Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 5. 2014,
16.39

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

obresti obveznice donos

Sreda, 28. 5. 2014, 16.39

5 let, 2 meseca

Obresti na slovenske obveznice najnižje po maju 2007

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zahtevana donosnost na slovenske desetletne obveznice se je danes na sekundarnem trgu znova znižala.

Donos na obveznice z dospelostjo leta 2024 je bil na elektronski borzi ob 15.30 pri 3,37 odstotka, kar je 0,09 odstotne točke manj kot na začetku trgovanja. Med trgovanjem je padel že na 3,35 odstotka, kar je najmanj po maju 2007.

Država beleži nekoliko boljše gospodarske signale Obresti na slovenske desetletne dolžniške vrednotne papirje se znižujejo, četudi ima Slovenija trenutno le vlado, ki opravlja tekoče posle, in še vedno ni jasno, kdaj bodo predčasne volitve.

Država pa v zadnjem obdobju beleži nekoliko boljše gospodarske signale, zaradi česar so bolj optimistične tudi gospodarske napovedi.

Po napovedih Banke Slovenije naj bi se BDP letos okrepil za 0,6 odstotka Po napovedih Banke Slovenije naj bi se slovenski bruto domači proizvod (BDP) letos okrepil za 0,6 odstotka, prihodnje leto naj bi rast dosegla 1,4 odstotka, leta 2016 pa 1,7 odstotka. Urad RS za makroekonomske analize in razvoj letos pričakuje 0,5-odstotno rast BDP, prihodnje leto naj bi dosegla 0,7 odstotka, leta 2016 pa 1,3 odstotka.

Pozitivne signale zaznavajo tudi v tujini. Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je tako v ta mesec objavljeni posodobljeni gospodarski napovedi Sloveniji za letos napovedala 0,3-odstotno rast BDP (novembra 0,9-odstotni upad BDP), za prihodnje leto pa 1,2-odstotno rast BDP (novembra 0,3-odstotno rast BDP).

Mednarodni denarni sklad pa je v aprila objavljenem poročilu o obetih za svetovno gospodarstvo Sloveniji za letos napovedal 0,3-odstotno rast BDP, prihodnje leto pa naj bi se gospodarska aktivnost okrepila za 0,9 odstotka.

Zahtevana donosnost se je znižala tudi na primerljive obveznice drugih evrskih držav Danes se je sicer zahtevana donosnost znižala tudi na primerljive obveznice drugih evrskih držav. Obresti na avstrijske obveznice so čez dan upadle že na 1,52 odstotka, kar predstavlja najnižjo raven letos, obresti na španske pa na 2,81 odstotka oz. na najnižjo raven v desetih letih, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Trenutno je donos do dospelosti avstrijskih obveznic na MTS pri 1,53 odstotka oz. 0,06 odstotne točke pod izhodiščem, donos do dospelosti španskih pa pri 2,82 odstotka oz. 0,05 odstotne točke pod izhodiščem.

Občutno se je znižala tudi zahtevana donosnost na portugalske desetletne obveznice, in sicer za 0,11 odstotne točke na 3,56 odstotka. Obresti na primerljive italijanske papirje so medtem pri 2,93 odstotka, kar je 0,05 odstotka pod izhodiščem.

Ne spreglejte