Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 3. 2019,
7.04

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,21

1

Natisni članek

Mercator Tomislav Čizmić Fabris Peruško

Sreda, 6. 3. 2019, 7.04

5 let, 1 mesec

Mercator še letos pod okrilje "novega Agrokorja"?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,21

1

Mercator | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Mercator je treba čim prej ločiti od Agrokorja in ga prenesti na Fortenova grupo. Prenos ima sicer svojo dinamiko, mogoče pa bi ga bilo končati do konca leta, pravi izredni pooblaščenec za Agrokor Fabris Peruško, ki sicer ocenjuje, da je Mercator danes v boljšem stanju kot pred Agrokorjevim prevzemom. Komu bodo Hrvati po prenosu prodali Mercator?

Fabris Peruško
Novice To je novo ime večinskega lastnika Mercatorja. Kdo ga bo vodil?

Fabris Peruško, ki je krmilo izredne uprave v Agrokorju prevzel 28. februarja lani, bo bdel nad ugašanjem starega Agrokorja, obenem pa bo predsednik uprave osvežene Agrokorjeve naslednice skupine Fortenova. O novi družbi s sedežem na Nizozemskem smo na Siol.net že poročali v članku To je novo ime večinskega lastnika Mercatorja. Kdo ga bo vodil?.

Na Fortenovo bodo s 1. aprilom prenesli premoženje 32 solventnih Agrokorjevih podjetij na Hrvaškem, medtem ko se bo 45 insolventnih pridružilo novi družbi prek njihovih zrcalnih podjetij, ki so k svojemu imenu dodala besedo plus. 

V tretji skupini so podjetja na Hrvaškem, v katerih imajo manj kot 25-odstotni delež, ter 82 podjetij iz sestave Agrokorja v Sloveniji, Srbiji, BiH, ki jih bodo prenesli v novo družbo in registrirali prenos v skladu z zakonodajo teh držav po sklenitvi postopka na Hrvaškem.

Zdravko Počivalšek
Novice Počivalšek: Za Mercator si želimo zdravega lastnika

Zadržki bank

"Mercator je v tretji skupini in želimo si čimprejšnjega prenosa lastnine iz podjetja v stečaju, Agrokorja, v podjetje, ki je bolj zdravo, Fortenovo, kar je pomembno tudi zaradi Mercatorjevih dobaviteljev, zaposlenih in celotnega slovenskega gospodarstva," je izpostavil Peruško.

Prenos Mercatorja ima sicer svojo dinamiko, ki je odvisna od slovenske zakonodaje. S prenosom Mercatorja na Fortenovo mora soglašati vseh 55 bank upnic trgovca. "So zadržki s strani določenih manjših slovenskih bank do prenosa lastništva Mercatorja, a menim, da so na mizi racionalni ekonomski razlogi ter da je treba prižgati zeleno luč čim prej, ker je to tudi v interesu bank," je povedal Peruško. "Če banke prenosa ne bodo podprle, bo Mercator ostal v lasti podjetja, ki je bankrotiralo, kar ne bo nikomur v interesu."

Kot smo razkrili na Siol.net, doslej s prenosom nista soglašali dve državni banki – SID in Abanka. Če bo prenos uspel, bodo imele banke potem terjatve do družbe, ki bo v lasti zdravega podjetja (torej do Mercatorja znotraj skupina Fortenova). 

Tomislav Čizmić
Novice Začel se je spopad za vodenje Mercatorja

Molk o usodi Čizmića

V članku Začel se je spopad za vodenje Mercatorja, smo poročali, da bi morda še pred menjavo lastnika Mercator lahko dobil novo vodstvo. Trenutni predsednik uprave Tomislav Čizmić naj ne bi bil v najboljših odnosih s Peruškom, prvi nadzornik Mercatorja Matej Lahovnik pa je na decembrski seji (znova) načel vprašanja o poslih med podjetji skupine Agrokor in posameznimi podjetji v lasti članov Čizmićeve družine.

Peruško morebitnih sprememb v upravi Mercatorja ni želel komentirati, dejal je le, od vsakega zaposlenega pričakuje, da prinaša rezultate ter da pri svojem delu spoštuje najvišje standarde korporativnega upravljanja.

Morebitnih sprememb v upravi Mercatorja na čelu s Tomislavom Čizmićem Peruško ne komentira, od vsakega zaposlenega pa pričakuje, da prinaša rezultate ter da pri svojem delu spoštuje najvišje standarde korporativnega upravljanja. | Foto: STA , Morebitnih sprememb v upravi Mercatorja na čelu s Tomislavom Čizmićem Peruško ne komentira, od vsakega zaposlenega pa pričakuje, da prinaša rezultate ter da pri svojem delu spoštuje najvišje standarde korporativnega upravljanja. Foto: STA ,

Do konca leta?

