnjim dobaviteljem in dodatna ponudba storitev ali izdelkov.

Da bi zamenjali dobavitelja električne energije, je razmišljalo skoraj 28 odstotkov anketiranih.

O zamenjavi dobavitelja so nadpovprečno razmišljali stari med 30 in 49 let, višje oz. visoko izobraženi, s prihodkom gospodinjstva nad 2000 evrov, tisti, ki živijo v gospodinjstvih s tremi člani, in anketirani iz osrednjeslovenske regije.

Statistično značilno podpovprečno pa so o zamenjavi dobavitelja razmišljali stari 65 let ali več, poklicno izobraženi, s prihodki gospodinjstva med 1601 in 2000 evri, upokojenci, tisti, ki v gospodinjstvu živijo sami, in anketirani iz koroške regije.

Glede na raziskavo ima največ odjemalcev Elektro Energija (24,8 odstotka vprašanih), sledijo Elektro Maribor Energija Plus (20 odstotkov), Elektro Celje Energija (15,7 odstotka), Elektro Gorenjska Prodaja (10,4 odstotka), Gen-I (7,9 odstotka), E3 (šest odstotkov), Petrol (3,3 odstotka) in Petrol Energetika (2,6 odstotka). Da ne vedo, kdo je njihov dobavitelj elektrike, je odgovorilo 9,3 odstotka vprašanih.

Anketo, katere rezultate so predstavili na konferenci Energija12, ki je potekala 7. in 8. novembra v Ljubljani, so izvedli v okviru rednih raziskav projekta CATI omnibus, in sicer s telefonskim anketiranjem med 21. do 23. septembrom na vzorcu 700 naključno izbranih oseb starih 18 ali več let, vzorec pa je bil reprezentativen po spolu, starosti, izobrazbi in regiji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin