Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 11. 2017,
15.30

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,43

14

Natisni članek

Petrol Hofer Lidl SPAR Mercator trgovec

Sreda, 8. 11. 2017, 15.30

6 let, 5 mesecev

Ob nedeljah namesto v trgovino na bencinsko črpalko?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,43

14

Mercator, trgovina | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Čeprav so volivci že leta 2003 na referendumu odločili, da bodo trgovine ob nedeljah in praznikih zaprte, so 14 let pozneje še vedno odprte. Trgovci bi vrata zaprli, če bi to storili tudi pri konkurenci. Največ koristi zaradi zaprtih trgovin pa bi lahko imel Petrol.

Novo ofenzivo za zaprtje trgovin ob nedeljah je začel nepovezani poslanec Andrej Čuš, ki je vložil zahtevo za splošno razpravo o predlogu novele zakona in dobil podpise poslancev SMC, DeSUS, SD in NSi.

Njegov predlog naj bi bil v parlamentu decembra, v vmesnem času pa je Čuš, po tem, ko je že zbral 6.500 tisoč podpisov na spletni peticiji, začel zbirati podpise tudi na terenu.

Lahovnik: Nedeljskega zaprtja ni primerno urejati z zakonom

Matej Lahovnik meni, da imamo že tako preveč zakonov in regulacij. | Foto: Bor Slana Matej Lahovnik meni, da imamo že tako preveč zakonov in regulacij. Foto: Bor Slana Kaj pa bi za trgovce pomenilo, če bi morali svoje trgovine ob nedeljah in praznikih zapreti?

Nekdanji predsednik nadzornikov Mercatorja Matej Lahovnik je prepričan, da nedeljskega zaprtja trgovin ni primerno urejati z zakonom. "Že tako smo z zakoni in predpisi preveč regulirana država. O tem bi se morali neposredno dogovoriti sindikati in trgovci, ne pa da se vpletata vlada in parlament. To bi se lahko dogovorili hitro," je prepričan.

"Potrošniki vedno glasujejo s svojimi nakupi. Če v nedeljo odprte trgovine za nekatere potrošnike ne bi postale potreba, za druge pa modna muha, bi bile trgovine tako ali tako že zdaj zaprte," trenutni položaj opisuje Lahovnik. Povsem običajno se mu zdi, da bi o tem odločali potrošniki. Res pa je, da v nekaterih državah poznajo tudi zakonsko regulacijo tega.


Kakšne so realne možnosti, da se minimalna plača zviša? 


Prihodki največjih upadajo, pridobivajo diskontni trgovci

Od leta 2014 so prihodki največjih trgovcev v Sloveniji padali, izjema je le Spar, ki ohranja svoj tržni delež. Za manjšo pogačo tradicionalnih trgovcev so krive predvsem diskontne trgovine, ki v zadnjih letih večajo svoje prihodke, še vseeno pa Mercator, Spar in Tuš ustvarijo skoraj dve tretjini prihodov od vseh trgovcev, ki imajo v Sloveniji registrirano dejavnost za trgovino na drobno.

Andrej Čuš je na spletu zbral skoraj sedem tisoč glasov za podporo zakona o zaprtju trgovin ob nedeljah in praznikih, zdaj pa jih je začel zbirat še na terenu. | Foto: STA , Andrej Čuš je na spletu zbral skoraj sedem tisoč glasov za podporo zakona o zaprtju trgovin ob nedeljah in praznikih, zdaj pa jih je začel zbirat še na terenu. Foto: STA ,

Čušev predlog: odprte največ šest nedelj oziroma praznikov

Čušev predlog predvideva, da bi lahko bile trgovine odprte do največ šest nedelj oziroma z zakonom določenih praznikov v letu. Iz omejitev so izvzete bencinske črpalke, ki so ob avtocestah ali hitrih cestah. Prav bencinske črpalke so v zadnjih letih postale kraj, kjer se ne ukvarjajo samo s prodajo goriva.

Bo zmagovalec Čuševega predloga Petrol?

Lahovnik problem vidi v tem, da kljub morebitni zakonski ureditvi verjetno vse trgovine ob nedeljah ne bodo zaprle vrat. "Razen če bodo na bencinskih servisih pristali na to, da bodo ob nedeljah lahko prodajali le naftne derivate. A v to ne verjamem, saj to zanje ne bo več racionalno. Največji zmagovalec morebitnega zakonskega zaprtja trgovin ob nedeljah bi tako postal Petrol oziroma preostali bencinski servisi v državi," napoveduje Lahovnik.


Slovenija iz davčnih oaz dobila več milijonov evrov 


Slovenski naftni trgovec v zadnjih šestih letih povečuje trgovsko dejavnost

V primerjavi z letom 2015 so na Petrolu prodali več tobačnih izdelkov in elektronskih predplačniških kartic, je zapisano v njihovem letnem poročilu. | Foto: Bojan Puhek V primerjavi z letom 2015 so na Petrolu prodali več tobačnih izdelkov in elektronskih predplačniških kartic, je zapisano v njihovem letnem poročilu. Foto: Bojan Puhek Največji naftni trgovec pri nas, Petrol, v zadnjih šestih letih povečuje prihodke z naslova trgovinskega dela. V letu 2011 je Petrol s tega naslova dobil 441 milijonov evrov, lani pa 505,2 milijona. V seštevek prodaje blaga so ob živilskih izdelkih vključeni še avtomaterial, tobačni izdelki, vinjete in blago, ki je dostopno na njihovi spletni trgovini.

V Sloveniji ima Petrol 56 bencinskih servisov, ki so odprti 24 ur na dan, vse dni v letu, večina pa jih je ob avtocesti.

"Glede na naravo dela je poslovanje bencinskih servisov ob nedeljah, praznikih in nočnih urah za nemoteno oskrbo prebivalstva z gorivom nujno. Še posebej pomembno je, da imajo vsi tranzitni potniki dostop do goriva ne glede na čas potovanja," odgovarjajo pri Petrolu.


Kdo od Slovencev je že pokukal iz davčnih paradižev?


Z ekonomskega vidika ne bi bilo vpliva na poslovanje trgovcev

Po mnenju Lahovnika se bodo nedeljski nakupi prerazporedili na soboto in ponedeljek. | Foto: STA , Po mnenju Lahovnika se bodo nedeljski nakupi prerazporedili na soboto in ponedeljek. Foto: STA , Lahovnik meni, da se morebitno nedeljsko zaprtje trgovin z ekonomskega vidika ne bi poznalo na poslovanju trgovcev, manj bi bilo edino impulzivnih oziroma nenačrtovanih nakupov.

"Ko se družine ob nedeljah odpravijo na sprehod po trgovinah, jih namreč vsak krog ogleda polic nekaj stane. Neto upad prodaje ne bi bil enak trenutni prodaji ob nedeljah, saj bi se pomemben del nakupov razporedil od ponedeljka do sobote. Prodaja bi se torej zmanjšala le za del impulzivnih nakupov. Večji trgovci bi lahko imeli od tega celo koristi, saj so nedeljski stroški prodaje bistveno višji. Trgovci tako ne bodo na slabšem, saj bo mejni upad prihodkov manjši od mejnega upada stroškov," pojasnjuje Lahovnik.

Po Lahovnikovih napovedih bo končna rešitev narejena v smeri, da bodo imeli trgovci ob nedeljah odprto le ob najbolj prometnih nedeljah, na primer decembra. Temu se bodo prilagodili tudi kupci, ki bodo nakupe opravili v soboto.

Trgovci skopi z odgovori

Glede morebitnega zaprtja trgovin so bili v zadnjem času zelo skopi z izjavami trgovci. Konec oktobra so v skupni izjavi pod okriljem Trgovinske zbornice zapisali, da želijo odprta vprašanja na tem področju reševati sami. Pri Trgovinski zbornici ob tem dodajajo, da Čuševega predloga ne podpirajo, saj posega v vsaj tri z ustavo zagotovljene pravice, in sicer v svobodno gospodarsko pobudo, v načelo poštene in svobodne konkurence in v načelo enakosti pred zakonom.

V prihodnjih dneh se bodo na temo obratovalnega časa sestali z vsemi deležniki, vključno s sindikati, ter skupaj z njimi poskušali oblikovati stališče do nedeljskega dela.

Pri Mercatorju nam dodatnih pojasnil niso želeli dajati, pri Lidlu in Hoferju pa so zapisali, da bodo upoštevali zakonska določila. V Sparu idejo o zaprtju trgovin v nedeljo podpirajo, vendar z opombo, "da to velja za prav vse trgovske družbe".

Prihodki trgovci 2016 | Foto:  

Ne spreglejte