SiolNET. Posel danes Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Planet TV: Dvig DDV bomo na lastni koži občutili vsi državljani

3

termometer

Ena od stvari, ki bi lahko Slovenijo pripeljala do prošnje za mednarodno finančno pomoč, je luknja v državni blagajni.

Letos bi lahko dosegla celo milijardo in pol evrov. Da se to ne bi zgodilo, novi finančni minister Uroš Čufer napoveduje dvig DDV za dve do tri odstotne točke. Toda - in strokovnjaki so si pri tem enotni - dvig DDV ne bo dovolj.

Posledica tega bo namreč le 150 milijonov evrov letno več. Bo pa to udarilo po že tako ali tako obremenjenem gospodarstvu, ki bi ga bilo prej treba razbremeniti, kot pa še dodatno obremeniti. Prav tako bomo dvig davka na lastni koži občutili vsi državljani. Državna denarnica je iz dneva v dan bolj prazna, zato je po napovedih finančnega ministra dvig davka na dodano vrednost vse bolj verjeten. A neodvisni finančni analitik Andraž Grahek opozarja na posledice, zmanjšala se bo kupna moč, ukrep pa dolgoročno ne bo spremenil stanja, v katerega nas je pahnila prav politika.

In če bo davek na živila ostal enak, pa boste kljub temu ob dodatne evre pri obisku trgovine. Dražja bodo oblačila, kozmetika, sprehod med policami s čistili bo odnesel dodatne cente. In zato je Andrej Šircelj iz SDS jasen, z dvigom davka ne rešimo ničesar.

Tudi prvak Slovenske ljudske stranke Franc Bogovič je jasen, gre za nevaren ukrep. Tudi najbolj socialno ogroženi morajo kupovati šolske potrebščine, praške za pranje perila in osnovne kuhinjske pripomočke. Dražje bo konec koncev vse, kar je danes obdavčeno z 20-odstotnim DDV-jem. In ker bi se plačilu davka seveda vsi radi izognili, se bo to tudi zgodilo, so prepričani v Novi Sloveniji. Višji davki pa bi se gotovo poznali v že tako preobremenjenem gospodarstvu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin