Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 2. 2019,
10.32

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

6

Natisni članek

Magna Steyr lakirnica Gorazd Marinček tožba

Petek, 8. 2. 2019, 10.32

5 let, 2 meseca

Magna: pri zagonu obrata se še naprej zatika, ogroženih 200 zaposlenih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

6

Magna Steyr v Hočah | Še vedno ni jasno, ali bo Magna Steyr dobila pravnomočno okoljevarstveno dovoljenje. | Foto Matjaž Vertuš

Še vedno ni jasno, ali bo Magna Steyr dobila pravnomočno okoljevarstveno dovoljenje.

Foto: Matjaž Vertuš

Zagon proizvodnje v novozgrajeni Magnini lakirnici v Hočah, ki naj bi se po prvotnih načrtih začel prihodnji teden s poskusno proizvodnjo, se odmika. Pravnomočnost okoljevarstvenega dovoljenja, ki ga Magna potrebuje za to, a ga izpodbija nevladna organizacija Rovo, je namreč še naprej v zraku.

Ministrstvo za okolje in prostor je izdalo odločbo, s katero je pritožbo novomeške nevladne organizacije Rovo zoper okoljevarstveno dovoljenje zavrnilo. Ministrstvo je z njo zavrnilo tudi zahtevo organizacije Rovo za izrek ničnosti okoljevarstvenega dovoljenja, so sporočili z ministrstva.

"S to odločitvijo je dovoljenje dokončno, ne pa pravnomočno," so poudarili na ministrstvu in dodali, da Magna Steyr po določbah zakona o varstvu okolja lahko začne obratovati šele po njegovi pravnomočnosti. To se sicer zgodi v roku 30 dni od vročitve odločbe ministrstva, a le, če nobena od strank v tem roku ne vloži tožbe na upravno sodišče.

Magna
Novice Ministrstvo zavrnilo Marinčkov ugovor zoper Magno

Marinček vztraja pri tožbi na upravno sodišče

A to se bo po napovedih predstavnika okoljske organizacije Rovo Gorazda Marinčka zgodilo, saj je to napovedoval že vnaprej. Kot je povedal v četrtek, pri tem vztraja zato, ker je zakonodajo treba spoštovati, torej tudi zakon o vodah, ki prepoveduje gradnjo takih objektov na vodovarstvenih območjih.

Če Magna ne bo dobila pravnomočnega okoljevarstvenega dovoljenja, ki je potrebno za zagon proizvodnje v novi lakirnici v Hočah, bi brez dela lahko ostalo okoli 200 zaposlenih. | Foto: Matjaž Vertuš Če Magna ne bo dobila pravnomočnega okoljevarstvenega dovoljenja, ki je potrebno za zagon proizvodnje v novi lakirnici v Hočah, bi brez dela lahko ostalo okoli 200 zaposlenih. Foto: Matjaž Vertuš

Marinček je pred časom predlagal, naj država, če meni, da to v tem primeru ni potrebno, dopolni poseben zakon o Magni. Čeprav nekateri trdijo, da zakonov ni mogoče spreminjati tako hitro, je Marinček menil, da bi vlada in državni zbor to lahko storila v roku enega meseca.

"Če bi spremenili člen o posebnem zakonu o Magni tako, da bi zapisali, da lahko investitor ne glede na zakon o vodah gradi na razvojnem območju, bi to zagato rešili," je danes pojasnil Marinček. Ta zakon je po njegovih besedah povozil že nekaj drugih zakonov, naj to naredi še za zakon o vodah in investicija se bo lahko odvila v skladu z zakonodajo.

Magna: Še vedno ne moremo delati

Na zavrnitev pritožbe nevladne organizacije Rovo so se odzvali tudi v Magni. Kot so poudarili, jih takšna odločitev ne preseneča, saj so izpolnili vse zahteve slovenske zakonodaje, po najboljših močeh pa tudi pričakovanja različnih nevladnih organizacij. Ob tem so sporočili, da pa okoljevarstveno dovoljenje še vedno ni pravnomočno, zato ne morejo začeti proizvodnje, ki jo načrtujejo za prihodnji teden. Ta je po njihovem pomembna za izpolnjevanje obveznosti, ki jih imajo do svojih poslovnih partnerjev.

Magna
Novice Tako je videti lakirnica Magna v Hočah #foto #video

Brez dela bi lahko ostalo 200 zaposlenih

Ker je vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič v četrtek napovedal, da bodo o Magni govorili z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom in okoljskim ministrom Juretom Lebnom, ki sta iz kvote SMC, ga je Marinček pozval, naj na srečanje povabijo še njega. Na njem bi jima še enkrat razložil, kako lahko zakonito rešijo nastali položaj, je navedel.

Ministrstvo poudarja, da Magna za obratovanje potrebuje pravnomočno okoljevarstveno dovoljenje, Marinček pa je predlagal, naj izda začasno dovoljenje na podlagi izdanega okoljevarstvenega dovoljenja, s čimer bi Magna po njegovem lahko obratovala dvakrat po pol leta, ne glede na morebitno tožbo na upravnem sodišču. S tem bi lahko rešili tudi negotovost trenutno okoli 200 zaposlenih, ki jih skrbi, da bodo ostali brez dela.

Magna
Novice Rdeča luč Alenke Bratušek novemu darilu za Magno

Župan Hoč: Odločitev okoljskega ministrstva pomemben mejnik

Da je odločitev okoljskega ministrstva pomemben mejnik v upravnih postopkih za odprtje in zagon proizvodnje v tovarni, pa je danes poudaril hoški župan Marko Soršak, a je hkrati dodal, da pogoji za pričetek proizvodnje še niso izpolnjeni.

Kot je povedal, si v občini Hoče-Slivnica prizadevajo, da bi se poslovanje čim prej začelo, kar bo odprlo tudi vrata za nadaljevanje te največje začetne naložbe v državi, ki ima ambicijo postaviti sodobno tovarno za proizvodnjo celotnih avtomobilov.

"Za doseganje tega cilja ter v skladu s sklepi občinskega sveta znova vabim k dialogu tako vlado kot tudi nevladno organizacijo Rovo, v njem pa so pripravljeni konstruktivno sodelovati tudi predstavniki občine," je dodal Soršak.

Ne spreglejte