Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Ponedeljek,
9. 10. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,40

9

Natisni članek

lipicanec Kobilarna Lipica

Ponedeljek, 9. 10. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Prekupčevalci z delnicami nad Lipico Turizem

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,40

9

Lipica lipicanec kobilarna | Foto Andreja Lončar

Foto: Andreja Lončar

Kobilarna Lipica je svetovna zibelka plemenitih belih konjev lipicancev in eden najlepših kulturno-zgodovinskih spomenikov pri nas, ki ima več kot 400-letno tradicijo.

Toda v zadnjih letih nam je vse prej kot v ponos. Namesto da bi turistična ponudba cvetela, je zašla v hude finančne težave, tudi zaradi domnevnih nepravilnosti pri poslovanju. Pred propadom so jo reševali šele z davkoplačevalskimi milijoni.

Dno je dosegla konec lanskega leta, ko je turistična dejavnost, združena pod družbo Lipica Turizem, končala v stečaju. V njem je zazevala skoraj milijon evrov velika luknja.

Največji osmoljenec stečajnega postopka bosta nedvomno država in Kobilarna Lipica, ki je morala pod svoje okrilje prenesti tudi gostinstvo in turizem.

Zdaj je država dobila na mizo ponudbo za odkup terjatev do Lipice Turizma, s katero bi si povrnila vsaj manjši del izgubljenega denarja.

Največji osmoljenec stečajnega postopka bosta država in Kobilarna Lipica. | Foto: Andreja Lončar Največji osmoljenec stečajnega postopka bosta država in Kobilarna Lipica. Foto: Andreja Lončar

Oškodovani pokojninski zavarovanci …

Ljubljansko podjetje Fin-Nep ji je za terjatve v skupni višini 358 tisoč evrov, ki bodo v veliki meri nepoplačane, ji je ponudilo 20 tisoč evrov.

V ozadju tega podjetja je stari znanec države. Gre za Tomaža Stoparja, enega od glavnih akterjev v aferi z trgovanjem s prednostnimi delnicami novogoriškega Hita (HIT2) izpred desetletja, v katerih sta bila oškodovana "državna" Sava Re in pokojninski sklad Kapitalske družbe (Kad).

V letih 2006 in 2007 so upravljavci Kada in Save Re po neobičajno visoki ceni odkupovali netržne vrednostne papirje HIT2 od majhnega zasebnega podjetja. Pri preprodaji delnic je prihajalo do velikih razlik v ceni, prodajalci pa so na račun pokojninskih zavarovancev Kada in Save Re ustvarili velike dobičke.

Več obiskovalcev in prihodkov

Pred Kobilarno Lipica so kljub preteklim težavam svetli časi.

Sredi lanskega leta je vodenje javnega zavoda prevzela Lorela Dobrinja, nedavno se je končala prenova lipiškega hipodroma, vedno več naporov pa vlagajo v razvoj kobilarne kot doživljajske destinacije. To bo prineslo več gostov in boljše poslovanje.

Nedavno se je končala prenova lipiškega hipodroma. | Foto: Andreja Lončar Nedavno se je končala prenova lipiškega hipodroma. Foto: Andreja Lončar

Prvi rezultati se že kažejo. V lanskem letu so imeli 14 odstotkov več obiskovalcev, z vstopninami, vožnjami s kočijo, jahanjem ponijev in drugimi programi ter prireditvami so ustvarili 21 odstotkov več prihodkov. Podobne cilje so si zastavili za letošnje leto.

… zaslužili več sto tisoč evrov

Njihov zaslužek naj bi po naših informacijah znašal od 700 tisoč do milijon evrov. Podjetje DSA, ki je v preprodaji delnic odigralo glavno vlogo, je bilo v lasti Tomaža Stoparja.

Zaradi teh poslov sta na Kadu službo izgubila dva upravljavca, na Savi Re pa se je leta 2010 sporazumno poslovil Tomaž Oplotnik, direktor finančno-računovodskega sektorja. Tožilstvo je leta 2012 proti nekdanjemu prvemu možu Save Re Zvonku Ivanušiču in Oplotniku uvedlo kazenski postopek zaradi zlorabe položaja ali pravic.

Zakaj se Stopar zanima za odkup državnih terjatev do Lipice Turizma, kakšne načrte ima v Lipici in ali jih morda kupuje v imenu koga drugega, nam ni uspelo izvedeti.

Pranje denarja. | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Stopar ni bil dosegljiv za komentar. Javno objavljena številka podjetja Fin-Nep, ki je v lanskem letu ustvarilo 340 tisoč evrov prihodkov, že dalj časa ne deluje.

V preteklosti je bil sicer lastnik podjetja za prodajo avtomobilov BVA Plus. To se je pojavilo v povezavi z mrežo "slamnatih" podjetij, v katera naj bi nekdanji prvi mož SCT Ivan Zidar - po mnenju kriminalistov - "prelil" okoli 1,5 milijona evrov denarja, s katerim naj bi pozneje lastninil SCT.

Po poročanju Financ naj bi sodeloval tudi v prodajni verigi, ki je preprodajala prestižne avtomobile in pri tem utajevala davke, med kupci pa so bili nekdanja notranja ministrica Katarina Kresal (LDS) in njen življenjski partner Miro Senica ter nekateri nekateri drugi poslovneži in politiki.

Upravljali hotele in golf igrišče

Z odkupom terjatev do Lipice Turizma bi Stopar po dostopnih informacijah prišel zgolj do možnosti za poplačila iz stečajne mase. Toda v njej ni veliko premoženja.

Družba je namreč zgolj opravljala dejavnost na golf igrišču Lipica ter v hotelu Maestoso, pred leti pa tudi v zdaj že zaprtem hotelu Klub. V njeni lasti so le specializirana oprema in stroji, katerih likvidacijska vrednost je ocenjena na 220.000 evrov. Celotne stečajne mase naj bi bilo medtem za okoli 370.000 evrov.

Pomemben del denarja bo šel za poplačilo nekdanjih delavcev, ki so bili že prezaposleni na javni zavod Kobilarna Lipica, in za stroške stečajnega postopka. Tako bi za poplačilo vseh drugih upnikov ostalo kvečjemu od 100 do 200 tisoč evrov.

Komisija: Ponudbo zavrnite

Kot kaže, se Stoparju v Lipici ne bo izšlo po načrtih.

Komisija na ministrstvu za finance, ki je pristojna za upravljanje državnega premoženja majhne vrednosti, je preučila njegovo ponudbo in vladi predlagala, naj jo zavrne. 

Slovenska vlada bo odločala o prodaji terjatev do družbe Lipica Turizem. | Foto: Klemen Korenjak Slovenska vlada bo odločala o prodaji terjatev do družbe Lipica Turizem. Foto: Klemen Korenjak To je naredila iz več razlogov: 

  • ponudba je prenizka, saj znaša vsega 5,6 odstotka vrednosti terjatve,
  • tudi na ministrstvu za gospodarstvo ne vidijo ekonomskih razlogov za prodajo, saj je razlika med kupnino in pričakovanim poplačilom iz stečajne mase premajhna,
  • hkrati bi kupec terjatev postal eden večjih nosilcev terjatev v stečajnem postopku Lipice Turizma, v katerem ima največjo terjatev javni zavod Kobilarna Lipica.

Ali jih bo vlada Mira Cerarja poslušala, bo znano na eni od naslednjih sej.

Ne spreglejte