SiolNET. Posel danes Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poljanska obvoznica na ustavno sodišče

3

termometer

Poljanska obvoznica bi morala biti dokončana do konca leta 2015, a se izgradnja vse bolj zamika. Zaradi zadnje razveljavitve razpisne dokumentacije del bo škofjeloška občina vložila ustavno pritožbo.

Državna revizijska komisija za revizijo postopkov oddaje javnih naročil je junija ugodila zahtevku družbe Sefo gradbeništvo, da se razveljavi razpisna dokumentacija za oddajo javnega naročila za dokončanje druge in tretje etape škofjeloške obvoznice zaradi določil o referencah in zavarovanju za resnost ponudbe. Direkcija za ceste, ki je glavni investitor, je tako morala objaviti ponovni, že tretji razpis. Rok za oddajo ponudb pa je 12. avgust.

"Čas je, da občina ukrepa" Na škofjeloški občini so nad zapleti ogorčeni. "Čas je, da občina ukrepa, saj menim, da to, kar se dogaja, že meji na zaroto ali sabotažo," je poudaril škofjeloški župan Miha Ješe na novinarski konferenci na Spodnjem trgu, kjer prebivalcem kakovost življenja že dolga desetletja uničuje gost promet. Mimo njihovih domov skozi staro mestno jedro namreč teče glavna transportna pot za Poljansko dolino.

Prebivalci že 40 let poslušajo obljube in čakajo obvoznico, a kot pravi ena izmed krajank, sedaj že obupujejo. Živijo v starih hišah, ki nimajo temeljev in so grajene na skalah. Ko mimo njih vozijo težki tovornjaki, se celotne hiše tresejo. Zato so tudi primorani hiše ves čas popravljati. Na te težave so na različne načine že večkrat neuspešno opozarjali.

Prva etapa končana, dela na drugi in tretji ostala V zadnjih letih je kazalo, da bodo poljansko obvoznico in posledično razbremenitev mestnega jedra vendarle dočakali, saj je gradnja že tekla. Po finančnih težavah in stečaju Primorja pa so dela na drugi in tretji etapi obstala, medtem ko je prva etapa obvoznice, kjer dela opravlja Gorenjska gradbena družba, že skorajda končana.

Zaradi zapletov pri javnih razpisih DRSC v letu dni še vedno ni uspel izbrati novega izvajalca del za drugo in tretjo etapo, ki vključuje tudi dokončanje gradnje predora pod Stenom. Kot je pojasnil Ješe, se je na zadnji razpis pritožilo podjetje, ki ima zaprte vse transakcijske račune, ne plačuje davkov in prispevkov ter se na razpis sploh ni prijavilo. Kljub temu mu je državna revizijska komisija v pritožbi ugodila.

"Naši občani ne morejo normalno živeti" "Mislim, da to presega mejo dobrega okusa," je izpostavil župan in dodal, da občina mora ukrepati in dobiti neka zagotovila, da bo cesta vendarle zgrajena, saj se rok za črpanje evropskih sredstev hitro izteka. Občina bo ukrepala tako, da bo dala pritožbo na ustavno sodišče. "Menimo, da so kršene ustavne pravice naših občanov, ker ne morejo normalno živeti," je pojasnil župan.

"Občani nemočno opazujemo stopicanje na projektih zaradi vseh kolobocij glede postopkov," je izpostavil tudi podžupan Robert Strah. Opozoril je, da če ne bo prišlo do pravočasne realizacije projekta, ki je trenutno največji na državnih cestah, bodo posledice nosili vsi davkoplačevalci, saj bo potrebno pokriti tudi že zagotovljena evropska sredstva.

Strah meni, da bi država morala pospešiti spremembo področne zakonodaje javnega naročanja in tudi konkretno zavezati državno revizijsko komisijo, da prioritetno obravnava največje projekte, predvsem tiste povezane z evropskimi sredstvi. "Poleg strokovnosti in neodvisnosti računamo na zdrav razum," je zaključil.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin