Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
11. 5. 2015,
13.20

Osveženo pred

7 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

osebne finance ZPIZ pokojnine upokojenci

Ponedeljek, 11. 5. 2015, 13.20

7 mesecev, 4 tedne

Preverite, ali ste med tistimi, ki jim niso pravilno izračunali pokojnine

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
ZPIZ mora najmanj sedem tisoč upokojencem odmeriti nove pokojnine, pokojnina pa se jim bo lahko zvišala tudi za desetino. Pokojninska blagajna bo za to letno namenila več milijonov evrov.

Potem ko je ustavno sodišče del zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-1) konec aprila ocenilo za protiustavnega, je Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) podrobneje predstavil nadaljnje korake za oškodovane upokojence.

Pokojninski zavod po odločitvi ustavnega sodišča glede delnic za notranji odkup, vplačanih z delom plače, zatrjuje, da bo po uradni dolžnosti do 29. junija znova odmeril pokojnino pri tistih, kjer je bila revizija že opravljena. Takšnih je šest do sedem tisoč. Tisti, za katere revizija še ni bila opravljena, pa jo lahko zahtevajo do 29. junija.

"ZPIZ je vse doslej ravnal v skladu z veljavno zakonodajo in tudi vse pokojnine so bile izplačane z veljavno zakonodajo. Tudi leta 2002, ko je bila prvič izdana odločba ustavnega sodišča o priznanju delnic za notranji odkup podjetij s plačo zaposlenega. A na podlagi veljavne zakonodaje upokojencem, ki so že imeli izdane pravnomočne sklepe o višini pokojnine, ZPIZ takrat ni mogel priznati teh delnic," je na novinarski konferenci pojasnil generalni direktor ZPIZ Marijan Papež.

Poudaril je, da je ZPIZ že leta 2002 opozarjal ustavno sodišče na težavo izvajanja odločbe, saj zanjo ni bilo pravne podlage.

Za ustrezno pravno podlago je bilo potrebnih 13 let Ustavno sodišče je šele po 13 letih odločilo, da se v podlago za izračun pokojnine štejejo tudi prispevki delavcev, ki so jih v obdobju notranjega odkupa delnic podjetij s svojo plačo vplačali v pokojninsko blagajno. Vendar ta del plače zaradi ugotovljene protiustavnosti zakona ni bil vštet.

Samodejna izdaja nove odločbe Vsem tistim upokojencem, za katere je bila po uradni dolžnosti že opravljena revizija v podjetjih, bo ZPIZ v 60 dneh brez posredovanja oškodovancev izdal nove odločbe o višini pokojnine. Te se nanašajo na prejemnike starostne, invalidske, vdovske in družinske pokojnine. Ko bodo odločbe prejeli, pa se pravica ne bo nanašala za nazaj, temveč se bo uveljavila prvi naslednji mesec od izdane odločbe.

V primerih, ko so bile vloge za ponovno odmero dohodnine zaradi notranjega odkupa delnic vložene že prej, pa se bo pravica nanašala tudi za nazaj. A največ od leta 2002 naprej, ko je ustavno sodišče priznalo možnost upoštevanja notranjega odkupa, a ga zaradi pravne podlage prej ni bilo mogoče izvajati.

Seznam vseh podjetij, kjer je že bila opravljena revizija, je na voljo tukaj. Po mnenju direktorja sektorja za izvajanje zavarovanja pri ZPIZ Borisa Gačnika bo zajel med šest in sedem tisoč upravičencev.

Če podjetja ni na seznamu, morajo zahtevo upokojenci vložiti sami Vsi tisti upokojenci, za katere ZPIZ še ni naredil uradne revizije in niso na seznamu, pa morajo do 29. junija sami vložiti zahtevek za ponovno revizijo podatkov o plači in novo odmero pokojnine. Vloži jo lahko le upokojena oseba, ki je bila zaposlena v podjetju, kjer se je izvajal notranji odkup delnic, v obdobju, ko se je odkup izvajal.

"Zahteve ne morejo vlagati tisti zavarovanci, ki so prejeli lastninske certifikate in jih vložili v določeno podjetje. Prav tako zahtevkov ne morejo vlagati upokojenci, ki so delnice podjetij kupovali na prostem trgu vrednostnih papirjev," je poudarila Mojca Uhan, vodja službe za matično evidenco zavarovancev in prispevke.

Upravičeni tudi tisti upokojenci, katerih podjetje je končalo v stečaju Lastninsko preoblikovanje podjetij se je sicer večinoma dogajalo med letoma 1989 in 1997. Zavod bo vsako prejeto zahtevo posebej preučil, povezal s podjetjem in izvedel novo revizijo plač, tudi če je podjetje v stečaju. Upokojenec bo na podlagi tega prejel novo odločbo o višini pokojnine. "

Če bo zanj ta odmera ugodnejša, bo višjo pokojnino prejel prvi dan naslednjega meseca, ko je vložil zahtevo po reviziji," še zatrjuje Uhanova. Prvi upravičenci bodo pokojnine po novi odločbi dobili izplačane junija, preostali pozneje.

Največ zahtevkov pričakujejo v Ljubljani, Kopru in Ravnah na Koroškem To naredijo z oddajo izpolnjenega obrazca po pošti ali na najbližji območni enoti zavoda. "Prejeli smo že precej takšnih vlog, težko pa ocenjujemo, kakšno bo končno število," je dejal Gačnik. Največ zahtevkov pričakujejo na območnih enotah zavoda Ljubljana, Koper in Ravne na Koroškem.

Vpliv na višino pokojnine bo različen. Pri nekaterih bo lahko znašal 10 ali več odstotkov, pri nekaterih nekaj odstotkov, pri nekaterih pa na višino pokojnine ne bo vplival. Upokojencem, ki imajo pokojnino izračunano zunaj obdobja, ko so sodelovali pri notranjem odkupu, in je ta ugodnejša, bo še vedno ostala pokojnina, ki je odmerjena od najvišje pokojninske osnove. "V skrajnih primerih se bo pokojnina lahko nekaterim zvišala tudi za 100 ali 200 evrov," je ponazoril Papež.

Pokojninska blagajna bo letno namenila več milijonov evrov Finančnih učinkov ukrepa na pokojninsko blagajno Papež ni želel napovedovati. "Glavni učinki bodo znani v dveh mesecih. Bodo pa na letni ravni zagotovo znašali nekaj milijonov evrov," je še sklenil prvi mož pokojninske blagajne.

Ne spreglejte