SiolNET. Posel danes Novice
0,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Od torka v obtoku prenovljena bankovca za 100 in 200 evrov #video

0,68

termometer

V torek v obtok prihajata prenovljena bankovca za 100 in 200 evrov. Gre za zadnja bankovca iz serije Evropa, katere cilj je še boljša zaščita evrskih bankovcev pred ponarejanjem. Bankovca imata nove, inovativne zaščitne elemente. Enako kot preostale apoene ju je mogoče zlahka preveriti z metodo otip-pregled-nagib, so pojasnili na Banki Slovenije.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil direktor oddelka za gotovinsko poslovanje v Banki Slovenije Gregor Miklavčič, se prenovljena bankovca od svojih predhodnikov v tej vrednosti razlikujeta v nekaterih bistvenih značilnostih. Med najbolj očitnimi je razlika v velikosti, saj sta po novem oba apoena enako široka kot bankovec za 50 evrov.

Dolžina obeh bankovcev ostaja enaka, pri čemer ostaja pravilo, da čim daljši je bankovec, tem višja je njegova vrednost, je dejal Miklavčič. Ker so bankovci za 50, 100 in 200 evrov po novem enako široki, so po njegovih besedah bolj priročni za obdelavo v različnih napravah. Bolje se bodo prilegali tudi denarnicam ter bodo zato, ker se bodo manj obrabili in trgali, posledično trajali dlje, je dodal.

pasica

Bankovci bodo po novem še bolj varni

Miklavčič je predstavil tudi novi značilnosti prenovljenih bankovcev. Prva novost je hologram s sateliti na vrhu srebrnega traku, na katerem so tudi portret Evrope - pri čemer je enak portret viden tudi v vodnem znaku z obeh strani bankovca - arhitekturni motiv in velik znak za evro. Druga novost je izboljšana smaragdno zelena številka, ki je sicer prisotna na vseh preostalih bankovcih v seriji Evropa.

Na Banki Slovenije poudarjajo, da bodo novi bankovci še bolj varni, kot so bili doslej. Na Banki Slovenije poudarjajo, da bodo novi bankovci še bolj varni, kot so bili doslej. Foto: Reuters

Poleg zaščitnih elementov, ki so vidni s prostim očesom, so na evrskih bankovcih tudi strojno berljivi zaščitni elementi, ki so prenovljeni in izboljšani. Tako bodo bankovci še bolj varni, olajšana pa bosta tudi obdelava v napravah in avtomatih ter preverjanje pristnosti, so prepričani v Banki Slovenije.

Miklavčič je poudaril še, da se bankovca za 100 in 200 evrov za plačila uporabljata redkeje od bankovcev nižjih vrednosti. Prebivalci ju namreč raje uporabljajo kot hranilca vrednosti.

Dosedanji bankovci prve serije bodo ostali zakonito plačilno sredstvo

V evrskem območju je več kot 2,8 milijarde bankovcev za 100 evrov, kar pomeni 12,7 odstotka vseh evrskih bankovcev, in malo manj kot 270 milijonov bankovcev za 200 evrov, kar pomeni le 1,2-odstotni delež. S prenovljenima bankovcema bo projekt serije Evropa, ki traja od leta 2013, končan. Na novinarsko vprašanje, ali se je število ponaredkov v letih prenavljanja bankovcev morda zmanjšalo, je Miklavčič odvrnil pritrdilno.

Ne glede na to pa ponarejanja ne bo mogoče izkoreniniti, je opozoril Miklavčič: "Ponarejanje je vedno bilo in vedno bo. Zadovoljni smo, če je tega ponarejanja manj, čemur smo priča v zadnjih letih, ko smo uvedli že večino najpogosteje ponarejenih bankovcev, to sta bankovca za 20 in 50 evrov. Zdaj prihaja še bankovec za 100 evrov, ki je tretji po vrsti po številu ponaredkov."

Vsi dosedanji evrski bankovci prve serije bodo ostali zakonito plačilno sredstvo in se bodo še naprej uporabljali hkrati z novimi bankovci, je sklenil Miklavčič.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin