Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 1. 2012,
16.01

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

Natisni članek

dimnik dimnikarji

Petek, 20. 1. 2012, 16.01

4 leta, 7 mesecev

Predsednik civilne iniciative Dimnik zavrača plačilo dimnikarskih storitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

Predsednik civilne iniciative Dimnik (CID) Anton Kristan je na kranjskem okrajnem sodišču zavrnil poravnavo s koncesionarjem dimnikarskih storitev, podjetjem Dovrtel.

Tožen je bil sicer zaradi neizplačila nekaj več kot 30 evrov, vendar gre po besedah Kristana, ki se je na sodišču znašel prvič v življenju, za princip.

V civilni iniciativi menijo, da je zakon o dimnikarski dejavnosti protiustaven V civilni iniciativi si osem let prizadevajo za razveljavitev obstoječega zakona o dimnikarski dejavnosti, ki je po njihovih trditvah protiustaven. Poleg podeljevanja koncesij in nemožnosti izbiranja dimnikarja jih moti tudi obračunavanje stroškov prevoza, ki jih zaračunavajo koncesionarji, neenakopraven položaj ekoloških kurišč s trdimi kurišči ter meritve emisij. Poleg tega naj bi delo dimnikarjev pri koncesionarjih opravljali nekvalificirani dimnikarji, še trdijo.

Kristan je bil na sodišču zaradi konkretnega primera neplačila s strani koncesionarja zaračunane storitve v letu 2009, za razliko od večine toženih na današnjih narokih pa ni pristal na poravnavo. Izmed desetih tožencev jih je poravnavo sklenila večina, čeprav so bili zneski precej višji od prvotno toženih, kar je nekatere tudi vidno razburilo.

V lanskem letu več kot 600 neizplačanih storitev Samo v letu 2011 je bilo neizplačanih storitev več kot 600, zavrnitev storitev od junija 2009 do septembra 2011 pa okrog 2000, je povedal nekdanji direktor Dimnikarstva Dovrtel Simon Dovrtel. V številne tožbe za nekaj deset evrov visoke zneske so se spustili zaradi nabranih lastnih stroškov in zaradi osveščanja javnosti, da imajo zavrnitve storitev posledice, je še dodal.

Dovrtel: cene dimnikarskih storitev, ki jih določa država, so prenizke Dimnikarstvo Dovrtel je v letu 2010 namreč poslovalo s pozitivno ničlo, leta 2011 z malenkostno izgubo, slednjo pa Dovrtel pričakuje tudi letos, saj naj bi bile cene dimnikarskih storitev, ki jih določa država, prenizke. V podjetju je zaposlenih okrog 30 ljudi, plače dimnikarjev pa znašajo od "minimalne do 900 evrov". Slednje delavci vse težje "upravičijo", ko ljudje zavrnejo z zakonom predpisane letne dimnikarske storitve.

Nad izvajanjem zakonodaje na področju dimnikarstva ni najbolj zadovoljen niti Dovrtel. Podjetje je na primer inšpektoratu v okviru ministrstva za okolje in prostor prijavilo več primerov zavračanja zakonsko predpisanih storitev, vendar niso nikoli dobili odgovora o reševanju zapletov, medtem ko sodni postopki strank proti podjetju stečejo precej hitreje, je povedal.

Mediacija z Mestno občino Kranj še vedno poteka Dovrtel dimnikarsko službo izvaja na območju občin Kranjska Gora, Jesenice, Radovljica, Tržič, Naklo, Preddvor, Šenčur, Cerklje, Komenda in Mestne občine Kranj. V slednji so koncesijo konec leta 2004 podelili podjetju Snedim, Dimnikarstvo Dovrtel je po sodni poti doseglo njeno razveljavitev, preko mediacije z mestno občino pa zdaj skušajo rešiti odškodninsko tožbo v višini nekaj več kot 600.000 evrov. Mediacija z mestno občino še vedno poteka, je pojasnil Dovrtel.

Ne spreglejte