Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 6. 2019,
6.36

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

Natisni članek

Abanka SDH prodaja Marjan Šarec

Sreda, 19. 6. 2019, 6.36

4 leta, 10 mesecev

Abanka: Kmalu bo znano, kako so se odločili nadzorniki SDH

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21
Abanka | Nadzorniki SDH bodo na današnji seji sprejeli odločitev o (ne)prodaji Abanke. | Foto STA

Nadzorniki SDH bodo na današnji seji sprejeli odločitev o (ne)prodaji Abanke.

Foto: STA

Pred nadzorniki Slovenskega državnega holdinga (SDH) je odločitev o prodaji Abanke. Na današnji seji bodo obravnavali obsežno delovno gradivo, ki predstavlja vsebinsko podlago za odločitev o prodajnem postopku Abanke, je ob prestavitvi odločanja, sprva predvidenega za ponedeljek, pojasnila prva nadzornica SDH Karmen Dietner.

V ospredju je vprašanje, ali bo nadzorni svet SDH sam dal soglasje k prodaji Abanke ali bo odločitev o tem prepustil vladi kot skupščini SDH.

13. slovenska vlada.
Novice Prodaja Abanke: vlada proti, a o tem ne bi odločala

Šarec verjame, da je SDH sposoben odločitev sprejeti sam

Premier Marjan Šarec, ki je pred dnevi tvitnil, da bi moral holding v luči nekaterih zadnjih objav glede sanacije bank krepko razmisliti o nadaljevanju prodaje Abanke, je v ponedeljek poudaril, da je SDH avtonomen organ, v katerem imajo vsi nekajkrat večjo plačo od njega, in da zato verjame, da bo odločitev sposoben sprejeti sam.

V SDH, ki v imenu države prodaja Abanko, postopka prodaje ne komentirajo, je pa prva nadzornica SDH Karmen Dietner poudarila, da so v postopku sledili kriteriju maksimiranja kupnine. Država mora banko prodati do konca junija, sicer bo morala Evropski komisiji predlagati imenovanje prodajnega zaupnika, ki bo imel pristojnost banko prodati.

Abanka
Novice Seja nadzornikov SDH o prodaji Abanke prestavljena na sredo

Ponudbe zainteresiranih kupcev Abanke, neuradno Nove KBM in njenega lastnika, sklada Apollo, madžarske banke OTP in morda tudi srbske AIK banke, naj bi bile po neuradnih navedbah nekaterih medijev ugodne. V tem primeru bi si država skupaj z dividendami, ki jih je od banke prejela za dobro poslovanje v zadnjih treh letih, lahko (več kot) poplačala sanacijski vložek.

V prvem četrtletju z več kot četrtino nižjim dobičkom

Abanka je sicer v prvem letošnjem četrtletju ustvarila 18,6 milijona evrov čistega dobička, kar je 27 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Čiste obresti so se v okolju nizkih obrestnih mer v letni primerjavi zvišale za dva odstotka na 15,1 milijona evrov, čiste opravnine pa za 10,2 odstotka na 10,3 milijona evrov.
Ne spreglejte