Naslednja koraka za prenos delnic Mercatorja sta dovoljenje slovenske agencije za varstvo konkurence in reševanje vprašanja manjšinskih lastniških deležev, kar je Peruško ocenil kot formalnosti, ki pa terjajo svoj čas. Meni, da bi postopek prenosa Mercatorja lahko končali do konca leta, čeprav je časovnica vseh treh korakov minila "že včeraj".

Vzporedno s prenosom Mercatorja na skupino Fortenova bo treba spremljati tudi lastniške premike v "novem Agrokorju". S 1. aprilom bodo namreč lastniki Fortenove lahko tudi formalno začeli prodajati svoje lastniške deleže, čeprav so določeni posojilodajalci to medsebojno že počeli.

Iz največje lastnice, ruske Sberbanke, so že naznanili, da bodo svoj delež prodali že do sredine letošnjega leta, a Peruško meni, da na tovrstne odločitve vpliva veliko dejavnikov. Pričakuje, da bodo finančne ustanove sčasoma prodale svoje deleže v novi skupini, kar bo med drugim odvisno od vrednosti samih deležev v določenem lastništvu in od internih procesov v posameznih bankah.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je pred dnevi dejal, da si za Mercator želi "zdravega lastnika". Več tukaj.

Fabris Peruško
Novice Hrvaška dokončno vleče Mercator v Agrokorjevo brezno

Od začetka v dolžniški zanki

Peruško pričakuje, da bo imela skupina Fortenova letos od 320 do 340 milijonov evrov dobička iz poslovanja. Nanjo pa bodo prenesli tudi 1,5-milijardni dolg, ki ga bodo delno odplačali s prodajo poslovnih segmentov, ki ne spadajo v temeljno poslovanje trgovine na drobno, proizvodnje hrane in kmetijstva. Temu dolgu je treba dodati tudi 650 milijonov evrov dolgov Mercatorja, je pojasnil 45-letni Peruško.

"Temelji nove skupine so bistveno bolj zdravi, kot so bili. Podjetja iz sestave skupine so operativno dobičkonosna. Z zmernim optimizmom gledamo na prihodnost skupine," je dejal Peruško.

Mercator
Novice Mercator prodal deset trgovskih centrov po Sloveniji

"Cena za Mercator je bila visoka"

Slovenski trg je po Peruškovem prepričanju premajhen za Mercator. "S tega vidika vidim Fortenovo grupo kot novo in zdravo platformo, na kateri bodo slovenski dobavitelji lahko razvijali svoje poslovanje," je pojasnil. | Foto: STA , Slovenski trg je po Peruškovem prepričanju premajhen za Mercator. "S tega vidika vidim Fortenovo grupo kot novo in zdravo platformo, na kateri bodo slovenski dobavitelji lahko razvijali svoje poslovanje," je pojasnil. Foto: STA , Na vprašanje, ali Mercator v prihodnje vidi kot eno vodilnih podjetij znotraj skupine Fortenova, je Peruško odgovoril, da je treba slovenskega trgovca tako kot hrvaški Konzum gledati kot celoto maloprodajne divizije skupine. Obe podjetji se spoprijemata z izzivi na različnih trgih v regiji in njuno poslovanje je treba čim prej izboljšati v dobro celotne skupine, da bo ta sposobna servisirati svoje dolgove.

Poudaril je, da je treba uresničiti sinergijo med obema družbama, do katere ni prišlo po Agrokorjevem prevzemu Mercatorja. Peruško kot nekdo, ki ni bil udeležen v prevzemnem dogajanju pred leti, vztraja pri oceni, da je bila cena za Mercator precej visoka.

Damijan Janković
Novice Jankovićev slamnati mož za več milijonov evrov kupil nekdanjo tovarno pri Mercatorju

"Mercator v času, ko ga je kupil prezadolženi Agrokor, ni bil zdravo podjetje in Agrokor mu je dal pomembno injekcijo za preživetje. Težava je nastala potem, ko skupaj nista zgradila platforme, po kateri bi bila zdrava partnerja svojim dobaviteljem," je poudaril. Peruško meni, da so s Fortenovo odpravili nekaj bistvenih omejitev pri poslovanju in omogočili bolj kakovostno partnerstvo dobaviteljem ter da obstaja velika priložnost za nadaljnje sodelovanje.

Spomnil je, da obstaja znotraj trenutnega delovanja celotne skupine več terjatev posameznih podjetij Agrokorja do Mercatorja kot obratno. "To ni nič nenavadnega. Želim poudariti, da ne moremo govoriti o Agrokorju kot tistemu, ki finančno izčrpava Mercator, saj so temelji za nadaljevanje poslovanja zdravi sinergijski odnosi. Menim, da v slovenski javnosti ni več potrebe, da bi zastavljali takšna vprašanja, saj so se razmere od začetka delovanja izredne uprave spremenile," je še povedal.

Ne spreglejte