SiolNET. Posel danes Novice
4,24

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Odstopil je viceguverner Banke Slovenije

4,24

termometer

Marko Bošnjak
Foto: STA

Viceguverner Banke Slovenije Marko Bošnjak je v državni zbor poslal odstopno izjavo, o svoji odločitvi je obvestil tudi svet Banke Slovenije. Odstop sledi lanski ugotovitvi protikorupcijske komisije, da je Bošnjak ravnal v nasprotju s pričakovano integriteto z neplačevanjem davkov pri oddajanju stanovanja.

"Obveščam vas, da sem včeraj zaradi novih poslovnih izzivov v Državni zbor RS poslal svojo odstopno izjavo z mesta viceguvernerja Banke Slovenije. O svoji odločitvi sem obvestil tudi Svet Banke Slovenije," je Marko Bošnjak zapisal v sporočilu medijem.

Novico so nato potrdili tudi v Banki Slovenije, kjer so zapisali, da bo z razrešitvijo v DZ prenehala tudi pogodba o njegovi zaposlitvi v Banki Slovenije. "Skladno s tem bomo predlagali predsedniku Republike Slovenije, da začne s postopkom imenovanja novega člana sveta Banke Slovenije," so dodali.

Bošnjaka, ki je bil leta 2018 tudi kandidat za guvernerja Banke Slovenije, je zaradi očitkov o domnevnem neplačevanju davkov od dohodka iz oddajanja stanovanja lani preiskovala Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Ugotovila je, da bi moral sam Banki Slovenije predložiti listine in pojasnila, s katerimi bi se lahko zavrnilo očitke o domnevnem neplačevanju davkov od dohodka iz oddajanja stanovanja v Ljubljani. Ravnal je v nasprotju s pričakovano integriteto, so konec lanskega leta sporočili iz KPK.

KPK je postopek uvedla zaradi suma kršitev dolžnega ravnanja funkcionarja Banke Slovenije z namenom, da se v okviru nadzornih pristojnosti KPK dodatno preverijo relevantne okoliščine o njegovih domnevnih kršitvah. Bošnjak je zoper odločitev KPK sprožil upravni spor z zahtevo za izdajo začasne odredbe za zadržanje javne objave izpodbijanega dokumenta, kar je sodišče zavrnilo, so takrat še navedli v KPK.

Bošnjak je mandat viceguvernerja nastopil marca 2016, ta pa mu bi potekel marca 2022. V DZ bo sedaj o njegovem predlogu za razrešitev odločala mandatno-volilna komisija DZ, nato pa DZ.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin