SiolNET. Posel danes Novice
0,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Po plinovodu Severni tok 2 prvič stekel plin

0,03

termometer

Severni tok 2,  Nord Stream 2
Foto: Reuters

Po plinovodu Severni tok 2, katerega gradnjo so končali pretekli mesec, je danes stekel plin, so sporočili iz podjetja Nord Stream 2. Severni tok 2 ima dve cevi, ki ju je, preden bosta dobili dovoljenje za oskrbovanje, treba napolniti s plinom, prestati pa morata tudi tehnični preizkus.

"Plinovod bo počasi napolnjen, da bomo dosegli potrebno zalogo in tlak, kar je predpogoj za poznejše tehnične preizkuse. Predhodni postopki za drugi tok so se že začeli," se glasi sporočilo podjetja Nord Stream 2, v Švici registrirane projektne družbe ruskega plinskega velikana Gazprom, zadolžene za gradnjo in upravljanje plinovoda.

Skupna zmogljivost plinovoda je 55 milijard kubičnih metrov plina na leto, oskrboval pa naj bi 26 milijonov gospodinjstev.

Gradnja se je ustavila decembra 2019, ko je švicarska družba Allseas odstopila od gradnje zaradi grožnje ameriških sankcij. Gradnja je nato znova stekla decembra 2020.

Severni tok 2,  Nord Stream 2 Posel danes Zaključena gradnja plinovoda Severni tok 2 #video

Američani so projektu nasprotovali, kar je privedlo do zaostrenih odnosov med ZDA in Nemčijo. Med drugim je Američane skrbelo, da bo Rusija s Severnim tokom 2 lažje zapirala plinovod čez Ukrajino in Poljsko.

ZDA in Nemčija so nato julija letos sklenile dogovor o plinovodu, ameriški predsednik Joe Biden pa je začasno preklical sankcije, uvedene za podjetja, ki so sodelovala pri projektu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin