SiolNET. Posel danes Novice
5,63

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Odkupovalci terjatev planili po premoženju nekdanje lastnice Mure

5,63

termometer

 | Foto: STA
Foto: STA

Nekdanja lastnica Aha Mure bi že v kratkem lahko končala v osebnem stečaju. V ozadju se odvija boj za njene več milijonov evrov vredne nepremičnine.

Mojca Lukančič, odvetnica in reševalka podjetij v krizi, je vse bliže bankrotu.

Na okrožnem sodišču v Ljubljani je bil prejšnji teden narok za začetek njenega osebnega stečaja. Ali ga je predlagala Lukančičeva ali kateri od upnikov, na sodišču niso razkrili.

Lukančičeva na naša vprašanja ni želela odgovoriti, ker pravi, da gre za zasebno zadevo.

Aha Mura | Foto: STA Foto: STA Za finančne težave Lukančičeve je kriv propad tekstilne tovarne Mura, ki je za seboj potegnila ves njen poslovni imperij. Nad Lukančičevo se je zaradi osebnih poroštev vsul plaz izvršb. Upniki, ki so financirali njeno skupino Aha, so zahtevali vračilo več deset milijonov evrov neporavnanih obveznosti.

Njihovi apetiti so veliki, saj ima Lukančičeva v lasti veliko nepremičnin. Na dolgoletni podjetniški poti je namreč v Ljubljani kupovala poslovne prostore, prodajalne in druge nepremičnine, katerih ocenjena tržna vrednost je sedem milijonov evrov.

Toda že pred odločanjem o osebnem stečaju se je začel velik boj za to, kdo bo prvi in po ugodnejši ceni prišel do najboljših delov premoženja Lukančičeve.

Spopad velikih igralcev

Po podatkih, ki smo jih zbrali Siol.net, so se za njene nepremičnine spopadli nekateri pomembnejši igralci na slovenskem trgu odkupa slabih terjatev.

To so:

 • DDM Invest VII, za katerim stoji švicarsko podjetje DDM Group AG,
 • B2 Kapital, ki je v lasti norveške družbe B2 Holding Group,
 • Elements Skladi, investicijska družba, ki jo vodita Dejan Rajbar in Aleš Škoberne, ter
 • Ledava investicije, za katero stoji ameriški sklad Pine River Capital.

Vsi ti so v zadnjih dveh letih od različnih slovenskih bank odkupili za več sto milijonov evrov (slabih) terjatev do fizičnih in pravnih oseb v Sloveniji in sosednjih državah. 

Priložnost so videli tudi v terjatvah do Lukančičeve, ki so bile zavarovane z njenimi nepremičninami. V morebitnem postopku osebnega stečaja bi namreč imeli prednostno pravico do poplačila oziroma bi brez dodatnega plačila prišli do lastništva nepremičnin.

Navedene družbe so odkupile najmanj osem terjatev do Lukančičeve v skupni nominalni vrednosti več kot 18 milijonov evrov. Koliko so plačale zanje, ni znano.

So se pa v najmanj štirih primerih dokopale do nepremičnin, katerih vrednost znaša med 300 tisoč in milijon evrov. S terjatvami so namreč prevzeli tudi hipoteke, ki so na nepremičninah vpisane na prvem mestu.

Vsak je dobil eno od nepremičnin

V nadaljevanju razkrivamo, katere so ključne nepremičnine, ki so v lasti Mojce Lukančič, in kdo je z odkupom terjatev prišel do njihovega ekonomskega lastništva:

Blagovnica Midas v središču Ljubljane

 • trgovina v več nadstropjih in skladišče v kleti,
 • tržna vrednost več kot štiri milijone evrov.

Aha Midas | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

Družba B2 Kapital je konec leta 2016 od banke Unicredit kupila za nekaj manj kot pet milijonov evrov terjatev. Glavna terjatev je vpisana na prvem mestu.

Pisarne na Poljanskem nasipu 6 v Ljubljani

 • obsežni poslovni prostori v palači Kapitelj in parkirno mesto,
 • tržna vrednost milijon evrov.

Elements Skladi so konec minulega leta od Zveze bank kupili več terjatev v vrednosti več kot osem milijonov evrov. Večina terjatev je vpisanih na prvem in drugem mestu.

Njihovo vodstvo je že prosilo za urgentni vpis novega lastništva, saj bodo v nasprotnem primeru “izgubili določene poslovne priložnosti”.

Terjatve s slabšim zavarovanjem, vpisanem na teh nepremičninah, je kupil tudi B2 Kapital.

Pisarne na Bravničarjevi ulici 13 v Ljubljani

 • obsežni poslovni prostori v stavbi Modra hiša in 14 parkirnih mest,
 • tržna vrednost 748 tisoč evrov.

Tudi te nepremičnine so bile del obsežnega paketa terjatev, ki so jih Elements Skladi kupili od Zveze bank. Njihova terjatev je vpisana na prvem mestu.

Terjatve s slabšim zavarovanjem, vpisanem na teh nepremičninah, ima tudi B2 Kapital.

Vila v Trnovem v Ljubljani

 • okoli 260 kvadratnih metrov velika stanovanjska nepremičnina na elitni lokaciji, zgrajena leta 2006,
 • tržna vrednost milijon evrov.

Družba DDM Invest VII je jeseni 2016 od NLB kupila za 780 tisoč frankov (650 tisoč evrov) terjatev, zavarovanih s hipoteko na prvem mestu.

Terjatve s slabšim zavarovanjem, vpisanem na teh nepremičninah, imata tudi Ledava investicije in B2 Kapital.

Poslovni imperij se je sesul kot hiša iz kart

Mojca Lukančič je bila do pred nekaj leti ena od naših najbolj prodornih podjetnic in tudi najbolj premožnih Slovenk.

Skupaj s partnerjem Nigelom Buxtonom je zgradila poslovni imperij z več tisoč zaposlenimi. Njune tovarne Aha Mura, Aha Emmi, Aha Hoja, Aha Secaplast in Paron so v letu 2012 skupaj ustvarile skoraj 100 milijonov evrov prihodkov od prodaje.

Toda nakup tekstilne tovarne iz Murske Sobote, ki ju je izstrelil v središče pozornosti domače javnosti, je bil zanju tudi usoden. Imperij, sestavljen iz številnih podjetij iz različnih panog, je klonil pod bremenom dolgov in se sesul kot hiša iz kart.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 131
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin